Görevlerini dini tarikatlara bırakıyorlar

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, korunmaya muhtaç çocukların tarikatlarla bağlantılı olan Vakıflara emanet edilmesine ilişkin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bir soru önergesi yöneltti. Yüceer önergesinde Bakanlığın kanun ve kararnamelerde yazılı olan görevlerini dini tarikatlara bırakmasının bir bakanlık politikası olup olmadığını sordu

Görevlerini dini tarikatlara bırakıyorlar
08 Ağustos 2017 Salı 14:26

HANGİ TARİHLERDE KAÇ PROTOKOL İMZALANDI?
 
CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. 2013 yılında Muradiye Kültür Vakfı ile Bakanlık arasında 10 yıl süreli bir protokol imzalandığını hatırlatan Yüceer, Bakan Kaya’ya “Bir tarikatla iltisaklı olduğu bilinen bir vakıfla böyle bir protokolün imzalanma nedeni nedir? Söz konusu Vakıf’la Bakanlığınız tarafından hangi tarihlerde kaç protokol imzalanmıştır?” sorusunu yöneltti.
 
MURADİYE VAKFI’NA NE KADAR ÖDEME YAPILMIŞTIR
 
Protokolün 2’inci maddesi uyarınca Bakanlığın bakıcı ve personel masrafları, kira, elektrik, su gibi masrafları ödemekle mükellef olduğunu belirten Yüceer, geçen süre içinde Muradiye Vakfı’na ödenen meblağı sordu.
 
KAÇ DENETİM YAPILMIŞTIR
 
2013 yılından bu yana Muradiye Vakfının açtığı çocuk evlerinde kaç denetim yapıldığını soran Yüceer, ‘’Vakfa ait çocuk evlerinde kalan çocuklara verilen eğitimin içeriği konusunda Bakanlığınızca yapılan bir denetim söz konusu mudur?’’ sorusunu Bakan Kaya’ya yöneltti.
 
KANUNLA BAKANLIĞA VERİLEN GÖREV TARİKAT VAKIFLARINA
DEVREDİLİYOR
 
Önergesinde 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve 633 Sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yazılı olan görevlerin tarikatlara devredildiğini ifade eden Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya bunun bir Bakanlık politikası olarak görülüp görülmediğini sordu.
 
KAÇ VAKIFLA KAÇ PROTOKOL İMZALANDI
 
Yüceer, Korunmaya muhtaç çocukların barınmaları için şimdiye kadar hangi illerde, hangi vakıf ve derneklerle kaç protokol imzalandığını, bu vakıf ve derneklerin açtığı yurtlarda kaç çocuğun barındırıldığını sordu.
 
YÜCEER’İN SORU ÖNERGESİ
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla.
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu 4’üncü maddesi (b) fıkrasında yazılı olan “Sosyal hizmetler alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliği tesis edilerek güç birliği sağlanır” Hükmü gereğince Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Muradiye Kültür Vakfı arasında 2013 yılında 10 yıl süreli işbirliği protokolü imzalanarak korunmaya muhtaç çocukların söz konusu vakfın açtığı evlere yerleştirilmesine izin verilmiştir.
Buna istinaden;
1.​ Bir tarikatla bağlantılı olduğu bilinen bir vakıfla böyle bir protokolün imzalanma nedeni nedir? Söz konusu Vakıf’la Bakanlığınız tarafından hangi tarihlerde kaç protokol imzalanmıştır?
2.​ Protokolün imzalandığı 2013 yılından bu yana söz konusu Vakıf tarafından kaç çocuk evi açılmıştır? Açılan çocuk evlerinde kaç çocuk barındırılmıştır? Çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nedir?
3.​ 2013 yılından bu yana söz konusu vakfın açtığı çocuk evlerine yönelik Bakanlığınızca kaç denetim yapılmıştır? Yapılan denetimlerde ulaşılan bulgular nelerdir? Vakfa ait çocuk evlerinde kalan çocuklara verilen eğitimin içeriği konusunda Bakanlığınızca yapılan bir denetim söz konusu mudur?
4.​ 2013 yılından bu yana Protokolün 2’inci maddesi uyarınca kira, elektrik, su vs. giderleri için Bakanlığınız tarafından Vakfa ödenen meblağ ne kadardır? Anılan yıllar itibariyle bakıcı anne, bakım elamanı ve personel giderleri için Vakfa ne kadar ödeme yapılmıştır?
5.​ Bakanlığınızın 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve 633 Sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yazılı olan görevlerini dini tarikatlara bırakması bir Bakanlık politikası mıdır?
6.​ Vakıf Çocuk Evlerinde kalan korunmaya muhtaç çocukların Vakıf tarafından Suudi Arabistan’a götürülmesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi gerçekleşmiştir? Seçilen ülke konusunda Bakanlığınız dahil olmuş mudur?
7.​ Bakanlığınız korunmaya muhtaç çocukların barınmaları için şimdiye kadar hangi illerde, hangi vakıf ve derneklerle kaç protokol imzalamıştır? Bu vakıf ve derneklerin açtığı çocuk evi sayısı kaçtır? Söz konusu çocuk evlerinde kalan çocuk sayısı kaçtır?
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.