Ekonomik ve sosyal açıdan değerlendirildiğinde tarım sektörünün ülkemiz için ne kadar stratejik bir sektör olduğunun hemen fark edildiğini belirten AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, “Bu son derece önemli sektörün vazgeçilmez aktörü ise kuşkusuz ki çiftçilerimizdir. Global bir bakış açısı ile bakacak olursak, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, yaşanan iklim değişiklikleri, tüm dünyayı kasıp kavuran mali kriz, çiftçinin emeğine ve alın terine ne kadar muhtaç olduğumuzu apaçık ortaya koymaktadır” dedi.

DESTEK NE KADAR ARTTI?
“Özverisi ile bütün sektör çalışanlarına örnek olan çiftçilerimize, İktidar olarak her zaman hakettiği değeri verme azmi ve kararlılığındayız. Bunun bir yansıması olarak da Ülkemizin tarımsal etkinliğinin ve üretiminin artırılması amacıyla iktidarımız döneminde son on yılda verilen destek miktarı %380 artırılmıştır” diyen Yemişçi, AK Parti döneminde verilen destekleri şöyle açıkladı:
İŞTE VERİLEN DESTEKLER
“Çiftçilerimizin ne kadar önemli ve saygın bir kimlik olduğunun farkında olan AK Parti, 8 Nisan 2013 tarih ve 28612 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren ‘Tarımsal Desteklemeler’ ile çiftçisinin yüzünü güldürmüştür.
Sağlanan desteklere gelince; 2013 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dâhil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak, sisteme dâhil olan çiftçilere dekar başına 2,5 TL toprak analizi desteği ödemesi alacaklardır. Bununla birlikte, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için dekar başına 2,9 TL mazot, 4 TL gübre destekleme tutarı ödenecek. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için dekar başına 4,3 TL mazot, 5,5 TL gübre destekleme tutarı ve yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için ise 7'şer TL mazot ve gübre desteği ödenecektir.
Hayvan Kayıt Sistemi (TÜRKVET) Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Sistemi (E-ISLAH) veri tabanına kayıtlı, sütçü, kombine ve etçi kültür ırkı veya kültür ırkı melezi en az beş baş anaç sığıra sahip, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık birliğine üye olan yetiştiriciler ile sayı şartına bakılmaksızın TÜRKVET'e kayıtlı anaç mandaya sahip olan yetiştiricilere, sütçü ve kombine ırkların anaç sığırı için soy kütüğüne kayıtlı olanlara ve etçi ırklara farklı olmak üzere hayvan başına belirli miktarlarda ödeme yapılacaktır. Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, tek işletme olarak kabul edilen, kooperatif ile birlikler hariç, 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. Birlik ve kooperatiflere üye olup işletmesinde 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiricilere hayvan sayısı limitleri uygulanacak. Buna göre, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığırda hayvan başına 225 TL, etçi ırklar anaç sığırda hayvan başına 350 TL, anaç mandada hayvan başına 350 TL, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soy kütüğü ilave hayvan başına 60 TL ödeme yapılacak. Suni tohumlamadan ve etçi ırklardan doğan buzağına hayvan başına 75 TL, Döl Kontrolü Projesi kapsamındaki suni tohumlamadan doğan buzağı ilave hayvan başına 35 TL, yerli ırk veya melezi sığırların, etçi ırk boğa spermasıyla suni tohumlamasından doğan buzağı ilave hayvan başına 75 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.
BİYOTEKNİK DESTEĞİ
Ayrıca bitkisel üretimde zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtü altında ve açık alanda destekleme ödemesi yapılacaktır. Buna göre örtü altı alanda biyoteknik mücadele desteği için dekar başına 100 TL, biyolojik mücadele desteği için dekar başına 330 TL, açık alanda biyoteknik mücadele desteği için dekar başına 60 TL, biyolojik mücadele desteği için dekar başına 30 TL ödeme yapılacak. Büyükbaş, küçükbaş hayvan, arı ve su ürünleri yetiştiriciliğinde organik tarım yapan çiftçilere, meyve, sebze için dekar başına 50 TL, tarla bitkileri için dekar başına 10 TL, anaç sığır ve manda için hayvan başına 150 TL, buzağı için hayvan başına 50 TL, anaç koyun ve keçi için hayvan başına 10 TL, arı kovanı başına 5 TL, alabalığın kilogramı için 35 kuruş ve çipura ve levreğin kilogramı için ise 45 kuruş destekleme ödemesi yapılacaktır.
İYİ TARIMA DESTEK
İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere ise meyve ve sebze için dekar başına 25 TL, örtü altı üretim için ise dekar başına 100 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre faaliyet gösteren kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, yerli ve ithal besilik erkek sığır başına farklı olmak üzere, ödeme birim miktarları 600 başa kadar tam olarak, 601 baş ve üzeri için ise yüzde 50'sine karşılık gelen tutarın belirli miktarlarda ödenmesi suretiyle uygulanacak. Buna göre, yerli besilik erkek sığırda hayvan başına 300 TL, ithal besilik erkek sığırda hayvan başına 100 TL destek ödemesi yapılacaktır.
KOVAN BAŞI 8 TL
Arılı kovan için adet başına 8 TL, bombus arısına koloni başına ise 60 TL destek ödemesi yapılacaktır. Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara da, su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla, ürün için kilogram başına, belirli miktarlarda destekleme ödemesi yapılacaktır. Bir işletmenin destekten faydalanabileceği en fazla miktar yılda 500 bin kg olarak belirlenmiştir. Buna göre, alabalık için kg başına 0.65 TL, çipura ve levrek için kg başına 0.85 TL, yeni türler için kg başına 1 TL ödeme yapılacaktır.”
“Verilen desteklerden de anlaşılacağı üzere partimiz alınteri ve özveri ile Üülke kalkınmasına katkı sağlayan başta çiftçilerimiz olmak üzere her kesimin her daim yanında olmuştur” diyen Özlem Yemişçi açıklamasını şöyle tamamladı:
ÇİFTÇİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
“Bu duygu ve düşüncelerle, tarımsal üretimin her kademesinde emeği, alın teri ve göz nuru olan, ülkemizin kalkınmasında önemli katkıları bulunan tüm çiftçilerimizin ‘Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlar, sağlıklı, mutlu, bereketli nice yıllar diler, selam, sevgi ve saygılar sunarım.’