DOĞU İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ HİZMETE AÇILDI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından yapımı tamamlanan ve 51.540.900,00 TL yatırım bedeline sahip olan Tekirdağ (Süleymanpaşa) Doğu Kısmı Kanalizasyon ve Yağmursuyu Hattı ile Doğu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

DOĞU İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ HİZMETE AÇILDI
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
29 Ocak 2022 Cumartesi 11:08

Törenin açılış konuşmasını TESKİ Genel Müdürü Turhan Toprak gerçekleştirdi. Toprak konuşmasında, Doğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile kanalizasyon ve yağmur suyu hatları ile ilgili teknik bilgileri paylaştı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan ve Doğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile Süleymanpaşa’da deniz temizliği konusunda bir büyük projeyi daha hizmete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Süleymanpaşa İlçesinde denize akan atık suların denizi kirletmeden bertaraf edilmesi, dolayısıyla daha sağlıklı koşulların yaratılması için nüfusun ürettiği atık sular 4 havzaya ayrılmıştır. Altınova Mahallesi'nden Namık Kemal Mahallesi'ne kadar uzanan iki havzaya, Karadeniz Mahallesi'nde bulunan Batı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi hizmet vermektedir. Namık Kemal Mahallesi'nden Yenice Mahallesi'ne kadar uzanan iki havzaya da söz konusu proje kapsamında yapımı tamamlanan Doğu Atık Su Arıtma Tesisi hizmet verecek. Doğu Atık Su Arıtma tesisi Birinci kademede günde ortalama 3.960 metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip olup, ikinci kademe yapıları ile 6.000 metreküp suyu arıtacak kapasiteye ulaşacak şekilde tasarlanmıştır. Kirli su, ileri biyolojik olarak arıtılmaktadır. Bu arıtma işlemleri sonucunda sudan zararlı kimyasalların, mikroorganizmaların giderimi yapılmakta ve Marmara Denizine kirli suyun karışması engellenmektedir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ olarak çevreye duyarlı bir anlayışla arıtma tesisi projelerinde öncü olmaya, Tekirdağlı vatandaşlarımızın gurur duyacakları, kentimizi geleceğe taşıyacak projeler üretmeye, dev yatırımları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bugün açılışını yaptığımız Süleymanpaşa Doğu Kısmı Kanalizasyon ve Yağmursuyu İnşaatı İle Doğu Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi'nin ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

Törende ayrıca Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Enes Kaplan ile Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ve İller Bankası Bölge Müdürü Ferit Yüksel de birer konuşma yaparak, emeği geçenlere  teşekkür ettiler ve tesisin hayırlı olması temennisinde bulundular.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdelanın kesilmesi ile tesisin açılışı gerçekleştirildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve protokol üyeleri açılış sonrası tesisin idare binasını gezerek yetkililerden tesisin çalışma sistemi ile ilgili bilgi aldılar.

Tesis, ikinci kademe yapıların inşasıyla 54.000 kişiye hizmet edecek

Süleymanpaşa ilçesi Namık Kemal Mahallesi ile Yenice Mahallesi arasında kalan bölgeye 7/24 hizmet verecek olan Doğu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi; mevcut durumda yaklaşık 36.000 kişilik nüfusa hizmet edecek olup, nüfusun artması ve ikinci kademe yapıların inşasıyla 54.000 kişiye hizmet etmesi planlanıyor.  Birinci kademe inşaatı kapsamında 1 adet giriş ve ince ızgara yapısı, 1 adet havalandırmalı kum ve yağ tutucu yapısı, 2 adet Bio-P Havuzu, 2 adet havalandırma havuzu, 2 adet son çökeltim havuzu, 2 adet dağıtım yapısı, 1 adet blower binası, 1 adet trafo ve jeneratör binası, 1 adet dekantör binası, 1 adet geri devir terfi merkezi, 1 adet süzüntü suyu terfi merkezi, 1 adet UV dezenfeksiyon ünitesi ve 1 adet çıkış yapısı ve Parshall savağı yapıldı. 

Proje kapsamında ayrıca Namık Kemal, Bahçelievler, Gazioğlu ve Karaevli Mahallelerinde yapımı tamamlanarak devreye alınan muhtelif çaplardaki toplam 70.108 metre kanalizasyon-terfi hattı ve terfi merkezleri aracılığıyla (TM1-TM2-TM3-TM4-TM5-TM6-TM7-TM8-TMA ve TMB) toplanan atık su, Doğu Atık Su Arıtma tesisine iletilip fiziksel arıtma, ileri biyolojik arıtma ve UV dezenfeksiyon işlemlerine tabi tutularak, her türlü zararlı etkiden arındırılacak.

Bunun yanında bu proje kapsamında Namık Kemal, Bahçelievler, Gazioğlu ve Karaevli Mahallelerinde 70.108 Metre kanalizasyon terfi hattı ile Hürriyet Mahallesinde 1.870 metre yağmursuyu hattı imalatı da tamamlandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.