Doğalgaz krizi sürüyor

Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. ile Çerkezköy Belediyesi arasında patlak veren 'Doğalgaz krizi" sürüyor. Eğer iki kurum arasındaki buzlar erimez ve iki kurumdan biri geri adım atmazsa, Bağlık, Fatih Sultan Mehmet, İstasyon, Cumhuriyet Mahalleleri'nin tamamı ile Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nin büyük bir bölümününe doğalgazın ulaşması 2009 yılına sarkabilir.

Doğalgaz krizi sürüyor
13 Temmuz 2007 Cuma 08:04

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Çerkezköy Belediyesi ile Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. arasında yaşanan gerginlik belirsizliğini korurken, iki kurumun da geri adım atmaması vatandaşları endişeye sevk etti. 2007 yılının sonunda veya en geç 2008 yılının yaz aylarında doğalgaza kavuşmayı bekleyen Bağlık, Fatih Sultan Mehmet, İstasyon, Cumhuriyet ve Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahlesi sakinleri endişelerini dile getirirlerken, iki kurumun biran önce anlaşarak doğalgaz çalışmalarının yeniden başlamasını istiyorlar.

FATURA HALKA ÇIKIYOR

Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. ile Çerkezköy Belediyesi arasında yaşanan gerginliğin faturasının halka çıkacağını belirten vatandaşlar, "Doğalgaz ihalesini alan firma ile Belediye arasında yaşanan gerginlik nedeni ile çalışmaların durduğunu öğrendik. Bundan sonra ne olacak? Özellikle yeni yapılan binaların neredeyse tamamı doğalgaz sistemine göre yapıldı. Eğer doğalgazın gelmesi 2009-2010 yıllarını bulacaksa, bu zamana kadar vatandaşlarn ne ile ısınacaklar?" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

SEKTÖRDE BALTALANIYOR

İki kurum arasında patlak veren kriz yüzünden son 1 yıl içinde Çerkezköy'de hızla büyüyen doğalgaz tesisat malzemeleri bayiileri de büyük bir sıkıntı yaşarken, "Çalışmaların durması demek bizim işlerimizin de durması demek. Bu sektörde şuanda 500'den fazla kişi istihdam ediliyor. Eğer çalışmalar başlamazsa bu kişiler de işsiz kalacaklar" dediler.

GERİ ADIM ATAN YOK

Vatandaşların sıkıntılı bekleyişi devam ederken, Çerkekzöy Belediye Başkanı Ali Ertem'in, Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.'nin yükümlülüklerini yerine getirene kadar geri adım atmayacağı öğrenildi. Ayrıca Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nün firmanın çalışma yaptığı yolların eski ve yeni hallerinin resimlerini çektiği ve gerek görüldüğü takdirde bu resimlerin EPDK'ya ve Zorlu Holdin'in üst düzey yöneticilerine ulaştırılacağı öğrenildi.

Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. ile Çerkezköy Belediyesi arasında başlayan asfalt krizinde ilerleme sağlanamazken, 2. Etap çalışmaları Salı Pazarı civarında durduruldu. Doğalgaz çalışmalarının durdurulması vatandaşların tepkisine neden olurken, "Bize doğalgazın en geç 1 yıl içinde bağlanacağı söylendi ama görüyoruz ki iki kurum anlaşamaz ise çalışmalar 2009, hatta bazı yerlerde 2010 yılına sarkabilir. Bu durumda vatandaşın uğrayacağı zararı kim karşılayacak. Özellikle yeni yapılan binaların tamamı doğalgaza göre yapıldı. bu binalar nasıl ısınacak 2 sene boyunca" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Geçtiğimiz hafta patlak veren doğalgaz krizi şu şekilde gelişmişti:

İPLER KOPTU!..

Trakya Bölgesi Doğal Gaz A.Ş.'nin Çerkezköy Belediyesi ile imzaladığı protokoldeki yükümlülüklerini geçtiğimiz yıl tam manası ile yerine getirmediğini belirten Belediye Başkanı Ali Ertem, bu yıl da kendilerine geçtiğimiz yılki protokolün dayatılmak istendiğini belirterek şunları söylemişti:

SORUN ASFALT BEDELİ

"Çerkezköy'ün doğalgaz hatlarını düşeyen Zorlu Grubu'na ait Trakya Bölgesi Doğal Gaz A.Ş., hat döşediği yerlerde asfalt bedelini karşılayacak ya da kazdığı yerleri eski haline getirecek. Bunu zaten EPDK'ya taahhüt etmişler. Geçtiğimiz yıl bizim ile yaptıkları protokolde kazdıkları asfaltı kapatırlarken 10-15 cm. asfaltın altına beton, betonun üzerine ise 7 cm. asfalt atacaklardı. Asfalt altına betonu atmadıkları gibi Belediyemiz kapatılan yerlerin üzerine 10-15 cm arası asfalt döktü fakat 7 cm. parası aldı.

