CHP'li gençler Uğur Mumcu'yu andı

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Gençlik Kolları 22. ölüm yıl dönümünde gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu Belediye Meydanı'nda düzenlenen program ile andı. Anma töreninde Uğur Mumcu'nun suikastındaki araç meydanda sergilenirken, Soğuk Heykel Atölyesi'nden Ozan Biroğlu da Uğur Mumcu'yu canlandırdı

CHP'li gençler Uğur Mumcu'yu andı
26 Ocak 2015 Pazartesi 08:50

 Çerkezköy Belediye Meydanı'nda Cumartesi günü saat 13.30'da düzenlenen anma programına CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP İlçe Başkanı Birol Öztürk, Anadolu Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Nurtekin Erol, CHP Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, CHP Tekirdağ Milletvekilleri aday adayları ile çok sayıda partili katıldı.

 

DEVRİM ŞEHİDİ UĞUR MUMCU ÖLÜMSÜZDÜR

 

Anma programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından CHP Çerkezköy Gençlik Kolları Üyesi Beril Buket Bağcı bir konuşma gerçekleştirdi. "Devrim şehidi Uğur Mumcu ölümsüzdür" diyerek sözlerine başlayan Bağcı "Tam bağımsız bir Türkiye’nin gericiliğe karşı mücadelenin, cesur gazeteciliğin, laikliğin, demokratlığın simgesi olan Uğur Mumcu’nun haince katledilişinin 22. yılında Uğur Mumcu'yu anıyoruz. Her yıl Ocak ayında olduğu gibi yine bir Adalet ve Demokrasi haftasındayız ve bu yılda “Devrim Şehidi Uğur Mumcu ölümsüzdür” diyerek devrimci gazeteci Uğur Mumcu’yu hasretle anıyor ve bu faili meçhul cinayetin işlendiği böyle bir günün 22.yılında ülkemizin o karanlık yüzü ile bir kez daha yüzleşiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

KATİLLERİNİ BULAMAMANIN AYIBI İLE YAŞIYORUZ

 

22 yıl geçmesine rağmen Uğur Mumcu cinayetinin hala aydınlatılmadığını belirten Bağcı "Faili meçhul cinayetler için parmak oynatmayanların, kitapları, sözcükleri, eylemleri, düşünceleri tutuklattığı bugünde aslında ülkemizde bundan 22 yıl öncesine göre değişen hiçbir şeyin olmadığını bir kez daha görüyoruz. Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993 tarihinde haince öldürülmesinin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen Uğur Mumcu cinayetleri halen aydınlatılmadı. Uğur Mumcu cinayeti, ülkemizde yaşanan binlerce cinayet gibi faili meçhul olarak kaldı. Ne bombayı koyanlar, ne de onların arkasındaki karanlık güçler bulunamadı. Türkiye, yıllardır bağımsız ve demokrasi sevdalısı evladının katillerini bulamamanın ayıbı ile yaşıyor” dedi.

 

FİKİRLERİ İLE YAŞAMAKTADIRLAR

 

Konuşmasının sonunda Uğur Mumcu'yu saygıyla andıklarını dile getiren Bağcı "Bizler ne Uğur Mumcu’yu, ne Çetin Emeç’i, ne Bahri Üçok’u, ne de Abdi İpekçi’yi unuttuk. Hep aklımızda ve hatıralarımızda fikirleri ile yaşamaktadırlar. Baş ucumuzda bulunan kitapları, araştırmaları halen yolumuza ışık tutmaya, gerçekleri göstermeye devam etmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Gençlik Örgütü olarak, Cumhuriyetimizin, çağdaşlığın, demokrasinin, Atatürk devrimlerinin, ulusal bütünlüğün yılmaz savunucusu Uğur Mumcu’nun kaybından duyduğumuz acıyı bir kez daha ifade ederken, onun uğrunda yaşamını verdiği değerlerin savunucusu olmayı sürdüreceğimizi buradan saygıyla duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

 

DÜŞÜNCELERİ IŞIK OLMAYA DEVAM EDECEKTİR

 

