Halk gününde gündem Termik Santraldi

Kapaklı Belediyesi tarafından 2’ncisi düzenlenen halk günü toplantısında Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı vatandaşların sorunlarını dinledi.

Halk gününde gündem Termik Santraldi
29 Ocak 2018 Pazartesi 15:58

TERMİK SANTRALE KARŞI ÇIKALIM
Kapaklı Belediye Meclis Salonu’nda ikincisi düzenlenen halk gününde, vatandaşlar sorunlarını Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya iletti. Toplantı öncesi açılış konuşmasını gerçekleştiren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ayrıca 1 Şubat 2018’de Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası’ndaki Termik Santral toplantısına da değindi. Toplantıyı protesto etmek için vatandaşların düdük getirmesini talep eden Başkan Mandalı, “Ben diyorum ki bu konuya duyarlıysanız gidelim 1-1.5 saat oturalım, Termik santrale karşı çıkalım” dedi.
BİZİMDE KENDİMİZE GÖRE EKSİKLİKLERİMİZ OLABİLİR
Vatandaşların katılım sayısının yeterli olmadığından yakınan İrfan Mandalı, bu sorunu şu şekilde dile getirdi: “Geçmiş yıllarda halk toplantısı yapıyorduk ancak zaman geçtikçe toplantıya olan talepler az olmaya başlayınca ara verdik. Tekrar gelen talep doğrultusunda böyle bir halk günü toplantısının olması gerektiğini ve halkımızın bize kolay bir şekilde ulaşabileceklerini ifade ettiler. Geçtiğimiz yılsonu itibari ile de yeniden halk günü toplantısı yapmış bulunmaktayız. Yapmış olduğumuz halk günü toplantısının gayet güzel bir şekilde dolduğunu gördük. Şuanda da ikincisini gerçekleştiriyoruz. Ama yine baktığımızda üzülerek söylüyorum maalesef fazla bir talep olmadığını gördük. Bizim de kendimize göre eksiklerimiz olabilir ama halk bizim eksiklerimizi söylediği takdirde bizlerde bunun zaman içinde tamamlama unsuruna sahip olduğumuzu görmeye çalışıyoruz.”
SİVİL İHTİLALDEN KURTULUP DEMOKRASİYE DÖNMEMİZ GEREKİYOR
Konuşmalarına, ülke gündeminden bahsederek başlayan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Türkiye biliyorsunuz iki ihtilal yaşadı. Biri 60 ihtilali birisi 80 ihtilali. Şuanda sivil ihtilal var. Bundan kurtulup tekrar demokrasiye dönmemiz gerekiyor. Ulu Önder Atatürk’ün Cumhuriyet tarihinde İstiklal mücadelesini vererek meclisi çalıştırdığını biliyoruz. Meclisi çalıştırarak meclisten almış olduğu yetkiler doğrultusunda kararlılık uyguladığını görüyoruz. İşte bunu uygularken de ne kadar iyi bir Cumhuriyet kurduğunu kendiside zaten hem söylemlerinde hem de devrimlerinde gerçekleşmiş olduğunu görmüş olduk. İşte böyle bir konumda olması gerekiyor Türkiye’nin ama tabi sizlerinde bildiği gibi maalesef sağlıklı bir komşumuz kalmadı. Eskiden Ermenistan’a üzülüyorduk, Ermenistan ile buluşamıyorduk. Ama maalesef şuanda içli dışlı samimi olacağımız komşuları da görsel olarak hep beraber görüyoruz. Bu komşularımızın iyi politikaları izleyerek bir an önce barış sağlanması gerekiyor.” dedi.
‘İNSAN OLMA’ NOKTASINDA BİRLEŞİLMELİ
“Bir an önce koordinasyonu hem Türkiye’nin hem Dünya’nın menfaatine olmak kaydıyla bir konumda olmamız gerekiyor.” diyen Başkan Mandalı, “Bizim bunlardan yoksun olduğumuzu görüyoruz. Hem devlet büyüklerimiz hem ona yardımcı olan, olmaya çalışan ana muhalefet liderleri veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan veya bulunmayan herkesin birlik beraberlik içerisinde, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda bir çıkış noktasında buluşması gerek. İşte son günlerde Afrin olayı yani, neredeyse sanki topraklarımıza bir metrekare toprak kazandırılmış gibi havalara girmeye çalışıyoruz. Suriye’de önüne gelen vuruyor. Bir taraftan Amerika’ya yaransa Rusya kızıyor. Bir taraftan Türkiye’ye yaransa İran kızıyor. Bir taraftan İran’a yaransa Amerika tekrar kızıyor. Suriyeli de bu konuda maalesef nerede olacağını nasıl bir politika izleyeceğini belirleyemiyor. İnşallah Suriyelilerin toprak bütünlüğü ve oradaki sağduyu ile ayrı bir kararlar alınma unsuruna sahip oluruz. Çünkü vurana bakıyorsun Allah Allah diyor vurulana bakıyorsun Allah Allah diyor. Demek ki insanlar tek bir noktada birleşiyor onlarda insan bünyesinde. Yani bu işin dini, ırkı, mezhebi, görüşü olmadığı gözlemleniyor.” ifadelerini kullandı.
