Daimi Tavan uyardı! İntikal işlemleri için son bir ay

Babadan miras tarlalar 1 ay içinde intikal ettirilmezse mahkeme yolu gözükecek. Mahkeme araziyi 'ehil mirasçı' olarak seçeceği kardeşlerden birine veya 3'üncü bir şahsa satacak

Daimi Tavan uyardı! İntikal işlemleri için son bir ay
20 Temmuz 2015 Pazartesi 16:38

 Anne veya babasından miras kalan tarım arazisi olan milyonlarca vatandaş için en kritik ay başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını engellemek için Mayıs 2014'te çıkarılan kanun çerçevesinde son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemlerini yapmayan vatandaşlara 3 aylık ek süre vermişti. Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, intikal işlemleri için sadece bir ay kaldığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

 

AĞUSTOSTA SÜRE BİTECEK

 

Yıllık 17 milyar liralık ekonomik kayba neden olan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek amacıyla geçtiğimiz yıl Mayıs ayında çıkarılan kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanınmıştı. Mayıs 2014’te çıkarılan kanunu değerlendiren Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, "Bu yıl Mayıs ayında vatandaşlara 3 ay ek süre verilmiş. Bu süre Ağustos’ta dolacak. Anlaşma sağlanamazsa ve intikal gerçekleşmezse mahkeme süreci başlayacak" uyarısını yaptı.

 

3 SEÇENEK VAR

 

"Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu. Bu da tarım arazilerini parçalıyordu. Parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu" tespitinde bulunan Daimi Tavan, şöyle devam etti: “Kanundan sonra kimse kafasına göre arazi satamaz. Bu konuda üç usul belirlendi. İlki, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir, ikincisi tarlayı kurulacak 'aile malları ortaklığı' ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi üçüncü şahsa satılabilir."

 

SON SÖZ MAHKEMENİN

 

Ağustos sonuna kadar arazi konusunda anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme sürecinin başlayacağının altını çizen Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Daimi Tavan, "Mahkeme, kardeşlerden birini 'ehil mirasçı' seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da 3'üncü bir şahsa satacak" dedi.

 

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.