Göz sağlığı için meyve ve sebzeler

Çerkezköy Optimed Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Alaeddin Durmaz, göz sağlığına iyi gelecek meyve ve sebzelerden bahsederek bu besinlerin gözlere olan faydalarını anlattı

Göz sağlığı için meyve ve sebzeler
05 Temmuz 2015 Pazar 17:45

 BU BESİNLER GÖZLERE İYİ GELİYOR

Bazı besinlerin içlerinde barındırdıkları vitamin ve maddelerin gözlere iyi geleceğini belirten Çerkezköy Optimed Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Alaeddin Durmaz, göz sağlığı için özellikle tüketilmesi gereken meyve ve sebzeleri şu şekilde sıraladı:

HAVUÇ

“Göz sağlığı için çok faydalı olan havuç A vitamini açısından çok zengin olduğu gibi B,C,D ve E vitaminleri bakımından da çok zengindir. Eksikliğinde gece körlüğü, erken katarak oluşumu ve gözde kuruluk oluşabilmektedir.”

DOMATES

“İçerisindeki likopen maddesinden dolayı göz sağlığı açısından çok önemlidir. Likopen maddesi kuvvetli bir antioksidan olup hücre zarlarını kuvvetlendirir ve gözde yaşa bağlı sarı nokta hastalığında koruyucudur. Göz sağlığı için bol bol taze domates tüketmekte fayda vardır.”

PATATES

“A vitamini bakımından zengin patatesin katarak oluşumunu geciktirebileceği düşünülmektedir. 

MISIR

“İçerisinde bulunan lutein ve zeaksantin pigmentlerinin yaşlılığa bağlı sarı nokta hastalıklarının önlenmesinde faydasının olduğu düşünülmektedir.”

BROKOLİ

“İçerisindeki lutein ve zeaksantin pigmentlerinin katarak oluşumunu geciktirdiği, sarı nokta hasarının oluşmasını engellediği düşünülmektedir.”

YABAN MERSİNİ

“Yapılan çalışmalarda içinde bulunan tanen ve antosiyanid maddesinin kılcal damarların beslenmesine katkı sağladığı tespit edilmiştir. Özellikle diabet hastalarına bu özelliğinden dolayı yaban mersini önerilmektedir. Taze veya kurutulmuş meyve yada çayından faydalanabilirsiniz.”

ISPANAK VE KABAK

“İçerisindeki lutein, zeaksantin, mesozeaksantin maddelerinden dolayı antioksidan görevleri vardır. Yaşa bağlı sarı nokta hastalığının önlenmesinde, katarak oluşumunun geciktirilmesinde faydalıdırlar. 

KIRMIZI VE YEŞİL BİBER

“Her ikisi de bol miktarda C vitamini içerir. Diabet hastalığının olumsuz etkilerinden korunmak için hastaların düzenli olarak kırmızı ve yeşil biber tüketmeleri önerilmektedir.”

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

“İçerisinde fenolik bileşikler bulunmakta ve bu bileşikler de çok güçlü antioksidan özelliğinden dolayı diabetik hastalarda, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı olan hastalarda önerilmektedir.”

BADEM, FINDIK VE CEVİZ

“E vitamini bakımından zengin oldukları için yaşa bağlı sarı nokta hastalığında tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca bu besin maddeleri magnezyum bakımından da zengin olup magnezyum kan şekerinin regülasyonunda da çok gerekli olduğu için diabetik retinopati gelişmesini önlemek için de önerilmektedir.”

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.