ÇTSO’dan dev protokol

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), üyelerine yeni ihracat fırsatları yaratmak ve mevcut ihracatı geliştirmek adına önemli bir adım daha attı. ÇTSO ile Ulm Sanayi ve Ticaret Odası arasında, ilişkileri derinleştirmek, Ulm ve Çerkezköy’de bulunan işletmeler arasındaki ekonomik işbirliğini ve ticaret ilişkilerini en iyi şekilde teşvik etmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı

ÇTSO’dan dev protokol
03 Ekim 2015 Cumartesi 13:22

HER ALANDA KATKI SAĞLAYACAK

ÇTSO ile Ulm Sanayi ve Ticaret Odası arasında, ilişkileri derinleştirmek, Ulm ve Çerkezköy’de bulunan işletmeler arasındaki ekonomik işbirliğini ve ticaret ilişkilerini en iyi şekilde teşvik etmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid’in de katıldığı imza töreninde konuşan Baden-Württemberg Eyaleti Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (BWIHK)  Başkanı Dr. Peter Kulitz, işbirliğinin artarak devam edeceğini vurgularken, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva da gerçekleştirilecek işbirliğinin her iki Oda, üye ve temsilcilerine ve dolayısıyla ülkelerimize, her alanda paha biçilmez katkılar sağlayacağına dikkat çekti.

BADEN WÜRTTEMBERG EKONOMİ BAKANI DA KATILDI

1 Ekim 2015 Perşembe günü İstanbul’da düzenlen imza törenine, ÇTSO’yu temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Meclis Başkanı Taha Ülker, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy, Yönetim Kurulu Üyesi Metin Taşdelen, Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Muharrem Yamaç, Komisyon Başkan Yardımcısı Mehmet Savaş, Proje Geliştirme Yöneticisi Ayşenur Taş, Basın Halkla İlişkiler Sorumlusu Murat Yakar katılırken, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da bu önemli törende ÇTSO heyetinin yanında yer aldı.  Törene Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, Baden-Württemberg Eyaleti Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (BWIHK)  Başkanı Dr. Peter Kulitz, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nöther, Ulm Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Otto Salzle, Ulm Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Yetkinlik Merkezi Başkanı Halil Kükürt, Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolos Yardımcısı Dr. Philipp Deichmann, Baden Württemberg Eyaleti Parlementosu Milletvekilleri, Türk ve Alman işadamları katıldı.

PROTOKOL ÖNCESİNDE ÇTSO’YU ZİYARET ETTİLER

İş Birliği Protokolü imza töreni öncesinde, Ulm Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Otto Salzle, Ulm Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Yetkinlik Merkezi Başkanı Halil Kükürt ve İşadamı Kerim Tanır ile birlikte Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek ÇTSO Yönetimi ile bir araya geldi.

BÖLGEYİ TANIMA AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Ziyaret esnasında, ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, oda organizasyonu ve işleyişi ile ilgili olarak konukları bilgilendirirken, ilk temaslarının 2014 yılında gerçekleştiğini hatırlatarak, “Gerçekleştirdiğimiz temaslar sonucunda nihayet bu akşam iş birliği protokolünü imzalayacağız. Bu, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler açısından oldukça önemli bir adım” diye konuştu. Ülker’in konuşmasının ardından Otto Salzle de kendi organizasyonları ile ilgili bilgi verdikten sonra, davet için ÇTSO’ya teşekkürlerini iletti. Ziyaret dolayısıyla çok memnun olduklarını dile getiren Salzle, bunun bölgeyi tanıma açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çekti.

PROJELER HAKKINDA GÖRÜŞTÜLER

Karşılıklı fikir alışverişi sonrasında, Çıraklık Eğitiminin, bölgemiz ve Baden-Württernberg Eyaleti arasındaki ticari ilişkilerin nasıl geliştirebileceği, Çerkezköy’ün köprü olarak kullanılıp kıtalar arası ticaretin geliştirilmesi, iki oda arasında kıyaslama yapılarak karşılıklı tecrübelerden yararlanılması, AB projelerinde ortak olarak imza atmak, birlikte yapılabilecek projelerde birbirine diğer odalara karşın öncelik vermek gibi konular üzerinde görüşüldü.

SALZLE’DEN TEMEL TAŞI VURGUSU

Ziyaret sonunda, Süleyman Kozuva ve Taha Ülker tarafından konuklara hediye takdim edilirken, Salzle de Kozuva ve Ülker’e üzerinde Ein Stein (Bir Taş) yazan bir obje armağan etti. Ein Stein’in, iki oda arasındaki ilişkinin ‘Temel Taşı’nı sembolize ettiğine vurgu yapan Salzle, “Bu taşın, aramızdaki ilişkinin temel taşı olmasını diliyoruz. İlerleyen dönemde bunun üzerine daha fazla taş koyacağız” sözleriyle gelecekteki ortak çalışmalar yapacaklarının sinyalini verdi.

