Çocuklara satanlara 20 yıl ceza verilsin

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, gençleri ve çocukları ölümün kucağına iten Bonzai ile ilgili Kanun Teklifi hazırladı. Yüceer, sentetik uyuşturucuların da eroin, kokain, morfin veya bazmorfin sınıfında değerlendirilmesini; çocukları zehirleyenlerin cezalarının artırılmasını istedi.

Çocuklara satanlara 20 yıl ceza verilsin
19 Temmuz 2014 Cumartesi 07:30

 
Sentetik uyuşturucu bonzai ile ilgili Meclis Araştırması açılması için önerge veren CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, şimdi de kanun teklifi hazırladı. CHP’li Yüceer, gerekçesinde ülkemizde son yıllarda uyuşturucu kullanımında sürekli bir artış meydana gelirken Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) 2013 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nun da bu gerçeği gözler önüne serdiğini bildirdi. Türkiye’de bir yılda 5’i 15 yaş altı olmak üzere 325 kişinin uyuşturucu madde kullanımına bağlı hayatını kaybettiğini kaydeden Yüceer, ülkemizde 60 bin uyuşturucu bağımlısı, bunlardan sadece 4 bin 720 kişisinin tedavi gördüğünü kaydetti.
EMNİYET UYARDI, TEDBİR ALINMADI
Yüceer, uyuşturucu kullanımının, alkol kullanımından 10 kat fazla olduğu Türkiye’de gençlerin ve çocukların sağlığını ve yaşamını tehdit eden yeni tehlikenin Bonzai olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Sentetik Cannabinoit maddesi Türkiye’de ilk olarak 2010 yılında raporlara girmiştir. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) ‘Türkiye Uyuşturucu 2013 Raporu’nda, bu büyük tehlikeye dikkat çekilmiş, ‘Sentetik Cannabinoit kullanımındaki artış göz önünde bulundurulduğunda yakın zamanda ülke için en problemli uyuşturucu maddelerden biri olacağı görülmektedir’ denilmiştir. Ancak, uyarılar dikkate alınmadığı için tehlike büyümüştür.”
3 SENEDE VÜCUT İFLAS EDİYOR
Kamuoyunda bonzai olarak adlandırılan uyuşturucunun gerçekte sentetik cannabinoid ismi altında birçok maddeden oluştuğunu kaydeden Yüceer, tamamen kimyasal olan bu maddelerin bazı bitkilerin kurutulmuş yaprakları kullanılarak kolayca imal edilebildiğini ifade etti. Tehlikeye dikkat çeken Yüceer, “Sentetik Cannabinoid, kokainden, eroinden bile daha tehlikeli neredeyse eroin düzeyinde bağımlılık yapabilen bir uyuşturucudur. Bu tehlikeli uyuşturucu tek seferde bile ölüm riski oluşturabilmektedir. Maddeyi 3 sene kullanan kişinin organları iflas etmektedir” dedi.
KOLAY ULAŞILIYOR
Ülkemizde adeta salgın hastalık düzeyinde yaygınlaşan uyuşturucu maddeye bağımlılık yaşının da 10’a,11’e kadar düştüğünü bildiren Yüceer, “Gençleri ölümün kucağına iten, kolay ulaşılabilir olan ve diğerlerine kıyasla daha ucuz bir uyuşturucu olan bonzai satışının internet üzerinden dahi yapılabilmektedir. Sentetik cannabinoid internette facebook grupları ve siteler üzerinden kolayca temin edilebilmektedir” ifadelerini kullandı.
 
GENÇLERİMİZİ KORUMALIYIZ
Gençleri ve çocukları bu tehlikenin pençesinden kurtarmak için mutlaka tedbir alınması gerektiğini kaydeden Yüceer, kanun teklifinde gençleri ve çocukları uyuşturucudan korumak için sentetik uyuşturucuların da eroin, kokain, morfin veya bazmorfin sınıfında değerlendirilmesini; gençleri ve çocukları zehirleyenlerin cezalarının artırılmasını istedi. Teklife göre çocuklara uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen veya satılan kişinin çocuk olması hâlinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası yirmi yıldan az olmayacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.