Görmese bile teknolojiden faydalanabilecek

Kapaklı Belediyesi beldede yaşayan görme engelli bir vatandaşa, bilgisayar ekranında görüntülenen metinsel bilgileri doğal insan sesi kalitesiyle seslendirerek görme engellilerin bilgisayar teknolojisinin sunduğu imkanlardan eksiksiz bir şekilde faydalanmasına imkan tanıyan kitap okuyucu ve sesli program seti hediye etti

Görmese bile teknolojiden faydalanabilecek
13 Haziran 2012 Çarşamba 08:38

Kapaklı Belediyesi görme engelli bir vatandaşa bilgisayar ekranında görüntülenen metinsel bilgileri doğal insan sesi kalitesiyle seslendirerek görme engellilerin bilgisayar teknolojisinin sunduğu imkanlardan eksiksiz bir şekilde faydalanmasına imkan tanıyan kitap okuyucu ve sesli program seti hediye etti.
Kitap okuyucu ve sesli program setini görme engelli Cansu Sinem Dursun’a teslim eden İrfan Mandalı, genç kızın durumunu öğrendikten sonra ne yapabileceklerini araştırdıklarını dile getirerek, "Bizler senin durumunu öğrendik ve yerel yönetim olarak ne yapabiliriz arayışı içerisine girdik. Belediyemizdeki görevli arkadaşlarımız yaptıkları araştırmalar sonunda bu kitap okuma cihazını buldular" diye konuştu.
GÖREN VE GÖRMEYEN ARASINDA FARK KALMAYACAK
Görme engelliler ile ilgili böyle bir bağışı Türkiye de ilk defa Kapaklı Belediyesi’nin yaptığını kaydeden Mandalı, "Şuan verdiğimiz bu cihaz sana çok yararlı olacaktır. Teknolojiden faydalandığımız zaman bir bakacaksınız ki gören ve görmeyen arasında bir fark kalmayacak. O mesafe kapanmış olacak. Sen mücadeleni, kararlılığını ve azmini kırmadan devam etmelisin ki, bizlerde yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen görevimizi yerine getirelim. Bu sağlanan imkânlar zaten sizlerin hakkıdır. Bizler her zaman senin yanında olmaya devam edeceğiz. Bir gün herkesin engelli olmaya aday olduğunu unutmayalım" şeklinde konuştu.
ARTIK UMUTLUYUM
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cansu Sinem Dursun, "23 Nisan’da makam değişikliliğinde koltuğunuzu benimle paylaştınız, sonra bana yardımcı oldunuz. Okumayı gerçekten çok istiyorum. Artık sayenizde daha heyecanlı ve umutluyum" ifadelerine yer verdi.
SİSTEMİ BİLGİSAYARA KURDULAR
Ayrıca Dursun ailesi, Başkan Mandalı’ya, göstermiş olduğu bu ilgiden dolayı teşekkür etti. Alınan cihaz görme engelli Cansu Sinem Dursun’un bilgisayarına kurularak, uygulamalı olarak nasıl kullanılacağı konusunda bilgiler aktarıldı.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Eye-Pal Sensörlü Kitap Okuma Cihazı siyah-beyaz veya renkli belge ve kitapları hatasız bir şekilde bilgisayar ortamına aktardıktan sonra onları dinleyerek okuma veya istediğiniz depolama birimlerine; ses veya metin olarak kaydetme imkanı tanıyor. Eye-Pal yüksek kaliteyle bilgisayara aktardığınız metinleri müstakil olarak yahut kitap şeklinde kaydetmeye olanak sağlıyor. Eye-Pal ile en kalın kitaplarınızı, gazetelerinizi, dergilerinizi ve bir isim altında birlikte bulunmasını istediğiniz dokümanlarınızı wav, xml, rtf, txt ve diğer formatlarda kaydetmeye yarıyor.
Kitap tarama modunda iken, cihazın özel sensörü sayfaların çevrildiğini algılar ve bir sonraki sayfayı siz herhangi bir tuşa basmadan otomatik olarak hafızasına alıyor. 400 gr ağırlığı ve katlanabilir ayakları sayesinde dizüstü bilgisayarınızla birlikte kolayca taşıyabiliyor.
Window-Eyes, bilgisayar ekranında görüntülenen metinsel bilgileri doğal insan sesi kalitesiyle seslendirerek görme engellilerin bilgisayar teknolojisinin sunduğu imkanlardan eksiksiz bir şekilde faydalanmasına imkan tanıyor. Buna ek olarak Window-Eyes, sahip olduğu yüzden fazla kısayol tuşuyla aktif durumdaki program ve uygulamaların görme engelli kullanıcılar tarafından tam olarak kontrol edilmesini de mümkün kılıyor. Görme engelli bir öğrenci, Window-Eyes aracılığıyla ödev ve projelerini bilgisayar ortamında hazırlayarak ilgililere sunar; elektronik ortamdaki kitap, ansiklopedi ve benzeri kaynaklardan özgürce faydalanır. Window-Eyes, iş yerinde ve evde bilgisayar kullanmak ihtiyacı duyan görme engelli kullanıcıların en büyük yardımcısı oluyor.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.