Gülerçin öğrencileri Kut’ül Amare zaferini kutladı

Özel Gülerçin Koleji öğrencileri Cumhuriyet'in ilk yıllarında bayram niteliğinde kutlanan, fakat sonra unutulmaya yüz tutan, Osmanlı Devleti'nin Çanakkale'den sonra en önemli zaferi olan ve 100. yıldönümü kutlanan Kut'ül Amare Zaferi’ni kutladılar

Gülerçin öğrencileri Kut’ül Amare zaferini kutladı
05 Mayıs 2016 Perşembe 16:12

 İKİ BÜYÜK ZAFERDEN BİRİSİDİR

Okulun konferans salonunda düzenlenen program hakkında bilgi veren okul idarecileri, “Kut Zaferi , 1.Dünya Savaşı’nda kazandığımız iki büyük zaferden birisidir. 1.Dünya Savaşı’nda İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında Irak cephesinde7 Aralık 1915 – 29 Nisan 1916tarihleri arasında yapılan Kut’ül Amare Muharebesi, Bağdat yakınlarında Kut’ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayıp, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla sona ermiştir. Kut-ülAmare yenilgisi İngiliz askeri tarihinin en büyük askeri felaketi sayılır. İngiliz kayıpları 100.000 kişiye yaklaşmıştır” denildi.

YAYINLANAN MESAJ OKUTULDU

Kut’ül Amare kahramanı Halil Kut Paşanın zaferden Sonra 6.Orduya yayınladığı mesajı hakkında da bilgi veren yetkililer, “ ’Arslanlar! Bugün Türklere şeref, şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprakların güneşli havasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık Kut’da 10 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30 bin zayiat vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. Bize 200 yıldan beri tarihimizde okunmayan bir vak’ayı kaydettiren Allah’a hamd ve şükürler olsun. Allah’ın azametine bakınız ki, 1500 senelik İngiliz tarihine böyle bir vak’ayı ilk defa sizin süngülerinizle yazdırdı.
6- Yalnız süngü ve göğsümüzle kazandığımız bu zafer yeni tekemmül eden vaziyeti harbiyemiz karşısında muvaffakiyeti atiyemizin parlak bir başlangıcıdır. Bugüne Kut bayramı namını veriyorum’ “ ifadeleri kullanıldı.

ZAFERİMİZ KUTLU OLSUN

Açıklamanın sonunda ise, “Bizlerde bu kutlu zaferi öğrencilerimizle birlikte kutladık. Kutlama sırasında yapılan video gösterisi ile Çanakkale Zaferi’nin önemini hatırladıktan sonra Kut'ül Amare Zaferi’nin de Çanakkale Zaferi kadar önemli olduğunu hem hatırladık hem öğrendik. Aynı zamanda bu eşsiz zaferin kahramanları olan Mirliva Halil Kut Paşa,Miralay ‘Sakallı’ Nurettin Bey ve Ali İhsan Bey’i de yakından tanıdık. Nice kutlu 100 yıldönümlerine Kut’ül Amare zaferimiz kutlu olsun” denildi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.