Güzel konuşmak için ne yapmalıyız?

Meslek Yüksek Okulu Büro Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen "Etkili ve Güzel Konuşma" konulu seminerde konuşan İletişim Uzmanı Cevdet Tellioğlu, "Güzel konuşmak istiyorsanız önce karşınızdakini adam yerine koymak zorundasınız" dedi

Güzel konuşmak için ne yapmalıyız?
08 Ocak 2011 Cumartesi 00:00

Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu (ÇMYO) tarafından "Etkili ve Güzel Konuşma" konulu konferans düzenlendi. Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta iletişim uzmanı Cevdet Tellioğlu konuştu. Tellioğlu, "Güzel konuşmak istiyorsanız önce karşınızdakini adam yerine koymak zorundasınız" dedi.

GÜZEL KONUŞMAK İÇİN KARŞINIZDAKİNİ ADAM YERİNE KOYUN
    Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin tıklım tıklım doldurduğu "Etkili ve Güzel Konuşma" konulu konferansta 'İletişimde etkili konuşmanın yeri ve önemi' üzerinde duran iletişim uzmanı Cevdet Tellioğlu, "Ön tarafta oturanları rahatsız etmeyecek en arkada oturanlarında duyabileceği şekilde konuşmalıyız. İletişimin ölçüsü bu. Güzel konuşmak problemin çözümüne katkıda bulunmaktır. Güzel konuşmak istiyorsanız önce karşınızdakini adam yerine koymak zorundasınız. Çünkü bu zaten adam. Zaten insan" dedi.
Bir saat süren konuşmasında sık sık örnekler vererek güzel konuşmanın sadece 'dizelere' bağlı bir durum olmadığına vurgu yapan Cevdet Tellioğlu, şu tavsiyelerde bulundu:
"Karşınızdakinin anladığı şekilde konuşmalısınız. Konuşmanın karşı tarafın algılamasına bağlı olduğunu unutmayın. Karşınızdakinin kalbine hitap etmelisiniz. Hayatta karşılıksız birşey yok. Kimi zaman Allah rızası için yapılır, kimi zaman hümanist duyguların tatmini için, kimi zaman vicdanımızı rahatlatmak için. Ama sonuç olarak herşey karşılıklıdır."

İLETİŞİMDE ÖNLENEBİLİR KAZALAR
    Öğrencilerle karşılıklı diyalog içerisinde konferansını sürdüren Tellioğlu, güzel konuşma ve etkili iletişim için bir takım davranışların karşımızdakiler tarafından ilk önce yadırgandığını ancak bunun devamında yavaş yavaş sözkonusu davranışların karşıdakiler tarafından alışarak, normal bir hale geldiğini verdiği güncel örneklerle aktardı.
    İletişimde "Önlenebilir kazalar" olarak "Kibir, sabır, korku" gibi ögeleri sayan Cevdet Tellioğlu, kontroledilmesi halinde doğru iletişimin sağlanacağını anlattı. Tellioğlu, "Aslında biz sınavdan değil, karanlıktan değil onlar için hazırlıksız olmamızdan korkuyoruz. Hazırlıklı olduğumuz zaman korkarmıyız" diye sordu.
Konferansın sonunda Meslek Yüksek Okul Müdürü Ziya Özek, Cevdet Tellioğlu'na bir 'Teşekkür' plaketi verdi. Konferansa Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin yanı sıra Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Ak Parti Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil, CHP İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir, Optimed Hastanesi Başhekimi Dr. Ayhan Arslan ve öğretim üyeleri katıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.