Ergene için üç yıl bitti iki yıl kaldı!

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya 2011 yılında start verilen 'Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda gelinen nokta hakkında değerlendirme toplantısı düzenledi. Gazetecilere üç yıllık çalışmaları tek tek anlatan Vali Yerlikaya Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 2016 yılının Mayıs-Haziran aylarından itibaren, yürütülen çalışmaların, kurulan arıtma tesisi ve derin deşarj sisteminin faaliyete geçmesiyle hedeflere ulaşılacağını söyledi.

Ergene için üç yıl bitti iki yıl kaldı!
24 Nisan 2014 Perşembe 07:33

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ergene havzasının kirlilikten kurtarılması için başlatılan, "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" çerçevesinde değerlendirme toplantısı düzenledi.  Yerlikaya, 2011 yılının Mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile başlatılan Eylem Planı'nda gelinen son noktayı ve bundan sonra yapılacak çalışmaları anlattı.
ERGENE'DE GELİNEN NOKTA...
Makamında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, "Bugün bir araya gelmemizin nedeni Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda gelinen noktayı değerlendirmek. 6 Mayıs 2011 tarihinde Başbakanımızın talimatıyla Şafak Harekatı kapsamında Ergene'nin kurtulması için 15 maddeden oluşan bir eylem planı uygulamaya koyduk" dedi.
8 TANE OSB KURDUK
Söz konusu Ergene Eylem Planı kapsamında en önemli adımın yeni kurulan OSB'lerin faaliyete geçirilmesi olduğunu vurgulayan Vali Yerlikaya, "Ergene, Çorlu, Kapaklı ve Çerkezköy'de 8 tane yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurduk. Bildiğiniz gibi bunlar Islah OSB olarak kuruldu ve şu anda 7 tanesinin 11.10.2013 itibariyle aynı gün aynı onayla OSB kuruluşu tamamlandı. Bir tek Yalıboyu Islah OSB duruyor. Bununda kısa bir süre içerisinde normal OSB'ye dönüşümü tamamlanacak. 7 OSB'mizin ruhsat, ÇED, iskan eksikleri tamamlandı. İmar planlarımızı tamamladık. Burada eski belde Belediye Başkanlarımız Çerkezköy, Çorlu Belediye Başkanlarımız, eski Tekirdağ Belediye Başkanımız ilçelerimizdeki Ticaret Odaları, Özel İdaremiz, köylülerimiz, basın mensuplarımız büyük fedakarlıklar yaptı. Maşallah kelimesiyle özetleyebileceğimiz şekilde OSB'ler kurulmuştur" diye konuştu.
5 ARITMA TESİSİ KURULDU
Vali Ali Yerlikaya, Ergene Havzası’nın kirlilikten kurtarılması için başlatılan, 'Ergene Havzası Koruma Eylem Planı' çerçevesinde, Çorlu, Çerkezköy, Ergene üçgeninde 5 arıtma tesisinin geçtiğimiz Mart ayında ihalelerinin tamamlandığını ve Mayıs ayında temellerinin atılacağını kaydetti.  Yerlikaya, 5 arıtma tesisinin maliyetinin KDV dahil 245-250 milyon lira arasında olduğunu belirterek, tesislerin 2 yıl içinde hizmete gireceğini kaydetti. Yerlikaya, "Şu anda Türkiye'nin en büyük arıtma tesisi Bursa'da var. 100 bin metreküp kapasiteyle çalışan bu tesisin daha büyüğünü biz Velimeşe'de kuruyoruz. Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi 150 bin metreküp kapasite ile Türkiye'nin en büyük arıtma tesisi olacak.  Veliköy, Yalıboyu burada birleşecek. Arıtma tesislerinin mayıs ayı içerisinde yer teslimini yapmış oluruz. Bu tesislerin tamamlanma süresi 24 ay" açıklamasını yaptı.
