Ekonomi yönetiminde tepe kadrolar boş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, piyasalar alt üst olup, döviz kuru rekorlar kırarken, ekonomi yönetiminin tepe kadrolarının boş olduğuna dikkat çekerek, “Tek parti iktidarında bürokrasinin en kilit noktalarına neden bir türlü atamalar yapılamıyor?” diye sordu.

Ekonomi yönetiminde tepe kadrolar boş
18 Aralık 2014 Perşembe 17:39

 BULUT GÖRSEK SEL OLUYOR, GÜNEŞ GÖRSEK ÇÖL OLUYORUZ

“AKP iktidarıyla geçen 12 yılın sonunda Türkiye ekonomisi dünyanın en kırılgan beş ekonomisinden biri haline gelmiştir” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Dışarıdaki en küçük bulut, içeride sel; dışarıdaki güneş Türkiye’de çöl etkisi yaratmaya başlamıştır. Nitekim son bir haftada uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar, kırılgan beşli içinde Brezilya ile beraber, en fazla Türkiye’yi etkilemiştir. Türk Lirası son bir haftada yüzde 4,5 değer yitirmiş doların değeri 2,41 TL seviyelerini görerek rekor kırmıştır. Yine son bir haftada gösterge kağıdın faizi yüzde 9’a yaklaşmış, Borsa yüzde 5,2 değer yitirmiştir” açıklamasını yaptıktan sonra şunları söyledi:

 

DIŞARIDAN BULMAMIZ GEREKEN PARA: 214 MİLYAR DOLAR

“Kuşkusuz dışarıdan gelen dalgalar karşısında yaşanan bu kırılganlığın ardında Türkiye ekonomisinde izlenen yanlış politikaların neden olduğu, yüksek dış finansman ihtiyacı ve artan siyasi riskler bulunmaktadır. Oysa Türkiye gelecek yıl vadesi gelen dış borçlarını çevirmek ve cari açığını finanse etmek için milli gelirinin yüzde 25’ine ulaşan bir dış kaynağı bulmak zorundadır. Bu bizi finansman ihtiyacı en yüksek ülkeler arasına sokuyor. Türkiye’nin önümüzdeki yıl bulması gereken para 214 milyar dolar.

DOLARIN ATEŞİ İŞ DÜNYASINI YAKIYOR

İşte bu tablo Türk Lirasını, Dolar karşısında en kırılgan para birimlerinden biri yapıyor. Dolar kurundaki oynama reel sektördeki şirketleri tehdit ediyor. Eylül 2014 itibariyle reel sektör şirketlerinin 179 milyar USD döviz açık pozisyonu var. Dolar kurundaki her 1 kuruşluk artış, reel sektör şirketlerinde 1,8 milyar TL’lik kur farkı zararı yazdırıyor.  Son bir haftada dolar kurundaki 10 kuruşluk artıştan şirketlerimizin toplam zararı 18 milyar TL oldu.

SAVAŞA CEPHANESİZ GİRDİK

Bu dalga karşısında durabilmek için Türkiye’nin elinde yeterli cephane de yoktur. TCMB kasasındaki brüt rezervler, ancak kısa vadeli dış borcu karşılamaktadır. Kaldı ki döviz yükümlülükleri de ayıklandığında TCMB’nin kasasındaki net rezerv 15 Aralık itibariyle 40,9 milyar dolardır. Merkez Bankası’nın döviz rezervini enerji ithal eden KİT’lerin kullanımına açması 2000 yılının Temmuz ve Kasım aylarında da denenmişti, sonuç hüsran oldu. Çünkü, o zaman da konjonktürel zannedilen sorunlar aslında yapısaldı. Hükümetin reform sürecini tüm uyarılarımıza rağmen 2007 yılında başlatmaması bu krizde savunmasız kalmamızın en önemli nedenlerinden biridir.

EKONOMİ YÖNETİMİNDE KOLTUKLAR BOŞ

Bu zafiyete ek olarak Türkiye, dışarıdan gelen dalgaları, ekonomi yönetimindeki boş koltuklarla karşılamaya çalışmaktadır. Hazine Müsteşarlığı ve BDDK Başkanlığına halen atama yapılamamıştır. Tek parti iktidarında bu koltukların halen doldurulmamış olması anlaşılır gibi değildir. AKP, bu koltukları doldurmaya ehil kadroları mı bulamamaktadır, yoksa bu kadrolar için iktidar partisi içinde farklı grupların mücadelesi mi yaşanmaktadır?

HÜKÜMETİN İÇ KAVGASININ FATURASI MİLLETE ÇIKIYOR

Anlaşılan odur ki dışarıya karşı kardeşlik ve vefa fotoğrafları veren AKP içinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar arasında büyük bir iktidar ve kol bükme mücadelesi yaşanmaktadır. Bu çekişme küresel ve yerel ekonomi oyuncuları tarafından algılandıkça işler daha da kötüye gidecektir. Devletin her seviyesine bulaşan bu kavga, başta döviz borcu olan reel sektör şirketlerini, daha sonra işsizlik ve borç yükü altında ezilme riski taşıyan tüm vatandaşlarımızı tehdit etmeye başlamıştır.

 EHİL ELLERE İHTİYAÇ VAR

AKP, bu koltukları doldurmaktan acizse yapması gereken şey bellidir. Emanet bir an önce sahibine teslim etmelidir.  Milletimiz bu makamları en ehil isimlerle dolduracak kadrolara sahip partiye mührü verecektir. CHP bu göreve taliptir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.