Programın devamında CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Birol Öztürk konuşma gerçekleştirdi. CHP Çerkezköy Gençlik Kollarının düzenlediği anma etkinliğinin çok anlamlı olduğunu belirterek sözlerine başlayan Birol Öztürk "Şuan da burada bu etkinliği hazırlayan gençlerin bir çoğu Uğur Mumcu öldürüldüğünde ya henüz dünyada yoktu yada çok küçük yaştaydılar. Buna rağmen bu değerli insanın fikirleri bugünlere geliyorsa, o bu ülke için hiç düşünmeden tehditlere rağmen korkmadan insanları aydınlatma görevini yapmasından kaynaklanıyor. Ben inanıyorum ki bir 22 yıl daha geçse Uğur Mumcu’nun düşünceleri ışık olmaya devam edecektir” dedi.

 

KORKUSUZCA YAZMAYA DEVAM ETTİ

 

İlçe Başkanı Birol Öztürk'ün konuşmasını sonlandırmasının ardından kürsüye Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak geldi. Albayrak konuşmasında "Uğur Mumcu, aydınlanma ve daha çok demokrasi yolunda yitirdiğimiz aydınlarımızdan bir tanesidir. Uğur Mumcu onurla, dimdik, karanlıkları aydınlığa dönüştürmek için sürdürdüğü yaşamı boyunca, kalemini kimsenin önünde eğmedi. Daha çok özgürlük, daha çok demokrasi için, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak için, aldığı tüm tehditlere, karşılaştığı tüm engellere rağmen yılmadan, düşüncelerini korkusuzca yazmaya devam etti” ifadelerini kullandı.

 

EGEMEN GÜÇLERE KARŞI MÜCADELE ETTİ

 

Uğur Mumcu'yu rahmet ve özlemle andığını sözlerine ekleyen Albayrak "Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak, egemen güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele etti. Faili meçhul cinayetlere yaşamını yitirmiş, aydınlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu hassas konuda toplumsal belleğimizi her zaman diri tutacağız. Onların ışığında korkusuzca yürümeye devam edeceğiz. Hiç hak etmedikleri şekilde hain tuzaklar sonucunda acı sonlarla aramızdan ayrılan demokrasi yolunda, barış yolunda aydınlanma yolunda hayatlarını hiçe sayan başta Uğur Mumcu olmak üzere kaybettiğimiz tüm aydınlarımız rahmet, minnet ve özlemle anıyor, hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu.

 

ATATÜRK DEVRİMLERİNİN YILMAZ SAVUNUCUSUYDU

 

Anma programında daha sonra gazeteci Ziya Süren de bir konuşma gerçekleştirdi. "Yıllarını basın emekçiliğine vermiş bir ağabeyiniz olarak beni böylesine önemli bir günde birkaç kelime fırsatı verdiğiniz için öncelikle sizlere teşekkür etmeyi borç biliyorum" diyerek sözlerine başlayan Ziya Süren "Bundan 22 yıl önce otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu’yu anıyoruz. Her geçen yıl ve bugün yaşanılanlar Uğur Mumcu’nun ne kadar büyük bir gazeteci ve aydın olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Uğur Mumcu, Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. O ülkesini ve halkını, hayatını ortaya koyacak kadar sevdi. Kalemini, yokluğunu, dini, siyasi bir sömürücü aracı olarak kullananlara karşı kullandı” ifadelerini kullandı.

 

BAĞIMSIZ BİR TÜRKİYE’Yİ SAVUNDU

 

Uğur Mumcu'nun hayatından bahseden Süren "Uğur Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi'nde öğrencilik yıllarında yazmaya başladı. 21 yaşındayken Yunus Nadi ödülünü aldı. İnsanlar sadece konuştuklarından değil sustuklarından da sorumludurlar diyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini, bağımsız bir Türkiye’yi savundu. 12 Mart’ta gerçekleşen darbenin ardından aydınlara yönelik baskıcı tutumdan o da nasibini alarak 17 Mayıs’ta gözaltına alındı. Pek çok aydınla birlikte Mamak Askeri Cezaevinde bir yıla yakın kalan Uğur Mumcu, açılan davada yedi yıl hapse mahkum edildi. Ancak kararın Yargıtay tarafından bozulmasından sonra serbest bırakıldı. Askerliğini yedek subay olarak yapması gerektiği yerde, 1972-1974 yılları arasında Ağrı’nın Patnos İlçesinde resmi tanımıyla “sakıncalı piyade eri” olarak tamamladı” dedi.