Çerkezköy'e, Çerkezköy'de yaşayan insanlara hizmet geliyor diye bu işin bir kısmının Belediyemiz tarafından süsbanse edilmesini sesimizi çıkartmadık. Bu da geçtiğimiz yıl Belediyemize toplam 300 bin YTL'ye mal oldu.

2006 yılında yapılan protokole göre kazılan yerlerin parketaş çalışmasını Trakya Bölgesi Doğal Gaz A.Ş.'nin kendi ekipleri ile yapacak, asfalt dökülmesini ve serilmesini ise Belediye yapacak ve bunun karşılında Belediyemize 7 cm. asfalt parası ödenecekti.

2007 yılına girince Trakya Bölgesi Doğal Gaz A.Ş. yine aynı protokolü Belediyemize gönderdi. Biz de bunu kabul etmedik ve 7 cm. yerine 10 cm. asfalt dökülmesini istedik. Çünkü kazı yapılan yerlerde bizim asfaltımızın kalınlığı en az 12 ile 15 cm arasında. Bu nedenle 10 cm. asfalt parası vermelerini istedim. Onlarda kabul etmediler ve 7 cm asfalt parası vereceklerini ifade ettiler. Hatta işi daha da ileri götürerek, imzalarsanız imzalayın, imzalamazsanız işi durduracağız gibi laflar edip, bir de Belediyemize rest çeker gibi yazı göndermişler. Yardımcı olursanız olun, olmazsanız olacak başka belediyeler ile çalışırız türünde. Biz de bunun üzerine Trakya Bölgesi Doğal Gaz A.Ş.'nin yeni kazı yapmasına izin vermeme kararı aldık ve biz de bizim şartlarımızı kabul etmedikleri takdirde çalışmalarına müsade etmeyeceğimizi kendilerine bildirdik."

10 CM ASFALT OLMAZSA KAZI YAPMALARINA İZİN YOK

Çalışmalarını Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde durduran Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.'nin artık sadece buralarda döşediği hatların evlere bağlantısını yapacağını ve bunun dışında çalışma yapmayacağı öğrenilirken, Belediye Başkanı Ali Ertem'in de istediği 10 cm. asfaltın dökülmediği takdirde şirketin Çerkezköy içinde kazı çalışmasına izin vermeyeceği ifade edilmişti. YA PARAYI VERİN YA DA YOLU ESKİ HALİNE GETİRİN

Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. 7 cm. asfalti çin 16 YTL ödemek isterken, Çerkezköy Belediyesi ise 10 cm asfaltın parasının yani 22 YTL'nin ödenmesini veya yolun eski haline getirilmesini talep ediyor.

Asfaltın kendilerine çok daha pahalıya mal olduğunu belirten Belediye Başkanı Ali Ertem, "Bizim asfaltlarımız hep 12 ile 15 cm arasında. Buralar kazılıyor ve geri kapatılması lazım. Biz kendilerine yardımcı olmak bakımında geçtiğimiz yıl elimizden geleni yaptık ve bu Belediyemize 300 bin YTL ekstra bir yük getirdi.

Şimdi de dökülen asfaltın parasını 7 cm'den 10 cm'ye yükseltelim dedik, buna karşı çıktılar ve çalışmaları durdurmak, başka yerlerde çalışırız diyerek, bize şantaj yapmak istiyorlar. Bizim bunların hepsine karnımız tok.

Eğer hatları tamamlayıp, biran önce doğalgazı vermek istiyorsa ya 10 cm. asfalt parasını verecekler yada kazdıkları yolları eski haline getirecekler. Yoksa çalışma yapmalarına izin vermeyeceğim. Eğer kazdıkları yerlere asfaltı kendileri atsalar, yani kapatsalar iddia ediyorum metrekaresini 30 YTL'den aşağı mal edemezler. Biz ise kendilerinden 22 YTL istedik. Bu fiyata kanalın doldurulması, temizlenmesi, harfiyatı, asfaltın serilmesi, işçilik ve silindir maliyetleri de dahil. Biz üzerimize düşeni yaptık ve protokolü ne şartlar altında imzalayacağımızı söyledik. Gerisi Trakya Bölgesi Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.'ye kalmış" demişti.

Karşılıklı restleşmelerin ardından 1 haftadır iki kurum tarafından herhangi bir olumlu adım atılmazken, vatandaşlar ise doğalgaz çalışmalarının biran önce yeniden başlamasını istiyorlar.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.