Danışman zorunluluğu geliyor

Tehlikeli madde taşıyan, dolduran şirketlerin artık danışman bulundurması zorunluluğu geliyor. Zorunlulukla birlikte yeni bir iş alanının doğduğunu ifade eden Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, “2.500 liraya bir hafta kursa giden ve sertifika alan danışmanlar aylık kazancı 25 bin TL'yi bulabilen bir işin sahibi olabilecekler. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için 7 gün, günde 8 saat süren bir kursu tamamlamak, ayrıca 1 tam gün süren özel yangın eğitimi almak gerekiyor” dedi

Danışman zorunluluğu geliyor
03 Temmuz 2015 Cuma 17:50

 YAKLAŞIK 500 DANIŞMAN BULUNUYOR

İş güvenliği alanında birbiri ardına devrim gibi kararlar gelirken konu hakkında açıklama yapan Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, “Yeni uygulamalarla güvenlik artarken istihdam alanında da yeni ufuklar açıyor. Bugünden itibaren tehlikeli madde taşıyan, paketleyen, dolduran, boşaltan işletmelere Tehlikeli madde güvenlik danışmanı (TMGD) bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bu zorunluluğa uymayanlara cezai yaptırım uygulanacak. Yönetmeliğe göre her danışman en fazla 5 firmaya hizmet verebilecek. Ancak Türkiye'de şu an sadece yaklaşık 500 danışman bulunuyor” diye konuştu.

TALEP DAHA DA YÜKSELECEK

Temmuz 2016 itibarıyla ise Türkiye genelindeki 15 bin akaryakıt istasyonuna aynı zorunluluğun geleceğini ifade eden Çolak, “Bu da güvenlik danışmanı alanında talebin patlamasına neden olacak. Türkiye'deki akaryakıt istasyonlarının ve tehlikeli madde taşımacılığı yapan firma sayısı çok fazla. Akaryakıt istasyonlarının da devreye girmesiyle talep daha da yükselecek" açıklamasında bulundu.

BİR DANIŞMAN 5 ŞİRKETE HİZMET VEREBİLECEK

Dr. Ali Çolak konuşmasının devamında ise, “Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için 7 gün, günde 8 saat süren bir kursu tamamlamak, ayrıca 1 tam gün süren özel yangın eğitimi almak gerekiyor. Eğitimin ücretiyse 2 bin 500 TL. Uzmanlar verilecek ceza miktarları ve uygulama konusunda bazı soru işaretleri olduğunu belirtiyor. Bir danışman en fazla 5 şirkete hizmet verebilecek. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı ya bir şirkete bağlı ya da bağımsız olarak hizmet verebilecek. 5 işyerine hizmet verdiği düşünüldüğünde aylık kazancı 15-25 bin TL arasında değişebilir" dedi.

ACİL DURUM PROSEDÜRLERİNİ UYGULAYACAK

Kimlerin danışman olabileceği hakkında da bilgi veren Çolak, “4 yıllık lisans mezunu olmak; kaçakçılık, dolandırıcılık, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, rüşvet suçlarından cezayla hükümlü bulunmamak gerekiyor. Güvenlik danışmanı, işletme içerisinde tehlikeli maddeyle ilgili yapılacak her türlü işlem ve prosedürü takip ederek, periyodik raporlar tutacak. Aynı zamanda çalışanlara da eğitim verecek. Tehlikeli maddelerin taşınması, yüklenmesi veya boşaltılması sırasında bir kaza veya güvenliği etkileyecek bir olay meydana gelmesi durumunda acil durum prosedürlerini uygulayacak” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.