Ergene can buluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ergene’yi temizleyin, Ergene temiz akacak, Ergene nefes alacak” talimatları doğrultusunda Ergene Havzası Koruma Eylem Planının son aşamasına gelindi. Plan kapsamında Marmara Denizi’ne ‘Derin Deniz Desarj Projesi Deniz Hattı Son Boru Çekimi’ programı Marmara Denizi açıklarında bir gemide TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Ergene can buluyor
25 Nisan 2019 Perşembe 12:28

“CUMHURBAŞKANIMIZ BANA TALİMAT VERDİ”
Program, Ergene Derin Deniz Desarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan’ın proje sunumuyla başladı. Ardından Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere bir konuşma yaptı. Çevre ve Orman eski Bakanı ve Milletvekili Veysel Eroğlu yaptığı konuşmasında, “Ergene özellikle çok önemlidir. Bu nehrin kurtarılması gerekiyordu. Ergene havzasının kurtarılması gerekiyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız, bana talimat verdi. Çevre ve Orman Bakanı görevinde iken, ‘Veysel Bey, belediyeler arıtma tesisi yapamazlar. Ergene’yi temizleme vazifesini, sana veriyorum. Gerekli koordinasyonu yap’ diye talimat verdiği zaman biz de Ergene ile alakalı eylem planı yaptık. Burada 15 farklı plandan oluşan bir eylem planı hazırladık. Bu proje, çeşitli bakanlıkların birlikte yürüttükleri bir projeydi. Dünyaya örnek olacak bir çevre projesidir“ ifadelerini kullandı.
ÇEVREYE FAYDASI OLACAK
Programda konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Tekirdağımıza çok faydalı olacağına inandığımız, çevreye çok faydalı olacağına inandığımız, Marmara Denizi’ne çok faydalı olacağına inandığımız bu büyük projenin son etabının yapılması için bir araya geldik. Şunu bilmeliyiz ki sanayimiz olmazsa olmazımızdır. Türkiye ekonomisinin belkemiğidir. Sanayi üretimimiz artacak ama sanayi üretimimiz artarken aynı zamanda çevreye uyumlu, çevre dostu bir şekilde devam edecek, genişleyecek, büyüyecek üretimi artıracaktır. Çevre mi, sanayi mi; gibi bir ikilemin içine düşmememiz gerekiyor. Bunlar, birbirlerine rakip olan sektörler değildir. İkisini birbiriyle uyumlu bir şekilde geliştirmek bizlerin yapabileceği bir şeydir. Bugün bunu yapmaya gayret ediyoruz. İnşallah bugün yapılacak olan eklemeyle gerçekleştirilecek olan tesiste çevreye çok büyük bir fayda temin edilecek buna sizlerle birlikte şahit oluyoruz” diye konuştu.
“TRAKAYA’YI ÇEVRE VE EKONOMİ OLARAK GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop konuşmasına Ankara Çubuk ilçesinde şehit cenazesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı kınayarak başladı. Şentop, siyasette farklı görüş ve tartışmalar olabileceğini fakat bunların hepsinin sözle ve fikirle yapılması gerektiğini ifade etti. TBMM Başkanı Şentop, “Ergene projesi, dünyanın en büyük çevre projelerinden birisidir. Zamanında çok geniş boyutlu, etraflı düşünmeden verilmiş olan izinler, ruhsatlar var. Basta evsel atıklar olmak üzere sanayi atıkları akıtılırken dikkat edilmemiş. Sanayilere, fabrikalara izinler verilmiş ve bunların ortaya çıkaracağı atıkların ne şekilde atılacağı düşünülmemiş. Bu projeyle, atıkların Ergene’ye yönlendirilmesini ortadan kaldırıyor. Marmara Denizine entegre olacak şekilde bir arıtmaya gönderiliyor. Trakya’yı hem çevre bakımından hem de ekonomi bakımından geliştirmeye gayret edeceğiz. Bu proje için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.
SON BORU YERLEŞTİRİLDİ
Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Şentop’un talimatıyla Deniz Derin Desarj Hattına son boru yerleştirildi. Programa,  TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Vali Aziz Yıldırım, Çevre ve Orman Eski Bakanı ve Milletvekili Veysel Eroğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Vali Yardımcısı Abdullah Kalkan, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Ergene Derin Deniz Desarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan ve yetkililer katıldı.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.