‘Dünyayı besle yeryüzünü önemse’

16 Ekim Dünya Gıda günü kapsamında TEMA Vakfı Tekirdağ Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ali Ülger, konu hakkında yaptığı açıklamada, “16 Ekim'de çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nün 2014 ana teması ‘Aile Çiftçiliği; Dünyayı besle, yeryüzünü önemse’ olarak belirlendi. Aile çiftçiliği, gıda güvencesini tehdit eden unsurları ortadan kaldıracak, tarımın yeniden ivme kazanmasına olanak sağlayacak, sağlıklı bireyler yetişmesine ön ayak olacak ve yerelde ekonominin canlanmasına katkı verebilecektir” dedi.

‘Dünyayı besle yeryüzünü önemse’
20 Ekim 2014 Pazartesi 08:21

YEREL EKONOMİNİN CANLANMASI ÖN PLANA ÇIKARILIYOR
TEMA Vakfı Tekirdağ Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ali Ülger 16 Ekim Dünya Gıda günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Ülger yaptığı açıklamada, “Sürdürülebilir bir gelecek için Aile Çiftçiliği Birleşmiş Milletler tarafından 2014'ün teması ‘Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı’ olarak belirlendi. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, aile çiftçiliği kapsamında gıda güvencesi, tarımın yeniden ivme kazanması, sağlıklı bireyler yetişmesi ve yerel ekonominin canlanması konuları ön plana çıkarılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün önerisi çerçevesinde 2014 yılı, BM 66. Genel Kurulu tarafından Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı (AÇY) olarak ilan edildi. Bu gelişmenin ardından her yıl 16 Ekim'de çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nün 2014 ana teması ‘Aile Çiftçiliği; Dünyayı besle, yeryüzünü önemse’ olarak belirlendi” açıklamasından bulundu.

DENGELİ BESLENMEYE İMKAN SAĞLIYOR
Ülger konuşmasının devamında ise, “Bu kapsamda gıda güvenliği, beslenme, istihdam, doğal varlıkların korunması ve doğru yönetimi, açlık ve yoksulluğun azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi hedefleniyor. Aile çiftçiliği kırsal kalkınma ve gıda güvencesi için anahtar Aile çiftçiliği, tarımsal üretim, balıkçılık, meracılık, ormancılık ve su ürünlerinin üretiminin tüm aşamalarında ailedeki iş gücünü kullanarak gerçekleştiriliyor. Gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin ve yaygın yapılardan birisi olan aile çiftçiliği, gıda güvenliği açısından önemlidir. Geleneksel olarak üretilen tarımsal ürünler ile gıda ürünlerinin ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlarken, özellikle yerel ölçekli aile işletmeleriyle dengeli bir beslenmeye imkan sağlıyor. Aile çiftçiliği aynı zamanda yerel ekonominin canlanmasını sağladığı gibi tarımsal üretimin devamlılığı açısından da önemlidir” diye konuştu.

STK’LARLA BİRLİKTE İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLMELİDİR
İşbirliğinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ali Ülger, “Aile çiftçiliği, gıda güvencesini tehdit eden unsurları ortadan kaldıracak, tarımın yeniden ivme kazanmasına olanak sağlayacak, sağlıklı bireyler yetişmesine ön ayak olacak ve yerelde ekonominin canlanmasına katkı verebilecektir. Bunun için aile çiftçisi olan küçük tarım işletmelerinin sorunlarına yönelik olarak kamu, özel sektör ve STK’lar birlikte işbirliği geliştirilmelidir. Aile çiftçilerinin özelikle üretimden tüketime kadar olan süreçlerinde elde edilen deneyimlerinin birbirleri ile paylaşmaları kolaylaştırılıp, birbirlerinden faydalanmaları sağlanmalıdır. Aile çiftçilerinin, çiftçi örgütlerine, karar alıcılara, finans kuruluşlarına, medya ve halka ulaşmaları etkin bir biçimde sağlanmalıdır” dedi.

ÜRETİM METOTLARI ÖNCELİKLE AKTARILMALIDIR
Aile çiftçiliğinin, teşvik edilmeli, desteklenmeli ve gelişmeleri sağlanmalıdır diyerek konuşmasını sürdüren Ülger, şöyle devam etti; “Yine, özellikle tarımsal üretimde karşılaşacakları sorunlara teknik destek sağlanmalı ve üretim süreçlerinde yaşadıkları yetiştiricilik sorunları ivedilikle halledilmeli ve gerekli eğitimler verilmelidir. Bu eğitimlerde, sürdürülebilir ekolojik tarımsal üretim yöntemleri ile sağlıklı bitkisel üretim metotları öncelikle aktarılmalıdır. Ulusal ve küresel ölçekte doğru tarım politikalarıyla, fırsatları belirleyen ve uygulayan, gıda güvencesini sağlayan politikalara ulaşmamızı aile çiftçiliği sağlayabilir”

2.214.390 ÇİFTÇİ VAR
TEMA Vakfı Tekirdağ Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ali Ülger, konuşmasının sonunda ise, “Türkiye'de istihdamın yapısı incelendiğinde tarım sektörünün her zaman önemli olduğu görülmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi 2012 verilerine göre Türkiye'de geçimini
çiftçilikle kazanan 2.214.390 çiftçi vardır. Türkiye'de kırsal nüfusun payı ve istihdamda tarım sektörünün payı zaman içerisinde azalmakla beraber önemini muhafaza etmektedir. 1990 yılında Türkiye'de istihdam edilenlerin %46'sı tarım sektöründe çalışırken, günümüzde yaklaşık %24'ü tarım sektöründe çalışmaktadır. İstihdamda tarım sektörünün payı son 20 yılda yaklaşık %50 azalmasına rağmen, hala çalışan 4 kişiden biri tarım sektöründe istihdam edilmektedir” dedi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.