CEBİMİZDEN HİÇ PARA ÇIKMADI
Söz konusu arıtma tesisleri ve bunların ihaleleriyle ilgili olarak herhangi bir para ödemediklerine dikkat çeken Vali Yerlikaya, bu arıtmaları alınan krediyle yaptıklarını kaydetti. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı vasıtasıyla Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla kredi aldıklarını belirten Yerlikaya, "Bütün bunları yaparken Başbakanımızın büyük desteğini gördük. Cebimizden hiç para çıkmadı. Birincisi 3 yıl ödemesiz, sabit faizle ve 10 yıl geri ödemeli kredi verdi. İkincisi bu kredinin karşılanması için maliyetin yüzde 50 fazlası yani 375 milyon TL ipotek, teminat mektubu almamız lazım. Bunu çözdük. Teminat değil, yönetim kurulunun oy birliğiyle aldığı karar yetti.” ifadesini kullandı.
DERİN DEŞARJ İHALESİ MAYIS AYINDA
Vali Yerlikaya, arıtma tesisleriyle ilgili açıklamalarının ardından bu arıtma tesislerinin toplanarak Marmara Denizi'ne dökülmesini sağlayacak 'Derin Deşarj' sistemiyle ilgili açıklamada bulundu. Yerlikaya, Mayıs ayında 'Derin deşarj ihalesinin’ yapılacağını açıkladı. Çorlu, Çerkezköy ve Avrupa Serbest Bölgesi'nde bulunan OSB'lerin arıtma tesislerinin derin deşarj ile Marmara Denizi'ne taşınacağını anlatan Vali Yerlikaya, Muratlı bölgesindeki OSB'nin bu sisteme dahil olmadığını belirtti. Mayıs ayında yapılacak ihaleyle birlikte, 7 yeni OSB'nin bulunduğu Çorlu, Çerkezköy ve Avrupa Serbest Bölgesi'nden Marmara Denizi'ne 87 kilometrelik derin deşarj kollektör hattı döşeneceğini kaydeden Vali Yerlikaya, hattın 18 ayda tamamlanacağını söyledi.
TAPU TESCİLLERİ YAPILMIŞTI
Derin deşarj hattında kamulaştırma yaptıklarını bunların tapu tescillerinin yapılıp resmi gazetede yayımlandığını ancak Tekirdağ'ın Büyükşehir olmasıyla birlikte işin içerisinde bulunan DSİ'nin (Devlet Su İşleri) geri çekildiğini ve işi Büyükşehir'lerle birlikte İllerde kurulan Kamulaştırma ve Yatırım Koordinasyon İzleme Başkanlığı'na bıraktığını anlatan Yerlikaya, "Kamulaştırmalara başladık. Tapu tescili DSİ tarafından yapılıyordu. İl Özel İdaresi tasviye edildiği için şimdi Kamulaştırma ve Yatırım Koordinasyon İzleme Başkanlığı bu işi yapacak. Bu yüzden DSİ'ye gerek kalmadı. Önümüzdeki hafta tapu tescilleri yeniden yapılacak. Kamulaştırmanın ardından Mayıs ayının son haftasında da ihale yapacağız" diye konuştu.
MALİYET 385 MİLYON TL
Derin deşarj hattının maliyeti hakkında bilgi veren Vali Yerlikaya, "Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'nın vereci kredi ile karşılayacağız. İhalenin tutarı 385 milyon TL. Günlük 45 bin metreküp arıtılmış deşarj edilecek"dedi.
MURATLI ERGENE'YE DEŞARJ EDİLECEK
Muratlı bölgesindeki OSB'den yapılacak arıtmanın ise Ergene'ye verileceğini belirten Vali Yerlikaya, bunun Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Tekirdağ Valiliği kontrolünde olacağını söyledi.  Yerlikaya, "Online izlemeyle Valilik sitesinden de an be an izlenebilecek. İsteyen Sivil Toplum Örgütü temsilcileri istediği zaman gelip bakabilir. Gazetecilerde istediği zaman gelin online bu deşarjı izleyebilir. Burada parametresi yanında sürekli kontrol olacak. Değerlerde sorun yaşandığı an durdurulacak” söyledi.
YATAK TEMİZLİĞİ YAPILACAK
Ergene'de 'Yatak temizliği' yapılacağını söyleyen Vali Yerlikaya, "286 kilometrelik hatta hangi tür canlı varsa hepsi korunacak. Endüstriyel ve evsel atıklar DSİ tarafından daha nitelikli arıtma yapılarak belirli arazilerde 'Damla sulama' yönteminde kullanılacak" dedi.
