ÇYDD ve ADD’den ‘Kan Ağlıyor Anadolu’ adlı tiyatro oyunu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şubesinin ortak olarak düzenlediği ‘Kan ağlıyor Anadolu’ adlı tiyatro oyunu 30 Mart günü Çerkezköy Halk Eğitim Merkezinde sahnelenecek

ÇYDD ve ADD’den ‘Kan Ağlıyor Anadolu’ adlı tiyatro oyunu
25 Mart 2015 Çarşamba 18:17

 SPONSOR OLAN FİRMALARA TEŞEKKÜR ETTİ

30 Mart Pazartesi akşamı saat 20.00’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde ‘Kan Ağlıyor Anadolu’ adlı tiyatro oyunu sahnelenecek. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şubesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şubesinin ortaklaşa düzenleyeceği tiyatro oyununa Özel Optimed Hastanesi, Özel İrmet Hospital, Özel Akut Polikliniği, Bayramoğulları Pastanesi, Golden Palas Hotel, Altınsaray Mobilya, Zeliş Yufka ve Metro Ajans sponsor olurken, ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Selda Karacalar sponsor olan firmalara teşekkür etti.

TİYATRONUN KONUSU

Kan Ağlıyordu Anadolu adlı tiyatro oyunun konusu hakkında bilgi veren ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Selda Karacalar, “Uygarlıklar beşiği Anadolu, dünyanın en trajik savaşlarından birine sahne olduğunda takvimler 1915 yılını gösteriyordu. Bir ulusun seferber olup, anaların “kınalı kuzu”ları ardından “Vatan sağolsun!” diye haykırdığı yerin adı oldu Çanakkale… O ağıtlarla birlikte “ölmeden mezara koyulan”ların yazdığı tarihin adı oldu Çanakkale… “Hasta Adam” olarak görülen ve hazin bir sona doğru giden Osmanlı Devleti’nin içinde hâlâ büyük bir ulusun var olduğunu, o ulusun tarih sahnesinden kendisini silecek olanlara karşı hâlâ dimdik ayakta durduğunu gösterdiği yerin adı oldu Çanakkale… O büyük ulus ki, “bitti” denilen yerde “bitmedim” diyen, “yaktık” dedikleri yerde küllerinden yeniden doğan bir mucizenin altına onur dolu imzasını attı. Müttefik Devletler ile birlikte tüm dünya, yalnızca “Çanakkale geçilmez!” gerçeğiyle tanışmadı bu savaşta; ulusunun binlerce yıllık tarihinin içinden damla damla süzülüp birikmiş güzelliğiyle, yiğitliğiyle, zekâsıyla ve kocaman yüreğiyle Mustafa Kemal ile de hiç ummadığı bir anda tanıştı” dedi.

ARŞİV ÇALIŞMASINI SAHNEYE TAŞIYOR

Karacalar konuşmasının devamında ise; “Yedi sezondur Türkiye’de 71 il merkezi ve birçok ilçede, KKTC ve Almanya başta olmak üzere yurtdışında birçok noktada 600’e yakın kez sahnelenerek efsaneleşen “Hoş Gelişler Ola” adlı oyunun yazarı ve oyuncusu Utku Erişik, yeni oyununda bu kez “Kan Ağlıyor Anadolu” diyor. Çanakkale Savaşları’nın, Kurtuluş Savaşı’mızın ve sonrasında kurulan Cumhuriyet’imizin gizli kalmış ayrıntılarının izini sürüyor bir kez daha… Gündeme getirilmemiş bilgileriyle, raflarda bıraktırılmış fotoğrafları ve belgeleriyle muhteşem bir arşiv çalışmasını sahneye taşıyor” diye konuştu.

İKİ PERDELİ AĞIT OYUNU

‘Kan Ağlıyor Anadolu’ adlı tiyatro oyununun iki saat süren iki perdelik ağıt oyunu olduğunu ifade eden Karacalar, “Kalpağı gül oyalıların ağıdı, 15’lilerin ağıdı, ‘Gençliğim eyvah!’ diyenlerin ağıdı, bu zorlu günlerinde düşmanın bile saygı dolu takdirlerini kazanan Türk ulusunun ağıdı… “İstiklâl uğrunda, namus yolunda” fotoğraflarla acı bir çığlık. Vatan toprağının çığlığı. “Mustafa Kemal’in Sanat Cephesi”nin cesur neferlerinden Tiyatro Sanatçısı Utku Erişik’in, dünkü bu ağıtların bugün de sürdüğünü, Anadolu’nun kan ağlamaya nasıl devam ettiğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdiği, dün ile bugün arasında usta işi bir köprü kurduğu ve adeta Mustafa Kemal’in sahnedeki sesi olduğu bu oyununu kaçırmayın. ‘Ankara’nın taştır yolu / Her tarafı düşman dolu / Artık yetiş Kemal Paşa / Kan ağlıyor Anadolu!’” açıklamasında bulundu. 

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.