İTİRAZIMIZ KABUL EDİLMEMİŞ
Termik Santral hakkında belediyenin yaptığı itirazın kabul edilmediğini de halka duyuran Başkan Mandalı şunları söyledi: “Kapaklı’nın da çok önemli bir konusu var. Termik Santral. Termik santralle ilgili maalesef geçtiğimiz günlerde yazı geldi. İtirazımız kabul edilmemiş. ‘Askı sürecinden inmiş kesinleşmiş’ ibaresini bize göndermişler.”
KURBAN GİBİ KESİLMEYİ Mİ BEKLEYECEĞİZ?
Açıklamalarına devam eden Başkan Mandalı, ‘’Tabi burada her ne kadar Çerkezköy ibaresi olmuş olsa da alanın 150 dekarı Kapaklı’ya ait. 350 dekarı Çerkezköy’ e ait. 500 dekar olan bir alandan bahsediliyor. Bence 2700 dekar alana yayılacak. Bu alan ciddi bir alan, Bizim çevremizi maalesef yok edecek. Bununla ilgili biz tabi mahkemelere başvuracağız. Çünkü itirazımızı kabul etmediler. Perşembe günü de bir toplantı yapacaklarını ifade ettiler. Halkın katılım toplantısı, bunu da kısa bir özetlemek gerekirse; Elektrik Üretim AŞ tarafından ilimizin Çerkezköy ilçesi Pınarça mevkiinde 3337 megavat güçte Termik Santrali maden sahası depolama sahası, kırma eleme kömür stok sahası projesinin yapılması planlanmaktadır. Söz konusu proje için çevresel etki değerlendirmesi ÇED yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince belirtilen tarih ve saatte halkı bilgilendirme görüş ve önerilerini için halkın katılım toplantısı yapılacaktır. Toplantı yeri Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, toplantı tarihi 01.02.2018, toplantı saati 10.30. Peki biz Kurban Bayramı sabahı gibi halk olarak sadece kesilmeyi mi bekleyeceğiz? Ya da nasılsa bunlar güçlü, bu işi yapacaklar veya devletin almış olduğu karar felsefesinde mi bütünleşeceğiz. Biz ÇARŞI gibi her şeye karşı değiliz, sadece demokratik haklarımızı kullanacağız’’ sözlerini kaydetti.
DÜDÜKLÜ PROTESTO ÇAĞRISI
Ayrıca 1 Şubat’ta Çerkezköy’de düzenlenecek olan Termik Santral hakkında bilgilendirme toplantısını; vatandaşların düdüklerle protesto etmesini söyleyen Başkan Mandalı, “Biz elektrik üretimine karşı değiliz. Biz yenilenebilen bir enerjiden yanayız. Dünya artık bunu kabul etti. Dünya iki noktada birleşti. Birisi rüzgar birisi de doğal güneş. Demek ki bizim bunlarda ısrarcı olmamız gerekiyor. Biz enerji üretimine karşı değiliz, yanındayız. Çünkü teknolojinin geldiği yerde enerji lazım veya teknoloji ile beraber sizin ihtiyacınız olan enerjiyse, onun da üretimini hep birlikte sağlamamız gerekiyor”
TERMİK KURULURSA YATIRIMCILAR VAZGEÇECEK
Termik Santralin sadece insan sağlığına değil kentin ekonomik faaliyetlerine de kötü etki edeceğini belirten Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Çünkü Kapaklı’mız ve Çerkezköy’ümüz gerçekten bu coğrafyanın parlayan yıldızı. Buradaki yatırımcı, buraya termik santral kurulmaya başladığı an buradaki yatırımlarından vazgeçecekler. Hatta sanayi sektöründeki fabrikacı arkadaşlar burada işçi hatta yönetici unsuruna sahip olamayacaklar. Çünkü eğer siz gerçekten kanser vakası ile karşı karşıyaysanız buradaki, Kapaklı’daki yaşamsal konuda olma mümkünatı yok. O zaman biz diyoruz ki hem yerel yönetim olarak hem Kapaklı halkı olarak hem Çerkezköy halkı olarak hem Trakya halkı olarak termik santralden vazgeçin. Bizim başka gidecek bir yerimiz yok. Vatandaşımız buraya Türkiye’nin 81 ilinden zorunlu bir şekilde geldi. Hayatını sürdürmeye çalışıyor. Hayatını daim ettirirken de burada kanser solumak istemiyor.” ifadelerini kullandı.
