Ergene İnisiyatifi çalışmalarını aralıksız sürdürü

Ergene Nehri’ni yeniden hayata döndürmek için yola çıkan Ergene İnisiyatifleri çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Ergeneye hayat vermek için çalışmalarını yoğunlaştıran Çerkezköy Ergene İnisiyatifi bildiri dağıtımı ile Çerkezköylülerin bilinçlenmesini sağlarken, önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri sergi ile de halkın dikkatini Ergene’ye çekmeye çalışacak.

Ergene İnisiyatifi çalışmalarını aralıksız sürdürü
20 Haziran 2011 Pazartesi 00:00

Çerkezköy Ergene İnisiyatifi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bildiri dağıtımı yapan İnisiyatif üyeleri, önümüzdeki günlerde bir sergi açmayı planlıyorlar. İnisiyatifin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Çerkezköy Ergene İnisiyatifi sözcüsü Serpil Bayer, Edirne, Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz’ı kapsayan Ergene inisiyatifin aktif olan 200 üyesi olduğunu söyledi.
ATIKLAR NEDENİYLE İNSANLARIMIZ KANSER OLUYOR
İnisiyatiflerin en büyük problem olarak nitelendirdiği fabrikalara ve sanayi kuruluşlarına karşı olmadıklarını söyleyen Bayer, "Talebimiz fabrikaların topyekun kaldırılması değil ama fabrikaların birleşip bir arıtma tesisi kurmalarını ve doğayı kurtarmalarını talep ediyoruz. Tekirdağ gibi büyük bir sanayi bölgesinde sadece 4 arıtma tesisi bulunması ve bunların hiç birinin Çerkezköy’e özel olmaması da üzücü. Arıtma tesislerinin olmaması nedeniyle fabrikaların atıkları doğrudan Ergene Nehri’ne ulaşıyor. Bu atıkların içinde ağır metaller bulunuyor ve bu metaller insanları kansere sürüklüyor. Ergene İnisiyatifleri’nin Çorlu Kolu bölgede bir kanser taraması başlattı fakat henüz sonuçlar elimize ulaşmadı"  dedi.
HİÇBİR SİYASİ DÜŞÜNCENİN YANSIMASI DEĞİLİZ
"Ergene İnisiyatiflerinin üstünde önemle durdukları bir konuda hiç bir siyasi düşüncenin yansıması olmamaktır" diyerek sözlerini sürdüren Bayer, "Bunun içinde hiç bir siyasi partinin yardımını kabul etmiyoruz. Yürüttüğümüz çalışma siyasi bir faaliyet değil çok farklı düşüncelerden insanların doğa için bir araya gelmesini ifade ediyor. Yaptığımız kurumsal bir çalışma değildir. Bölgesel bir çalışma yürütmeye çalışıyoruz. Şimdilik ilk amacımız sesimizi duyurmak ve insanlara Ergene için bir şeyler yapılması gerektiğini anlatmak. Bunu hayata geçirmek için bildiriler dağıtıldı ve grup üyelerinin katıldığı 7 toplantı yapıldı. İlerleyen dönemde Ergenenin farklı bölgelerde çekilen fotoğraflarıyla bir sergi açmayı ve insanların dikkatini daha fazla bu bölgeye çekmek istiyoruz. Bu fotoğraf sergisini Temmuz ayı içinde açmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
GÜNEBAKANLARLA BİRLİKTE YAŞAMAK İSTİYORUZ
Ergene İnisiyatifi çalışmalarını Çerkezköylü’lere daha iyi anlatabilmek için bir bildiri kaleme aldı. "Günebakanlarla birlikte yaşamak istiyoruz" başlıklı bildiride şu ifadelere yer verildi:
"30 yıl önce içinde yüzdüğümüz, balık tuttuğumuz, kıyısında ailelerimizle piknik yaptığımız Ergene’miz önce kirlendi, sonra öldü; artık öldürüyor! Ergene kıyısında yetişen tavuklar mor ve şekilsiz yumurtluyor! Suyunun temas ettiği yer yara oluyor! Kazayla suyunu içen hayvanlar 24 saat içinde ölüyor! Ergene kıyısında üretilen tarım ürünleri ile yayılan zehir, ülkemizin her köşesinde hastalık riskini arttırıyor! Çerkezköy, Çorlu, Lüleburgaz’dan geçen Ergene’nin suyu zehir, toprağı hasta, havası yasta. Dünyanın en verimli topraklarına sahip olan Trakya, Ergene suyuyla zehirleniyor! Canlı hayat tehdit altında, hastalıklar ve ölümler artıyor!
ATIKLAR ARITILMADAN ERGENE’YE AKITILIYOR
Çorlu-Çerkezköy bölgesinde üretim yapan, birçoğu ruhsatsız yaklaşık 1500 sanayi tesisinin zehirli atıkları arıtılmadan Ergene’ye akıtılıyor. Tekirdağ iline bağlı 33 adet ilçe ve belde belediyesinden sadece 4 tanesi evsel atıklarını arıtıyor. Diğerleri kanalizasyonlarını arıtmadan akıtarak Ergene’mizi ve denizlerimizi zehirliyor. Ergene’de çözüm için hepimiz bir adım öne çıkmalı; kirletenlere karşı tepkimizi göstererek, bu insanlık suçuna ortak olmamalıyız! Ergene’yi kirletenlere ve kirletilmesine göz yumanlara karşı, yüksek sesle ‘Bu vicdansızlığa dur diyeceğimizi’ haykırmalıyız!"

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.