Cihan Pehlivanı ile yan yana

Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Kurucu Üyesi (BİSAV) ve aynı zamanda Çerkezköy Belediyesi Veterineri Şevket Halimoğlu Şumnu’nun Hitrino İlçesi’ne bağlı Şeytancık Kasabası’nda yaptırılan Koca Yusuf Heykeli’nin açılışına katıldı. Kendisinin de Koca Yusuf’un doğdu köye komşu bir köyde dünyaya geldiğini söyleyen Halimoğlu, heykelin açılışından ötürü duyduğu mutluluğu dile getirirken, Koca Yusuf’un Türk tarihindeki en önemli güreşçilerden biri olduğunu belirtti.?

Cihan Pehlivanı ile yan yana
21 Temmuz 2011 Perşembe 00:00

AÇILIŞI CUMHURBAŞKANI GÜL YAPTI?
Heykelin açılışını Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gerçekleştirirken, Gül’ün yanında milletvekilleri ve yerel yöneticiler de yer almıştı.?
CİHAN PEHLİVANI KOCA YUSUF?
Dünya’da ‘Cihan Pehlivanı’ olarak da anılan Koca Yusuf hakkında bilgi veren Halimoğlu, “Koca Yusuf 1857’de Şumnu’nun Şeytancık Beldesi’nin Karalar Köyü’nde dünyaya gelmiş. Koca Yusuf’un kuvveti sadece Avrupa’da değil Amerika’da da bilinirdi. Koca Yusuf orada da güreşmiş. Bunun için adı Cihan Pehlivanı olarak bilinir. Yağlı Güreşler’de Cazgırların pehlivanlara yaptığı Pehlivan Duası’nda Koca Yusuf ‘Sırtı yere hiç gelmedi’ diye anılır. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de dediği gibi Koca Yusuf Türk’ün gücünü tüm dünyaya göstermiştir” ifadelerini kullandı.?
BÖLGEDEN NİCE ŞAMPİYONLAR ÇIKTI
?Bu güne kadar birçok şampiyon çıkaran Deli Orman Bölgesi ile ilgili de bilgi veren Şevket Halimoğlu, “Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde ‘Şumnu’dan Tuna’ya üç gün yürüdüm güneş yüzü görmeden. Ya rabbim sanki orman delirmiş’ diyor. Bu bölgede ağaç çok, toprak kuvvetli. Bu yüzden kuvvetli pehlivanlar yetişiyor” diye konuştu. ?
KOCA YUSUF KİMDİR?
?Koca Yusuf, Deliormanlı efsanevi Türk güreşçidir. Mindere çıkan ve grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı olduğu sanılmaktadır. 1885 yılında Kırkpınar Başpehlivanı olmuş; 1894 yılından itibaren Avrupa ve ABD'de devrin en ünlü güreşçileri ile güreşmiştir. 144 kilo sıkletindeki sporcu, 1.88 metre boyundaydı. ABD turnesinden ülkesine dönerken bir gemi kazasında yaşamını yitirdi. Serbest Güreşin efsanevi isimlerinden olan Yusuf, iri gövdesi, güreş becerisi, gücü ve sporcu ahlakı ile "Koca" lakabını almıştır. Önceleri doğduğu köyden ötürü "Karalarlı Yusuf", sonra "Şumnulu Yusuf" olarak anılmış, 1896'dan itibaren çırağı "Erikli Mehmet"e "Küçük Yusuf" denilmeye başlanınca kendisine "Büyük Yusuf" denilmişti. Dünyada “Terrible Turk” (Korkunç Türk) olarak tanındı. Kendisinden sonra başka Türk güreşçiler de bu ünvanı kullandılar. 1900 yılında Rıza Tevfik 'Güreşte Avrupa Usulü ile Türk Usulü arasındaki Fark ve Müşahebet’ başlıklı yazısında kendisinden Koca Yusuf diye bahsedince yurtta bu isimle anılmaya başlanmıştır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.