Hastane önünde taleplerini açıkladılar

Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Sağlık-Sen çalışanları toplu sözleşme müzakare öncesi Devlet Hastanesi önünde basın açıklamasında bulundular

Hastane önünde taleplerini açıkladılar
02 Ağustos 2015 Pazar 17:24

 DEVLET HASTANESİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Çerkezköy Devlet Hastanesinde yapılan basın açıklamasında Sağlık-Sen üyeleri yeni yapılacak iş sözleşmesi öncesi taleplerini dile getirdiler. Sağlık-Sen Tekirdağ İl Başkanı Hamza Öztürk’ün okuduğu sözleşme talebinde, sendikalılar devletin adaletini hissetmek istediklerini ifade ederek, “500 Bin sağlık ve sosyal hizmet çalışanını, sağ salim evine dönmesi duasıyla işine uğurlayan, devletine milletine emanet eden aileleri onların sağlıklı, huzurlu ve güven için çalıştıklarından emin olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

HAKKANİYETLİ ÇALIŞMA KOŞULLARI TEMİN EDİLSİN İSTİYORUZ

Yaşatmak için savaş verdiğimiz bir alanda hayatımızı tehdit eden yüzlerce risk altında işimizi yapmaya çalışıyoruz diyerek konuşmasını sürdüren Öztürk, “Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psiko sosyal tabanlı riskler nedeniyle sağlık; en tehlikeli işler kategorisinde yer alıyor. Üstüne her geçen gün artan şiddet belasının da mağdurları olmaya devam ediyoruz.Terörün sağlık çalışanları ve kurumlarını vahşice hedef aldığı günler yaşıyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen sağlık hizmetlerini aksatmadan, hiçbir tehdide boyun eğmeden hem devletimizin, hem de mesleğimizin onuruna sahip çıkarak görevimizi yerine getiriyoruz. Bunun karşılığında da devletimizden sağlıklı, huzurlu ve hakkaniyetli çalışma koşulları temin etmesini istiyoruz” dedi.

TALEPLERİNİ SIRALADI

Taleplerini de tek tek açıklayan Hamza Öztürk, “Sağlık Çalışanlarının Döner Sermaye Tavan Katsayıları Artırılmalıdır. Döner sermaye tavan oranları hekim dışı sağlık çalışanları için 1,5’dan 2’ye, riskli birimler için 2’den 2,5’a çıkarılmalıdır. Sağlık Çalışanlarının Döner Sermaye Katsayıları Artırılmalıdır Hastanelerde, Sağlık Müdürlüklerinde ve Halk Sağlığı İl Müdürlüklerinde görev yapanhemşire, ebe, sağlık memuru, laborant, sağlık teknisyeni gibi tüm sağlık hizmetleri sınıfı çalışanların, genel idari hizmetler sınıfı çalışanların, teknik hizmetler sınıfı çalışanların ve yardımcı hizmetler sınıfı tüm sağlık çalışanlarının kadro unvan katsayı oranları 0,10 puan artırılmalıdır. İzinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır. Döner sermaye dağıtılırken 5 güne kadar olan izinler, çalışılmayan günden sayılmamalıdır. Bu sayede 5 gün izin alan hekimlerde 300-500 TL, sağlık çalışanlarında 50-200 TL oranında kayıp yaşanmayacak. Dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi oranı %15’ten %1’e düşürülmeli ve döner sermaye tutarı komisyonun inisiyatifinden çıkarılmalıdır. Pratisyen Tabip, Diş Tabibi Ve Üçüncü Basamak Sağlık tesislerinde çalışan uzman hekimlerin döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Ek Ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.Devlet bir yandan kaçak istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele ederken diğer yandan kendi çalışanına ek ödeme adı altında ödediği ücreti sosyal güvenlik sistemine dahil etmeyerek çalışanların emekli olduklarında hak kaybı yaşamasına sebep olmaktadır.Tüm sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Neredeyse tamamı sosyal güvenlik mevzuatına göre “tehlikeli çok riskli” hizmet grubunda çalışan sağlık çalışanlarının tamamına Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatta olduğu gibi 5 yıla 1 yıl yıpranma payı hayata geçirilmelidir. Üniversite Hastanelerinde çalışanların döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personelinin hizmet alanı kadro unvan katsayıları ve tavan katsayıları artırılmalıdır. Hekim dışı sağlık çalışanlarına döner sermayeden verilecek asgari ek ödeme oranı artırılmalıdır. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda çalışanlara sosyal hizmet tazminatı verilmelidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda görev yapan tüm kamu görevlilerine her ay en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 10’u oranında sosyal hizmet tazminatı ödenmelidir. Merkez teşkilatı çalışanlarına döner sermaye verilmelidir. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatında çalışanlara en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 15’i oranında ilave özel hizmet tazminatı verilmelidir. Bu sayede hitap ettikleri kurum çalışanlarının altında ücret alma adaletsizliğinin önüne geçilecek” dedi.

ENFLASYON FARKI İSTİYORUZ

Öztürk konuşmasının sonunda ise, “2016 yılında; Birinci Altı Ayda %8, ikinci Altı Ayda %8 ve 1 Ocak 2016’dan geçerli olmak üzere taban aylığına 150 TL Zam artı 2015 yılı ekonomik Büyüme Oranının %50’si ve üç aylık dönemlerdeki büyüme oranları kadar Refah Payı artışı artı Enflasyon farkı istiyoruz. 2017 yılında ise birinci Altı Ayda %7, ikinci Altı Ayda %7 ve 1 Ocak 2017’den geçerli olmak üzere taban aylığına 100 TL Zam artı 2017 yılında üç aylık dönemlerdeki ekonomik büyüme oranı kadar Refah Payı artışı artı Enflasyon farkı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.