Ergene İnisiyatifi köy çalışmalarına başladı

Trakya’da önemli ölçüde sanayinin ve evsel atıkların kullanılmaz hale getirdiği Ergene Nehri için mücadele eden Ergene İnisiyatifi gönüllüleri köy çalışmalarına başladı. Tekirdağ ve Edirne’nin köylerinde Çerkezköy Ergene İnisiyatifi ve çiftçilerin geniş katılımı ile “Ergene suyu ve Tarım İlişkisi” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Ergene İnisiyatifi köy çalışmalarına başladı
30 Haziran 2011 Perşembe 00:00

Çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği “Ergene suyu ve Tarım İlişkisi” konulu toplantılara İstanbul, Çorlu ve Çerkezköy Ergene İnisiyatifi gönüllüleri katılırken, toplantıda davetli konuşmacısı Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu oldu.
ÇİFTÇİ KADIN TOPRAĞA VE SUYA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRDI
Salarlı Köyünde yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan kadın çeltik üreticisi Bakiye Gürsoy, “Elli yıldır bu topraklara çiftçilik yapıyoruz. Geçmişte bu topraklar bizlere refah sağlıyordu. Ergene Nehri’nin içinde balık ve birçok canlı yaşıyor, tertemiz su buraları cennete çeviriyordu. Şimdi ise sanayi atıkları Trakya topraklarını, müdahale olmazsa artık geriye dönüşünün olamayacağı bir noktaya getirmiştir” şeklinde konuştu.
Gürsoy son olarak, Trakya’daki tüm tarım üreticilerini toprağına ve suyuna sahip çıkmaya davet ederek sözü Abdullah Aysu’ya bıraktı.
ERGENE SUYUNDAN ELDE EDİLEN ÜRÜN SAĞLIKLI DEĞİLDİR
Tohum ve toprak olmadan çiftçiliğin yapılamayacağını, su olmadan tarımsal verimin çok düşük olacağını belirterek konuşmasına başlayan Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu, “Bir hektar toprağın 15 cm kalınlığında yaklaşık dört ton canlı yaşamaktadır. Bu canlılar bir yandan toprağı havalandırıyor, bir yandan da toprağı yeniden üretiyor. Toprağı havalandıran ve toprağı yeniden üreten canlıların da yaşaması ve bu görevlerini yapması için temiz ve kaliteli suya ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanında toprakta yetiştirilen bitkilerin de yaşayabilmesi, bol ve kaliteli ürün verebilmesi için temiz ve kaliteli suya ihtiyaç duyulmaktadır. Ne yazık ki Ergene Nehri’nin suyu temiz ve kaliteli değildir. Ergene suyu ile yapılan sulamanın sonucunda elde edilecek ürünlerin sağlıklı değildir. Ergene suyu zamanla toprağın dengesi bozulacak ve toprak kullanılamaz hale gelecektir” dedi.
YEŞİL KUŞAK PROJESİ OLUŞTURULMALI
Belediyelerin arıtmaları kurmalarını, sanayicilerin ise çalıştırmaları gerektiğini söyleyen Aysu, “Ergene Nehri’nin her iki yanında üçer kilometre eninde yeşil kuşakların oluşturulması ve bu kuşaklarda kimyasala dayalı endüstriyel tarımının yasaklanmasını gerekiyor. Bunun için çiftçilere doğal gübreleme ve ilaçlama konusunda Tarım İl Müdürlükleri’nden ve İlçe Müdürlükleri’nden eğitim verilmesi gerekiyor” dedi.
Aysu’nun üreticilerin sorularını yanıtlaması ve İnisiyatifin bileşenlerinin Ergene Nehri hakkında yaptıkları bilgilendirme ile toplantı sona erdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.