DİŞ ÇÜRÜĞÜ TEDAVİSİ

Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Dt. Burak Bıyıklı “Diş çürüğü tedavileri” hakkında bilgilendirmede bulundu.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ TEDAVİSİ
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
05 Ocak 2022 Çarşamba 11:16

İrmet Hospital Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Dt. Burak Bıyıklı konuyla ilgili şunları söyledi: “Diş sağlığında en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan diş çürükleri gecikmeden tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Dişin üzerinde yiyecek ve içecek artıklarından temizlenmeyen bölgelerde zaman içerisinde biriken bakterilerin oluşturduğu asidik ürünler ile dişte oluşan madde kaybına çürük olarak ifade edebiliriz. Ağız bakımının tam yapılmadığı durumlarda dişte çürük oluşumuna neden olur.

Dişlerimizin en iç kısmında pulpa denilen kan damarları ve sinirden zengin bir yapı vardır. Diş çürüğü bu kısma yaklaştıkça ağrılı uyaran daha hissedilir olur. Bazı durumlarda hiç ağrı olmadan da çürüğün pulpaya kadar ilerlemesi mümkündür. Diş tedavisinde çürük doku temizlenerek diş rengindeki dolgu malzemeleri ile eski şekline ve fonksiyonuna uygun şekilde restore edilir. Genellikle tedavi sonrası ağrı görülmez.

KANAL TEDAVİSİ

Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Eğer çürük doku, dişin en iç kısmındaki kan damarları ve sinirden zengin pulpa dokusuna ulaşmışsa, artık enfekte olmuş bu dokunun da uzaklaştırılması gerekir. Yani kanal tedavisi gereklidir.

Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Dt. BIYIKLI “Günümüzdeki son gelişmeler, dişin pulpa tabakasının temizlenip tekrar doldurulmasına olanak sağlamaktadır. Pulpa ve içerisindeki sinirler alınsa da, diş temel işlevini yerine getirir. Bunun nedeni, dişler diş etlerinden çıkıp son halini aldıktan sonra, diş sinirlerinin hayati bir önem taşımamasıdır. Diş sinirlerinin yetişkinlerdeki tek görevi sıcak ve soğuk hissini hissetmek gibi duyusal işlevlerdir.” dedi.

Lokal anestezi ile yapıldığından hasta konforu açısından dolgu işleminden bir farkı yoktur. İşlem öncesi genelde ağrılı gelen hasta, işlem sonrasında büyük rahatlama yaşar. Genellikle ağrılar sona erer. Kanal tedavisi işlemi ile dişin içine konulan ilacın etkisi, oral yolla alınan ağrı kesici veya antibiyotik ilaçların etkisinden kat ve kat fazla ve hızlıdır.

DİŞ ÇEKİM KARARI NASIL VERİLİR?

Günümüzde gelişen teknoloji ile diş kayıpları en aza indirgenmiştir ancak çürük doku, tükürükten izole edilemeyecek kadar diş eti altına uzanıyorsa dişin çekimi düşünülebilir. Diş çekimi sonrası planlanlanan implant ve köprü uygulamalarının tamamı hastanemizde gerçekleştirilebilmektedir.

Diş sağlığınız için günde en az 2 kez fırçalama ve diş ipi ile dişlerinizin temizliği son derece önemlidir. Dişlerde oluşabilecek problemlerin erkenden teşhisi, daha minimal tedaviler gerektirir. Bunun için her yıl düzenli hekim kontrolü, dişlerimizi uzun süre sağlıklı muhafaza etmemize katkı sağlar.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.