Göğüs hastalıkları uzmanı hasta kabulüne başladı

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesinde hasta kabulüne yeni başlayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Uzman Doktor Bahar Özçelik Handemir, uyku esnasında oluşan horlamanın nasıl oluştuğu ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Göğüs hastalıkları uzmanı hasta kabulüne başladı
27 Ocak 2015 Salı 18:18

 HASTA KABULÜNE BAŞLADI

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesinde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Bahar Özçelik Handemir hasta kabulüne başladı. Uzman Doktor Bahar Özçelik Handemir hekimlik kariyerine ilk olarak Edirne Devlet hastanesinde başlarken, ardından Adıyaman ve son olarak da Kars’ta görev yaptı. Geçtiğimiz hafta hasta kabulüne başlayan doktor Bahar Özçelik, Çerkezköy ve çevre ilçelerde yaşayan hastalara hizmet verecek.

DARALMIŞ HAVA YOLUNDAN GEÇMEYE ÇALIŞAN HAVANIN SESİDİR

Göğüs Hastalıkları Uzman Doktoru Bahar Özçelik Handemir ilk olarak kişilerin en çok şikayetçi olduğu konulardan biri olan Horlama’nıın nasıl oluştuğunu ve bunun tedavi yöntemlerinden söz etti. Doktor Özçelik, “Horlama hava yolunun tam olarak açık olmadığını gösterir ve bu ses, daralmış hava yolundan geçmeye çalışan havanın sesidir. Erişkinlerin yaklaşık yüzde 10 ve 30’u horlar ve bu ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz. Gürültülü horlama, ortalama 100 kişiden 5’inde hayatı tehdit edebilecek uyku apne sendromu (OSAS) gibi bir hastalıkların belirtisi olabilir. Apne solunumun durması demektir ve bu hastalık kısaca, uykuda solunum durması hastalığı olarak ifade edilebilir. Çocuk ve erişkinlerde uyku sırasında, üst solunum yolunu açık tutan ve kapatan kaslarda gevşeme olur. Bu gevşeme hava yollarında uyku sırasında hafif bir daralmaya sebep olur ki genellikle bunun bir önemi yoktur” açıklamasında bulundu.

OLAYLAR YÜZLERCE KEZ TEKRARLAYABİLİR

‘Uyku apne sendromlu hastalarda uykuya bağlı bu kas gevşemesi çok fazla olur ve nefes almak güçleşir’ diyerek konuşmasını sürdüren Özçelik, “Beyin nefes almaktaki bu güçlüğü fark eder ve solunum çabasını arttırır. Artan solunum çabası beyini hafifçe uyandırır ve hava yolu açılır. Uyandıktan sonra hava yolu tamamen açılır ve solunum çabası daralır, solunum çabası yeniden artar, yeniden uykudan uyanma olur ve bu olaylar gece boyunca tekrarlar. Bu olaylar yüzlerce kez tekrarlayabilir” diye konuştu.

UYURKEN HORLAMAYI AZALTICI POZİSYON ALINMALIDIR

Uyku Apne Sendromunun kimlerde görülebileceği hakkında da bilgi veren Uzman Doktor Bahar Özçelik Handemir, “Obezitelerde, Kraniyofasiyal yapıda olanlarda, ailesinde kalıtımlı olarak apne sendromu olanlarda, sigara içenlerde 3 kat daha fazla ve burun içerisinde ödem oluşanlarda görülebilir. Hastalığın şiddetine göre beraberinde kalp, şeker gibi hastalıkların varlığına ve bulgularına göre üç temel tedavi şekli var. Uykuda havayolunu açık tutan hava basıncı uygulayan cihazlar, cerrahi müdahale ve ağız içi cihazlar ile tedavi edilebilir. Ayrıca temel tedavi seçeneklerine ek kilo vermek, akşam saatlerinde alkol alınmaması, uyku ilacı kullanımı söz konu ise, uykuda solunumu etkilemeyenlerin kullanılması ve uyurken horlamayı azaltıcı pozisyon alınması da yapılabilir” dedi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.