Esnaf Ramazan hareketliliğini bekliyor

Ramazana sayılı gün kala gıda ve et sektörü hareketlenmeye başlıyor. Ramazan ayının ilk 15-20 günüde satışlarda artış beklediklerini dile getiren gıda toptancıları ve kasaplar, birkaç ürün dışında fiyatlar yükseliş beklemediklerin ifade ediyorlar. ?

Esnaf Ramazan hareketliliğini bekliyor
27 Temmuz 2011 Çarşamba 00:00

Ramazan ayı boyunca hızlı tüketim ürünlerine harcadığımız para son 5 yılda 2.3 milyar TL'den 4.5 milyar TL'ye çıkmış durumda. Ramazan boyunca yılın ortalama bir ayına göre yüzde 20 daha fazla harcama yaparken, en çok kırmızı ve beyaz et alıyor, gazlı içecek ve maden suyu içiyoruz. Bu verilerin Çerkezköy için de belirleyici olduğunu söyleyen gıda toptancıları ve kasaplar, Çerkezköy’ün nüfus olarak da hızlı gelişmesiyle birlikte temel gıda ürünlerine talebin arttığını ifade ediyorlar.
ARTIŞI VATANDAŞA YANSITMIYORUZ
Ramazan ayının ilk 10-15 gününde satışlarda artış beklendiğini ifade eden Altın Kasap sahibi Kemal Kuş, “Satışlarda meydana gelecek bu artış beraberinde fiyatlarda artışı da getirebilir. Özelikle beyaz ette ramazan boyunca %25-30’luk bir artış bekleniyor. Fiyatlarda artış yapılsa bile kasaplar olarak bu artışlı vatandaşa yansıtmamak için mücadele ediyoruz. Alım gücü düşük olan vatandaş fiyatlardaki artışı gördüğü anda kasaplardan uzaklaşıyor. Bizde giderlerde bazı kısıntılara giderek etteki artışı vatandaşa yansıtmamaya özen gösteriyoruz. Ayrıca Ramazan’ın yaz aylarına gelmesi kırmızı et satışını olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar sıcak havalarda kırmızı et tüketmeyi tercih etmiyor. Bunun yerine sebze ve beyaz ete yönelim oluyor. Beyaz ete olan yönelim de doğal olarak fiyatların artmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
?ET FİYATLARINDA ARTIŞ VAR?
Ramazan ayı gelmeden kırmızı ve beyaz ette fiyatların artmaya başladığını söyleyen Beşler Et Dünyası Satış Sorumlusu Kemal Ordu ise şu şekilde konuştu: “Ramazan ayında satışlarda belli bir artış oluyor. Ancak bu artış Ramazan ayının ilk haftasında yoğunlaşıyor. Ramazan sonuna doğru et satışlarında düşüş yaşanmaya başlıyor. Fiyatlarda ise 15-20 günlük süreçte 2-3 liralık bir artış meydana geldi. Bu artışın Ramazan ayında devam edeceğini söylemek doğru olmaz. Ama beyaz ette artış beklendiğini herkes ifade ediyor. Bu artışlara rağmen biz fiyatları belirli bir dengede tutmaya çalışıyoruz. Vatandaşın bu süreçte alım gücünü zorlamadan alışveriş yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunların yanında Ramazanda ızgaralık etin yerini sulu yemeklerde kullanılacak parça etin aldığını söyleyebilirim.”
FİYATLARDA AŞIRI BİR ARTIŞ BEKLENMİYOR
Ramazan ayında birkaç ürün dışında fiyatlarda artış beklenmediğini söyleyen Akaylar Gıda İşletmecisi Süreyya Akay, “Zaten son birkaç ayda yağa ve şekere yeterince zam geldi. Şeker ve yağda ufakta olsa yeni artışlar beklenebilir. Ama diğer temel gıda ürünlerinde önemli bir fiyat değişikliği beklemiyorum” dedi.
HER ŞEYE RAĞMEN RAMAZAN HEYACANI YAŞANIYOR
Her şeye rağmen vatandaşlar da Ramazan ayının heyecanının yaşandığını ifade eden Akay, “Ramazan’ın yaklaştığı bu günlerde vatandaşların heyecan içinde alışverişe yönelmeleri de fiyatların hareketlenmesine neden oluyor. Şu anda satışlarımızın geçen Ramazan dönemlerine göre düşük olduğunu söyleyebilirim. Bu duruma neden olan ise Ramazan’ın gittikçe sıcaklara gelmesi ve vatandaşların tatilde olmasıdır. Bunların yanında sıcakların getirdiği yorgunluk ve rehavet havası da işlerimizi olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
RAMAZANDA HAZIR ÇORBA SATIŞI ARTIYOR
Ramazan'da yılın geneline göre bakliyat ve kuru gıda satışlarında belirli bir yükselişin olduğunu ifade eden Akay, “Ramazan döneminde süt ve yağ ürünlerinin kullanımı ise azalıyor. Bunların yanında hazır çorba da bu dönemde satışlardaki payını artıran ürünlerden başında geliyor. Çerkezköy’de çalışan kesim çok fazla olduğu için insanlarımız hazır çorba gibi pratik yemeklere yöneliyorlar” dedi.
SUSUZLUK GAZLI İÇECEĞE VE MADEN SUYUNA OLAN TALEBİ ARTIRIYOR ?
Ramazan ayında en fazla tüketilen ürünlerin başında gazlı içecek ve maden suyunun geldiğini söyleyen Akay, “Ramazan ayının sıcak bir döneme gelmesi doğal olarak vatandaşlarımızın susuzluk hissiyatını daha fazla yaşamasına neden oluyor. İnsanlar gün boyunca açığa çıkan su ihtiyaçlarını daha fazla yöneldikleri içeceklerle gidermeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.