ÇOCUKLARDA SONBAHAR ALERJİLERİNE DİKKAT

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Lisar sonbahar alerjilerinin çocuklar üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

ÇOCUKLARDA SONBAHAR ALERJİLERİNE DİKKAT
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
14 Eylül 2021 Salı 11:03


İrmet Hospital doktorlarından Uzm. Dr. Özge Lisar sonbahar alerjilerinin çocuklar üzerindeki etkileri hakkında şunları söyledi: “Yazdan sonbahara geçişle birlikte, doğada yaşanan farklılıklar hiç kuşkusuz çocukların sağlığını da yakından etkiliyor. Bu dönemde çok hızlı yayılan virüsler grip ya da solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurken, sonbaharda nemli havanın da etkisiyle alerjik sorunlar da daha fazla yaşanıyor. Hatta bazen de bu iki sorun birbirleriyle karıştırılarak, alerjik sorunlar es geçilebiliyor.
 
Sonbahar, özellikle de alerjik çocuklar için zor bir dönem. Sonbaharla birlikte bazı alerjik bulgularda artış yaşanıyor. Alerjiye duyarlılığı olan kişilerde burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde kızarıklık gibi bulgular olabiliyor. Bunun dışında nemli havalarda ve yağmurlu günlerde havada uzun süre kalabiliyor ve alerjik bulguların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ev dışı ve ev içi küf mantarlarına alerjisi olan çocuklar bu durumdan daha fazla etkileniyor. Yine ev tozu alerjisi olan çocuklarda da alerjik bulgularda alevlenme görülebiliyor.
 
ALERJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Okula başlayana kadar bilinen bir alerjisi olmayan çocukların özellikle okul döneminde polen, ev tozu akarı veya mantar sporlarına karşı duyarlılıkları gelişebilir. Bu nedenle yeni bir ortama giren çocuklardaki bazı belirtilere de dikkat etmek gerekiyor. Alerji geliştiğinde üst ve alt solunum yolları ile ilgili bulgular görülebiliyor. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun kaşıntısı, genizde kaşıntı hissi, gözlerde kızarıklık, sulanma gibi sorunlar yaşanıyor. Bunların dışında düzelmeyen kuru öksürük, hışıltı, nefes darlığı gibi alt solunum yolları ile ilgili bulgular da gözlenebiliyor.
 
Alacağımız bir takım önlemlerle sonbahar alerjilerinden çocuklarımızı korumak mümkün. İşte bu önemler şunlar:
 
     Grip aşısı: Özellikle astım tanısı olanların grip aşısı yaptırmaları birçok etkenden korunmada etkili oluyor. Grip aşısının kreşe gidenlere ya da evde bakılıp kreşe, okula giden kardeşi olan çocuklara; kronik kalp, akciğer ve şeker hastalarına, bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumu olanlara, kan hastalıkları tedavisi görenlere yapılması gerekiyor. Ayrıca hastanede tedavi görenlere de öneriliyor. Bunların dışında sağlık personeli ve hastane çalışanlarının da grip aşısı yaptırmaları yararlı oluyor. 6 aydan küçük bebeklere ve ciddi yumurta alerjisi olan çocuklara grip aşısı yapılmamalı. Aşının etkinliği virüsün antijenik yapısını hızlı değiştirmesi nedeniyle ancak yüzde 70-90 düzeyinde. Aşı, hastalığın ağır geçmesini ve komplikasyonlarını önlüyor.
     Maske: Küçük bebeği ve kreşe giden çocuğu olan ebeveynlerin, çocukları grip ve nezleli bireylerle temastan korumaları, kendilerinin hasta olmaları durumunda çocukla temas ederken maske kullanmaları gerekiyor.
     Sigara: Çocuğunuzun yanında elbette ki sigara içmeyin. Hatta o sırada başka odada olsa bile çocuğunuzun girme ihtimali olan hiçbir alanda sigara içilmesine izin vermeyin. Çünkü sigaranın zarar verici dumanı ortama siniyor ve çocuğunuz o ortama girdiğinde zehri soluyor.
     Hazır gıdalar: Çocukların özellikle de okullarda katkı maddeli yiyecekler ve fast food yiyecekleri tüketmelerine izin verilmemeli. Kreşe giden çocukların besin alerjisi olup olmadığı sorgulanmalı. Bu çocuklar alerjik besinlerden uzak tutulmalı. Yine besin alerjisi olan çocuklarda bu tür yiyecekleri gizli almaları önemli bir sorun. Okul ve kreş çalışanlarının bu konuda duyarlı ve uyanık olması gerekiyor.
     El yıkama: El yıkama enfeksiyonların bulaşmasını önlemede en önemli noktalardan biridir. Hem çok kolay bir yöntem, hem de maliyeti yok. Tüm çocukların, ebeveynlerin, okul çalışanlarının ve sağlık personelinin bunu bir alışkanlık haline getirmeleri gerekiyor. Özellikle alerjik bünyeli çocuklar enfeksiyona daha da açık. Bu nedenle ekstra dikkat şart!
 
ALERJİ Mİ? GRİP Mİ?
Okulların açılmasıyla beraber baş gösteren en önemli sorunlardan biri alerjinin yanı sıra viral enfeksiyonlardır. Sonbaharda özellikle grip gibi virüsler çok fazla görünüyor. Bu virüslere bağlı grip, nezle gibi bulgularla öksürük ve hırıltı sık yaşanan sorunlar arasında yer alıyor. Özellikle dış ortamla yeni tanışan kreş çocuklarında bu tablo yaşanıyor. Tüm bu belirtiler alerjide de görünüyor. O nedenle de bu iki hastalığın ayrımına doğru bir şekilde vararak olması gereken tedaviyi uygulamak gerekiyor. Aksi takdirde çocuğa yanlış ilaçlar verilerek zaman kaybı yaşanıyor.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.