ÇOSB’Yİ VE FİRMALARI ZİYARET ETTİLER

Oda ziyaretinin ardından ÇTSO Yönetimi ile birlikte Çerkezköy Organize Bölge Müdürlüğü’ne geçen heyet, burada da ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler’le bir araya geldi. Öğlen yemeğinin ardından Arçelik, HEMA ve Bross Tekstil firmalarını gezen heyet, firma yetkililerinden tesisler ve üretimle ilgili detaylı bilgi aldı.

PROTOKOL TÖRENİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ

Çerkezköy’deki program sonrasında ÇTSO Heyeti protokolü imzalamak üzere İstanbul’a geçti. Feriye Lokantası’nda saat 19.30’da başlayan programın açılış konulmasını Baden-Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid yaptı.

TÜRKİYE’DE BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR

Baden-Württemberg Eyaleti’nden gelen iş adamlarının İstanbul’da birçok iş görüşmesi yapma fırsatı yakaladığını kaydeden Schmid, bu yılki esas konularının yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri olduğu bilgisini verdi. Eyaletlerinin, güneş enerjisi ve mühendislik konusunda çok gelişmiş olduğunu ifade eden Schmid, “Türkiye’de de özellikle güneş enerjisi ile ilgili büyük bir potansiyel var” dedi. Yenilik yapmanın, uygulamalı araştırmalarla mümkün olduğunun altını çizen Schmid, “Bizim araştırma geliştirme ve teknoloji konularında bilgi birikimimiz oldukça fazla. Tecrübelerimizi paylaşmamız, Türkiye’ye de büyük katkı sağlayacaktır. Burada çok iyi bir başlangıç yaptık. Türkiye’nin büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

ÇERKEZKÖY’LE ÇOK İYİ İLİŞKİLERİMİZ MEVCUT

Türkiye ve Baden Württemberg eyaleti arasındaki yakınlığa da değinen Schmid, “Uzun zamandır Çerkezköy ile çok iyi ilişkilerimiz var. Bugün de aramızda oldukları için çok mutluyuz” dedi.

TANIŞIR TANIŞMAZ ÇOK İYİ ANLAŞTIK

Schmid’in ardından Baden-Württemberg Eyaleti Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (BWIHK)  Başkanı Dr. Peter Kulitz de bir konuşma yaptı. ÇTSO’nun geçtiğimiz yıl kendilerini ziyaret ettiğini ve bir işbirliği başlattıklarını hatırlatan Kulitz, “Burada tekrar bir araya geldik. Tanışır tanışmaz o kadar iyi anlaştık ki, ortak çalışmaları hayata geçirme hissi hemen ortaya çıktı. Çerkezköy ciddi bir sanayi. Kısa sürede büyük ve güçlü hale geldi. 3 milyar dolarlık ihracatla büyük katkı sağlıyor” dedi.

ENERJİ ALANINDA BİRÇOK İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ

Türkiye ile Almanya arasında diğer Avrupa ülkeleriyle olmayan çok yakın bir bağ olduğunu söyleyen Kulitz, “Aynı zamanda coğrafi konumuyla da büyük önem taşıyor. Asya’ya açılan bir kapı konumunda. Türkiye üzerinden üçüncü taraflara açılabiliriz. Boru hatları projelerini de düşünürsek Türkiye’nin enerji koridoru olduğunu hatırlıyoruz. Enerji alanında işbirliği yapabileceğimiz çok konu var” ifadelerini kullandı.

İŞ BİRLİĞİNİN ARTACAĞINA VURGU YAPTI

ÇTSO ile ULM Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanacak protokol ile yakın olan iş birliğini daha da yakın bir çerçeveye oturtacaklarını vurgulayan Kulitz, “Bu sebeple çok mutlu olduğumu söylemek istiyorum. Fırsatları değerlendirme açısından çok önemli bir adım” diye konuştu.

PAHA BİÇİLMEZ KATKILAR SAĞLAYACAK

Kulitz’in ardından ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva kısa bir konuşma yaptı. Tüm konukları selamladıktan sonra, ÇTSO  ile Ulm Ticaret ve Sanayi Odası arasında gerçekleştirilecek işbirliğinin her iki Oda, üye ve temsilcilerine ve dolayısıyla ülkelerimize, her alanda paha biçilmez katkılar sağlayacağına yürekten inandığını dile getiren Kozuva, “Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese şahsım ve ÇTSO adına teşekkür ediyor hepinize saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.

PROTOKOL İMZALANDI

Kozuva’nın konuşması sonrasında, odalar arasındaki ilişkileri derinleştirmek ve Ulm ve Çerkezköy’de bulunan işletmeler arasındaki ekonomik işbirliğini ve ticaret ilişkilerini en iyi şekilde teşvik etmek amacıyla düzenlenen protokol taraflar tarafından imzalandı.

YEMEĞİN ARDINDAN SON BULDU

Kozuva ve Ülker tarafından günün anlam ve önemine yönelik olarak hazırlatılan porselen tabaklar da Schmid ve Kulitz’e takdim edilirken, hep birlikte yenen yemeğin ardından program son buldu.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.