 

BU HALK UĞUR MUMCULARI UNUTMADI

 

Uğur Mumcu’nun yazılarında hem sorunları dile getirdiğini hem de hukuka aykırı ve yasadışı uygulamaların üstüne gittiğini kaydeden Süren “Terörün toplumu korkuya, karamsarlığa ittiği günlerde, kalemiyle, teröre karşı durdu. Hizbullah, pkk ve kontr-gerilla konularını irdeleyen makaleler yazdı. 24 Ocak 1993 günü bundan 22 yıl önce üzerine gittiği, çıkar ilişkilerini ortaya koyduğu karanlık güçler tarafından arabasına yerleştirilen bomba ile öldürüldü. Uğur Mumcu bu odaklara hayatı pahasına direndi, üzerine yürüdü. Bu halk Uğur Mumcuları unutmadı. Onları yüreklerine kazıdı. Onların kaleminin aydınlaştığı yolda yürümeye devam ediyor” ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

 

CESARETİNDEN VE DÜRÜSTLÜĞÜNDEN HEP ÖRNEK ALDIK

 

Anma programında son olarak CHP Tekirdağ Milletvekili PM Üyesi Candan Yüceer bir konuşma gerçekleştirdi. Yüceer "Bütün demokrasi şehitlerimizi anıyoruz. 24-31 Ocak tarihleri demokrasi ve adalet haftası diye anılıyor. Demokrasi şehitlerimizi de bu günlerde anıyoruz ve hatırlıyoruz. Onlar sandılar ki bedellerini susturarak, öldürerek yok edeceklerini ve şehitlerimizin unutulacağını. Ancak bugün 22 yıl oldu. Onun düşünceleri, köşe yazıları, araştırmacı kitapları genç kuşakların kişilikleri ve kimlikleri şekillendi. Biz onları hiç unutmadık, tam tersi onların mücadelesinden, cesaretinden ve dürüstlüğünden hep örnek aldık” ifadelerini kullandı.

 

KALEMİ İLE EĞİLİP BÜKÜLMEDİ


Uğur Mumcu’nun demokratik bir Türkiye’ye inandığını kaydeden Yüceer “ Uğur Mumcu, Atatürk ilke ve devrimlerinden hiçbir zaman ödün vermedi. Her zaman yolsuzluk yapanların, bozguncuların, çıkarcıların karşısında oldu. “Cesur bir kez ölür ama korkak bin kez ölür” , ”Önemli olan gerçekler yanında susmamaktır. Eğer susarsan bu insanlık suçuna sizde ortak etmişsiniz” sözlerini söylemiştir. O korkmadı, bir çok tehdide rağmen demokrasi ve doğruları savunan kalemi ile eğilip bükülmedi” açıklamasında bulundu.

 

HİÇ KORKMADAN GÜCÜN KARŞISINDA DURDULAR

 

"Onların bedenlerini susturunca susacağını, korkutacağını sananlar aldanıyorlar" diyerek konuşmasına devam eden Yüceer "Bugünün sözde gazeteci kılığına bürünmüş hükümet sözcüleri bırakın kalemi ile doğruları yazmayı, ekranlarda soru soramıyorlar. Uğur Mumcu ve diğer aydınlarımız hiç korkmadan gücün karşısında susmadan, eğilmeden doğruları bir çok kaynaktan doğrulattığı gerçekleri yazmaktan konuşmaktan hiç çekinmediler. Onların bedenlerini susturunca susacağını, korkutacağını sananlar aldanıyorlar” dedi ve konuşmasını sonlandırdı.

 

KARANFİL BIRAKILDI

 

Programda gerçekleşen konuşmaların ardından, Meydan'da sergilenen Uğur Mumcu suikastındaki aracın üzerine karanfil bırakıldı. Düzenlenen programda ayrıca, 25 Ocak 1993 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nin ilk sayfası ve CHP Gençlik Kolları'nın basın açıklamasının yer aldığı gazete vatandaşlara dağıtıldı.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.