SU MERİÇ'TEN GELECEK
Vali Yerlikaya, bölgedeki OSB'lerde 'Su' kullanan sanayiye yer vermediklerini belirterek, "Yer altındaki su bütçemiz risk altında. Su arzının 22-23 milyon metreküp fazlasını kullanıyoruz.  Buna yönelik toprağın üstünde tedbirler alındı. Şu anda fizibilite çalışmasını yaptık. Yer altı su kaynaklarına alternatif bir çalışma. Meriç'ten su getireceğiz. İki iki buçuk yıl içinde yapılacak bir proje. Şu anda fikir aşamasında. Her şey istediğimiz gibi gider ve  yapabilirsek 2017'nin ilk çeyreğinde hayata geçiririz. MAVİ BAYRAK ALIRSA ŞAŞIRMAYIN
"Bugün Ergene kirliyse hepimiz suçluyuz" diyen Vali Yerlikaya, şunları kaydetti: " Biz sanayi düşmanı değiliz. Ama hem tarımı, hem sanayi koruyacağız. İfrat ve tefrit yok. Orta yolu bulacağız. Tekirdağ'ın tarım arazisinin tamamı 1. sınıf tarım arazisi. Haliç temizlenmez diyorlardı temizlendi. İzmit Körfezi mavi bayrak aldı. Ergene'ye de mavi bayrak asılırsa şaşırmayın. Bu sürecin sonunda Ergene'nin mavi bayrak alacağına inanıyorum. Denize zerre kadar sıkıntı olmayacak.  Yanında plaj olacak. Denize gireceğiz. Tekirdağımızda sadece Şarköy'de Mavi Bayrak var. Yeterli değil. Marmara Ereğlisi, Tekirdağ karşısı ve Barbaros olmak üzere üç yerde de mavi bayrak olmalı. Süleymanpaşa'da evsel atıklar denize basılıyor. Çorlu'da dereye basılıyor. Bunları temizleyeceğiz. Bu sürecin sonunda herkes nasıl bir Ergene'ye kavuşacağımızı görecektir. Üç beş yıl sonra, 'Burada birkaç yıl bir şeyler oldu. Ergene temizlendi' diyecekler." Ergenin normal debisinin 2,5metreküp olduğunu belirten Vali Yerlikaya ‘Şu an ölçelen debisi 10,5-12 metreküp arası buda ortalama 8 metreküp yer altı ilavesi demek. Meriç’ten getirmeyi hedeflediğimiz su ile yer altı bütçemizi de korumuş olacağız’dedi.
SEÇİMLER ÖNCESİ KONUŞMADIM
Konuşmasının sonunda bazı değerlendirmelerde bulunan Vali Yerlikaya, Belediyelere göndermede bulundu. Yerlikaya şunları söyledi: "Çevrenin partisi olmaz. Soluduğumuz havanın sağı solu olmaz. Hepimiz tarihi sorumluluktan geçiyoruz. Yeni Belediye Başkanlarımızı, Belediye Meclis üyelerimizi, her birini ayrı ayrı kutluyorum. Seçilmiş atanmış ayrımı olmadan emrimdeki çevreyle ilgili kurumlar, Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Bey ve 11 Belediye Başkanımızla Bilim Çevre Bakanlığımızla birlikte çalışacağız.  Maalesef evsel ve endüstriyel atıkta sınıfta kalmışız. Seçimden önce konuşmadım. Manüpülasyonlara neden olur diye. Bugün Büyükşehir Belediye Başkanımıza bir tane katı atık arıtma tesisi bırakan Belediye yok. Hiçbir Belediyemizin bu tesisi yok. Lisanslı katı atık arıtma tesisimiz yok. Bunları kuracağız. Son 6 ayda belediyelere büyük cezalar kestim. Büyükşehir Belediye Başkanımız yeni seçildi. Tabii ona şu anda bir şey diyemeyiz. Süre verdik. Katı atık arıtma tesisini kurulacak"

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.