Ergene’nin iradesine saygı gösterecek misiniz?

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Ergene ilçesine özel bir firma tarafından kurulmak istenen kömüre dayalı termik santrali Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, “Ergene halkı termik santrali istemediği yönünde irade göstermektedir. Bu aşamada halkın görüşleri dikkate alınacak mıdır? Tekirdağ halkının iradesine saygı gösterilecek midir?” diye sordu.

Ergene’nin iradesine saygı gösterecek misiniz?
10 Kasım 2014 Pazartesi 07:35

 CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Ergene ilçesine özel bir firma tarafından kurulmak istenen kömüre dayalı termik santrali Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, insan sağlığına ve doğaya yoğun zarar verecek termik santralin halk tarafından istenmediğinin altını çizdi.

ERGENE HALKI TEDİRGİN
CHP’li Yüceer, “Plansız, sağlıksız sanayileşme ve kentleşmenin doğal sonucu olarak Ergene Nehri, doğduğu noktada içilebilir nitelikte iken, fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar ve evsel atıklar nedeniyle kanser edecek kadar kirlenmiştir. Bir zamanlar Trakya’ya hayat veren Ergene Nehri temizlenmeden, Tekirdağ’ın Ergene ilçesine kurulması planlanan kömüre dayalı termik santral, halkı tedirgin etmiştir” dedi.

KÖMÜR İNSAN SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE ZARARLI
Kömürün zararları hakkında bilgi veren Yüceer, kömürün yanmayla birlikte insan sağlığı ve çevre için ciddi tehditler oluşturduğunu, kömürle çalışan tüm termik santrallerden gökyüzüne yoğun bir şekilde cıva yayıldığını, kömür içerisinde düşük oranlarda bulunan ve sabit halde zararlı olmayan cıvanın atmosfere salınmasıyla birlikte tehlikenin başladığını bildirdi. Yüceer, “Cıvanın çevrede ve özellikle de akarsu, göl, gölet, su kaynakları gibi sulu ortamlarda metil cıva formunda birikimi, tüm su canlılarında toksik olarak birikime yol açmakta, bu canlıların besin zinciri olarak tüketilmeleri halinde de insanlara aktarılmaktadır” ifadelerini kullandı.

YATAĞAN ÖRNEĞİ ORTADA
Termik santrallerin bacalarından çıkan kükürt, azot ve karbon oksitlerinin havada su buharı ile birleşerek asit yağmurlarını oluşturduğunu kaydeden Yüceer, Yatağan Termik Santrali örneğini verdi. Yüceer, Yatağan Termik Santrali’nin bu şekilde 400.000 dekarlık kızılçam ormanın ortadan kalkmasına sebep olduğunu, ayrıca yapılan bilimsel araştırmaların da doğaya salınan bu kirleticilerin, erken ölüme neden olduğunun kanıtlandığını belirtti.

TERMİK SANTRALİ İSTEMİYORUZ
Ergene halkının “Termik santrali istemiyoruz” yönünde irade ortaya koyduğunu bildiren Yüceer, doğaya ve insan sağlığına zarar verecek her türlü girişimi reddettiklerini belirterek, “ “Kömüre dayalı termik santrallerin çevreye ve insan sağlığına etkileri bu kadar ortada iken, Tekirdağ halkı, kömüre dayalı bir termik santral kurulmasını, Ergene’nin yeni bir çevre felaketiyle karşı karşıya bırakılmasını istememektedir” dedi.

BAŞVURU HANGİ AŞAMADADIR?
CHP’li Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1-Ergene ilçesine kömüre dayalı termik santral kurulması için herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? Bu başvuru hangi aşamadadır?
2-Söz konusu termik santral günde kaç ton kömür yakacaktır? Bu kömürün çevreye ve insan sağlığına yönelik etkileri nasıl bertaraf edilecektir?

ÇED RAPORU İSTENMİŞ MİDİR?
3-Bu proje için ÇED raporu istenmiş midir? İstenmediyse gerekçesi nedir?
4-Ergene Nehri’nin etkileri bertaraf edilmeden, doğaya ve insan sağlığına zarar verecek, yeni bir çevre felaketinin kapısını aralayacak bu girişimin gerekçesi nedir?

ERGENE HALKININ İRADESİNE SAYGI GÖSTERİLECEK MİDİR?
5- Ergene halkı termik santrali istemediği yönünde irade göstermektedir. Bu aşamada halkın görüşleri dikkate alınacak mıdır? Tekirdağ halkının iradesine saygı gösterilecek midir?
6-Kömüre dayalı termik santralin özelde Ergene’ye genelde Trakya’ya yönelik zararları hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa önümüzdeki günlerde böyle bir araştırma yapılacak mıdır?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
esnaf - 9 yıl önce
sayın vekil çerkezköy e yapılanlar karşısında sessizliğinizi anlamıyoruz.organize sanayi bölgesi buhar üretmek için termik santral kuracağız diyor tık yor,ergeneye yapılacak santrale karşı aslan kesiliyorsun,neden?osb den mi korkuyorsun?
Avatar
fevzipaşalı - 9 yıl önce
Sayın milletvekili sen chp li belediye için sorularımı duymazdan gelmeye devam et,bende sormaya devam edeceğim.bugün duymazdan geliyorsun ama tekrar aday olabilirsen 4 ay sonra seçim meydanlarında bakalım yine duymazdan gelebilecekmisin?aslında sorular çok basit 1-çerkezköy belediyesi ramazan ayında kaç paket erzak dağıttı? 2-erzaklar nereden alındı ?3-erzaklar için toplam ne kadar ödeme yapıldı?4-belediyeye erzakları veren şirket Çerkezköy de başka bir esnafa mal veriyor mu?5-bu şirket belediyeye paketleri verirken bu esnafa komisyon verdi mi?6-teski nin kazılarını sürekli aynı müteahhit in yaptığı doğru mu?7-aylık teski ye kaç bin liralık fatura kesiyor?8-bu kişi chp belediye meclis üyesi adayımıydı ?9-atatürk caddesi orta refüj boyama işi 22-d limitlerine uydurulmak için kaça bölündü?10-bu iş toplam kaç binliraya yapıldı?11-işi yapanların chp yönetim kurulu üyesi oldukları doğru mu?12-işi yapanlar boyaları kimden aldı?ne var şimdi bu sorularda.bunlar neden duymazdan geliniyor ve cev
Avatar
vatandaş - 9 yıl önce @fevzipaşalı
vekil hanımı bilmemde bende dlgamı geçeyim. sen kimsin? nesin? necisin? adın belli değil, sanın belli değil, soru sorduğun yer bir gazetenin rumuz köşesi yani bir resmiyeti yok, buna cevap bekleyecek kadar kandırmışssn kendini, sen sor ve bekle :)