COVİD-19 ENFEKSİYONUNDA KALP TUTULUMU

İrmet Hospital’da hasta kabulüne başlayan Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömür Aydın, Covid-19’un kalp sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi.

COVİD-19 ENFEKSİYONUNDA KALP TUTULUMU
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
14 Ocak 2021 Perşembe 17:27


“Tüm dünyada 1.5 milyondan fazla ölüme neden olan ve milyonlarca insanı etkileyen Covid-19 hastalığı; pek çok organ tutulumunun görüldüğü ve kalıcı hasar bırakabilen sistemik bir viral hastalıktır. Covid-19 özellikle akciğer sorunları ve buna bağlı gelişen ölümler ile bilinse de kalp-damar sistemini de olumsuz etkilemektedir. Virüs; kalp, akciğer ve damar yapısında bulunan ACE reseptörüne yapışarak hastalığa yol açmaktadır. Bu sebeple yüksek miktarlarda ACE reseptörüne sahip olan kalp gibi organlarda hastalığın seyri esnasında veya daha sonra ortaya çıkabilen kalıcı hasar görülmektedir” diyerek açıklamasına başlıyan Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömür Aydın şu bilgileri verdi:
 
“Yapılan araştırmalarda koronavirüs enfeksiyonu geçiren hastaların yaklaşık yüzde 20’sinde en az bir kardiyak problem tespit edilmiştir. En çok görülen kardiyak sorunlar; kalp kası ve zarı iltihabı, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritm bozukluğudur. Ayrıca Covid-19 damar içi pıhtılaşmayı arttırıp derin ven trombozu, akciğer embolisi ve kalp damar tıkanıklığı gibi ölümcül tablolara yol açabilmektedir.
 
Koronavirüsün kalp ve damar sistemi üzerine etkileri;
Miyokardit (kalp kasının iltihabı); COVID-19 virüsü doğrudan kalp kasında iltihabi duruma neden olabilmektedir. Miyokardit denilen bu durumda kalp kasının kasılma gücü bozulmakta ve kalp yetmezliği gelişebilmektedir.
 
2.Kanın pıhtılaşma eğilimindeki artış ve kan oksijen seviyesi düşüklüğü ile tetiklenen kalp krizi,
 
Derin Ven Trombozu (bacak toplardamar sisteminde pıhtılaşma) ile akciğer embolisi ve akciğer hipertansiyonu,
 
Aritmiler (Ritm Bozukluğu); COVID-19 virüsü nedeniyle kalpte ritim bozuklukları görülebilmektedir. Kanda oksijenin düşmesi ve kalp kasının virüs ile tutulumu sonucu kalbin elektriksel sisteminde bozukluklar ortaya çıkabilir.
 
 
Covid-19 hastalığında Kalp ve damar tutulumu yönünden dikkat edilecek hususlar;
** Covid-19 hastalığı geçiren her bireyde mutlaka TROPONİN adı verdiğimiz kalp kası hasarını tespit eden kan değerine bakılmalı,
** Özellikle PCR testi negatif olan ve hastalığı geçirmiş kişilerde nefes darlığı, çabuk yorulma ve göğüs ağrısı şikayetleri devam ediyorsa mutlaka kardiyolojik değerlendirme yapılmalı,
** Daha önce kullanılan kalp,hipertansiyon ilaçları ve kan sulandırıcılar doktorunuz tarafından söylenmedikçe kesilmemeli,
** Covid-19 geçiren genç hastalarda da kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabileceği unutulmamalı,
** Günlük egzersizler, yürüyüşler aksatılmamalı ve kilo kontrolü yapılmalı,
** Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanılmamalı,
** Kan şekeri ve kan kolesterol değerlerlerimiz mutlaka kontrol altında tutulmalı,
** Kronik kalp hastalığı olan bireyler; rutin kontrollerini aksatmamalı,
** Kalp hastalığı olanlar azami seviyede izolasyon koşullarına dikkate etmeli.
 
Unutmayalım!Dünyada hala en sık ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Özellikle kalp yetmezliği ve kalp damar hastalığı olanlar pandemi sebebiyle hastanelere başvurmaktan çekinmemeli ve rutin kontrollerini aksatmamalıdır.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.