Hasat sevinci yarım kaldı

Trakya bölgesinde buğday hasadının bitmek üzere olduğunu ifade eden Tekirdağ CHP Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Candan Yüceer, buğday hasadının bitmek üzere olmasına rağmen taban fiyat açıklanmamasının üreticinin hasat sevincini yarıda bıraktığını kaydetti

Hasat sevinci yarım kaldı
21 Temmuz 2014 Pazartesi 07:58

Trakya’da çiftçinin büyük bir umutla beklediği buğday hasadının  bitmek üzere olduğunu kaydeden  Tekirdağ CHP Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Ancak buğdayın taban fiyatının hâlâ açıklanmamış olması, üreticimizin hasat sevincini yarıda bıraktı” dedi.
GEÇEN YIL HAZİRAN’DA AÇIKLANMIŞTI
“Geçtiğimiz yıl 7 Haziran’da, 2012 yılında ise 18 Haziran’da müdahale alım fiyatı açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Temmuz ayının ikinci haftasının bitmesine rağmen taban fiyatını hala açıklamamıştır” diye açıklamasını sürdüren CHP Milletvekili Candan Yüceer şunları söyledi:
ÜRETİCİ PERİŞAN HALDE
“Kredi kooperatifleri maddi imkânsızlıktan dolayı ürün alamamakta, tüccarlar da kendi imkanları çerçevesinde ihtiyacı kadar ürün almaktadır. Ülkemizin dört bir tarafındaki çiftçilerimiz gibi Trakya bölgemizdeki üreticilerimiz de perişan haldedir.  Hasadın başladığı ilk günlerde kilosu 80-85 kuruşa satılan buğday şimdi 72 kuruşa gerilemiştir. Yemlik buğday ise 67 kuruşa düşmüştür.
TÜCCARIN ENSAFINA TERK EDİLDİ
Taban fiyat açıklanmadığından çiftçi tüccarın verdiği düşük fiyata malını satmak zorunda bırakılmıştır. Devletin desteği üzerinde olması gereken üreticimiz adeta tüccarın insafına terk edilmiştir. Borçlarını ödemek için tarladaki buğdayını satışa çıkaran çiftçi, geçen yıldan daha düşük fiyat teklif edilmesiyle, hayal kırıklığına uğramıştır. Borçlu olan çiftçilerin ürünlerini bir an önce paraya çevirmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapmaya başlaması gerekmektedir.
9 YILDA 35 KURUŞTAN 1 TL’YE ULAŞMADI
Buğday taban fiyatı yıllardan beri 72 kuruşu aşamazken, çiftçinin mazot ve gübre başta olmak üzere maliyetleri kat kat yükselmiştir.  2005 yılında 35 kuruş olan buğday taban fiyatı, aradan geçen 9 yıla rağmen 1 lirayı bile görememiştir.
GİRDİLER %300 ARTTI
Buna karşılık son 12 yılda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarında yaşanan büyük artış, üreticiyi mağdur etmiştir. Mazotta, gübrede, 2002’den günümüze kadar geçen sürede yüzde 300’leri bulan artış yaşanmıştır.
Borç batağına saplanan çiftçimiz desteklenmek yerine sürekli vergilendirilmekte, haciz-icra kıskacına alınmaktadır. Tarımda kullandığı girdilerin (Mazot, gübre, ilaçlama, su, elektrik) bedelini karşılayamayan çiftçilerimiz, aldıkları kredileri geri ödeyememektedir.
TMO DEVREYE GİRMELİ
Tarladaki emeğinin, alın terinin karşılığını alamayan çiftçimizin, düşük fiyata mahkum edilmek istenmesi, kaderine terk edilmesi asla kabul edilemez.  Bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girerek, mazot, gübre girdilerini göz önüne alarak taban fiyatını açıklamalı, çiftçimizin mağduriyetini gidermelidir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.