Gaziler Günü Çerkezköy’de kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü, Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Program, Atatürk Heykeline çelenk sunumu ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan’ın günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşma ile tamamlandı

Gaziler Günü Çerkezköy’de kutlandı
19 Eylül 2016 Pazartesi 10:49

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ
Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, ‘mareşal’ rütbesi ile ‘gazi’ ünvanı verilmesinin ardından her yıl 19 Eylül’de kutlanan Gaziler Günü, Çerkezköy’de de geniş bir katılımla kutlandı.
KUTLAMAYA GENİŞ KATILIM SAĞLANDI
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen kutlama törenine Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanvekili Funda Serfiçe, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı ve Yönetimi, Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Koray Önsel ve Yönetimi, Adalet ve Kalkınma Partisi Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca ve Yönetimi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ile Dernek Üyeleri ve aileleri, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, İlçe Halk Eğitim Müdürü Necmi Akman, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Metin Aysal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsa Altay, Çetin Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve Yönetimi, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ ile vatandaşlar katıldı.
ÇELENK SUNUMU GERÇEKLEŞTİ
Sırasıyla Çerkezköy Kaymakamlığı, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Çerkezköy Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenklerinin Atatürk Heykeline sunulmasıyla başlayan tören, 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Programda son olarak Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Yarlıgan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
YARLIGAN KONUŞMA YAPTI
“19 Eylül, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsına Türk kahramanlığının taçlandığı gündür. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu, 13 Eylül 1921’de 22 gün, 22 gece süren, dünyanın en uzun muharebelerinden biri olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci Yunan ordusunu Polatlı önlerinde durdurmuş, ona tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak, cephede bozguna uğratmış ve kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak düşman, bir sene içerisinde topraklarımızdan tamamen atılmıştır.
"ÖLÜM KALIM SAVAŞI OLMUŞTUR"
Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi Anadolu’nun paylaşım planı olan Sevr Antlaşması gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hayal olarak kalacaktı.
GAZİLİK ÜNVANI VE MAREŞALLİK RÜTBESİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e ‘gazilik’ ünvanı ile ‘mareşallik’ rütbesini tevcih etmiştir.
"19 EYLÜL ŞEREF GÜNÜDÜR"
19 Eylül; 1919 – 1922 yıllarında Kurtuluş Savaşı’nda, 1950 ve 1953’te Kore’de, 1974’te Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğünü koruma uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden askerimiz, polisimiz ve diğer tüm malül gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü, bu aziz vatana canını adayan kahramanların günüdür. Kahraman Gazilerimiz… Gaziler Günümüz kutlu olsun.
"ŞEHİT VE GAZİ OLMAK KADAR GÜZEL BİR KAVRAM OLAMAZ"
Gazilerimiz ve şehitlerimiz, Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarıdır. Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz.
"ORDUYA SADAKAT ŞEREFİMİZDİR"
Unutmayınız ki şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. ‘Orduya sadakat şerefimizdir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gazileri olarak dün olduğu gibi bugün de aynı inançla bu güzel vatan için canımızı vermeye hazırız.
DARBE GİRİŞİMİNİ KINADI
Ülkemiz bugün, dün olduğundan daha fazla iç ve dış düşmanlarımızın giderek artan tehdidi altındadır. Bilinmelidir ki Türk halkının azim ve kararlılığı her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sonuna dek yaşatmaya muktedirdir. 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde yaşanan kalkışma olayı, tüm milletimizi olduğu kadar bilhassa biz gazileri derinden yaralamıştır. Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef alan bu olayı tüm gazilerimiz adına şiddetle kınıyorum.
"TSK’YI BU OLAY İLE BAĞDAŞTIRMAK İSTEMİYORUZ"
Yüzyıllardır bu güzel vatan için canlarını feda eden Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bu olay ile bağdaştırmak istemiyoruz. Ülkemizin ve halkımızın her zamankinden daha güçlü bir silahlı kuvvetlere ihtiyacı olduğunu bir kez daha ifade ederken, tüm gazilerimizin yaşı ne olursa olsun vatan savunması için her daim vazifeye hazır olduğunu bilmenizi istiyorum.
"AZİZ ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ HER ZAMAN HATIRLANMALIDIR"
Şanlı tarihimizin zaferleri hiçbir zaman unutulmamalıdır. Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layık oldukları değer her zaman her yerde verilmelidir. Savaşlara ve bu savaşların gazilerine olan ilgisizlik şanlı tarihimizle olan bağımızı koparır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman hatırlanmalıdır. Şehit ve gazisi olmayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle şehit ve gazi, Türk toplumunun ortak değerleridir.
"İNANCIMIZ TAMDIR"
Sevgili gençler… Yarın, vatanın savunması sizlere emanet edildiğinde bu konudaki sorumluluğu tam anlamıyla yerine getireceğinize ve ecdadımıza layık olacağınıza inancımız tamdır. 19 Eylül Gaziler Günümüzü bizlerle paylaştığınızdan dolayı tüm gaziler adına sizlere teşekkür ederim.
TÖREN TAMAMLANDI
Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına,               Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerim.”
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.