BU TOPRAKLAR KOLAY KAZANILMADI
Başkan Mandalı’nın ardından söz alan Kırklareli Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan ise, “Biz sizler gibi burada yaşamıyoruz ama sizin gibi kalbimiz burada atıyor. Süreçten beri buradaki Termik Santralleri izliyoruz, hatta Danıştay’da dava ettik yani sizinle tarafız. Burada kurulmak isteyen Termik Santral Trakya’daki insanların yaşamına bir hançer gibi saplanacaktır. Burada yapılmak istenen Termik Santral ormanın içine yapılacaktır yani dünyada ilk defa orman içerisinde bir Termik Santral’e sahip olacağız. Eğer onu yaptırırsak burada kimsenin durmasına imkan olmayacak. Uzaydan baktığınızda devasa, simsiyah bir kütle meydana gelecektir. Biz birçok termik santral yapımını durdurduk. Şimdi de burada bu süreci yürütüyoruz. Biz Doğal Yaşam Vakfı olarak karıncanın hakkını savunmaya geldik ve sizlerden evlatlarınızın namusunu savunmanızı talep ediyoruz. Bu topraklar öyle bedava kazanılmadı, bu topraklarda Çanakkale’de yatan insanların da hakkı vardır onlar bize miras bıraktı. Biz geleceğe ne miras bırakacağız onu sormalıyız.” dedi.
PRESTİJ CADDELERİ HAYATA GEÇİRİLECEK
Konuşmaların ardından toplantı, vatandaşların sorunlarının dinlenmesi ile devam etti. Halk, sokak aralarında mikrofonla satış yapan seyyar satıcıların ve abart egzoz kullanan taşıtların gürültü kirliliğine yol açtığını belirtti. Ayrıca Kapaklı’da hala bir prestij caddesi bulunmadığının da altını çizen vatandaşa Başkan Mandalı ise, “Ben sana katılıyorum. Bence de Kapaklı hala şehir görünümlü bir köy statüsünde. Egzozlu araçların cezasını trafik kesiyor fakat zabıta müdürümüz seyyar satıcılar ile ilgilenecek.” cevabını verdi. Çekenler ve Hürriyet Caddesi’nin de prestij caddesi yapılması düşünüldüğünü dile getiren Mandalı, en kısa sürede hayata geçirmek için çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
OTOPARK İÇİN 1 SENE DAHA SABREDİN
Şehirde bir otopark bulunmadığını ve bu yüzden belediye taşıtları da dahil olmak üzere mahallelere park ettiğini belirten vatandaşa ise Başkan Mandalı, “Bu sorunun farkındayız. 3 senedir sabrediyoruz 1 sene daha sabredin.” dedi.
İRFAN AMCAM BİZDEN SU ÇEKME PARASI ALMASA OLMAZ MI?
Barış Manço Bulvarı’nda oturan bir vatandaş altyapının bozuk olduğunu ve kanalizasyon sorununda kendilerinden para talep edildiğini esprili bir şekilde dile getirdi. “Oğlum diyor ki; İrfan Amcam bizden su çekme parası almasa olmaz mı?” diyen vatandaşa Başkan Mandalı ise, “O bölgedeki hanelere verilen kanalizasyondan biz ücret almıyoruz. Barış Manço Bulvarı Büyükşehir’e ait. Haklısın, halkın böyle bir talebi var fakat 2018 yatırımları içerisinde TESKİ’nin orada bir çalışması olacak. Yıllardır kullanılan eski kanalizasyonlar değiştirildiğinde bu problem de böylece ortadan kalkmış olacak.” dedi.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.