Hayvan sevkiyatında yasak yok, kontrollü geçiş var

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvan Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Trakya’ya hayvan sevkiyatı belli kurallar dahilinde serbest. Yasak yok, kontrollü geçiş var. Kurallarına uygun hayvan sevkiyatı yasak değil. Belirlenen şartlara uymayanlar hakkında da küçük baş hayvanlarda 60, büyükbaş hayvanlarda da yaklaşık 390 TL para cezası uygulanacak” denildi.

Hayvan sevkiyatında yasak yok, kontrollü geçiş var
12 Eylül 2014 Cuma 07:27

KURALLARINA UYGUN HAYVAN SEVKİYATI YASAK DEĞİL
İlçe Gıda Tarım ve Hayvan Müdürlüğü yetkilileri Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Trakya’ya hayvan geçişleriyle ilgili bilgilendirmede bulundu. Yetkililer tarafından alınan bilgilere göre, “Trakya’ya hayvan sevkiyatı belli kurallar dahilinde serbest. Yasak yok, kontrollü geçiş var. Kurallarına uygun hayvan sevkiyatı yasak değil. Ancak kurallar dışında hayvan sevkiyatı yasak. İlk olarak Anadolu’dan Trakya’ya havyan sevkiyatında bulunacak kişi ilk olarak bulunduğu yerin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurmalıdır” denildi.

ÖZEL İZİNLE GELDİKTEN SONRA BİR DAHA GERİ DÖNMÜYOR
Trakya’ya sevkiyatı yapılacak hayvanların son 3 ay aynı işletmede aynı kişinin üzerine kayıtlı olması gerektiğinin altını çizen yetkililer, “Ayrıca hayvanların bulunduğu alanın 10 km çapında şap hastalığına rastlanılmamış olması gerekiyor. Bunların yanında hayvandan alınan kan örneklerinin belirlenen kriterlerde bulunmalıdır. Yapılan kontrollerin ardından olumsuzluk çıkmazsa Trakya’ya gönderilecek hayvanlar 30 günlük bir karantinaya alınıyor. Sonrasında da Trakya’ya hayvan sevkiyatı özel izinle gerçekleştirilebiliyor. Hayvanlar Trakya’ya özel izinle geldikten sonra bir daha geri döndürülmüyor, bu da yasak” ifadeleri kullanıldı.

DIŞ GÖRÜNÜŞE BAKILARAK HAYVANIN SAĞLIKLI OLUP OLMADIĞI BİLİNMEZ

Belirlenen şartları taşıyan hayvanların Trakya’ya sevkiyatında her hangi bir sorun bulunmadığını ifade eden yetkililer, “Yasal olmayan yollardan hayvan sevkiyatlarında çeşitli durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Kişi, hayvanların dış görünüşüne bakarak ‘benim hayvanım sapa sağlam’ diyor. Dış görünüşe bakarak hayvanın sağlam olup olmadığını bilemeyiz” açıklamasında bulunuldu.

AŞI İLE HAYVANI HASTALIĞA KARŞI KORUYORUZ
Yetkililer İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak şap hastalığı ile etkin bir mücadele verdiklerini belirterek, “Bölgemiz şap hastalığından aşılı ari bölge olduğundan mücadelemiz daha büyük bir önem taşıyor. Bizler, aşılama çalışmalarında her hangi bir olumsuzlukla karşılaşmıyoruz. Besicilerimiz bizlere çok yardımcı oluyorlar. Büyükbaş hayvanlara yılda iki kez, küçükbaş hayvanlara ise yılda bir kez aşı yapıyor. Aşı ile hastalığa karşı hayvanı koruyoruz. Ancak, her aşılanan hayvanın şap hastalığına yakalanmayacağı gibi bir durum söz konusu değil. Hayvan hastalandığında, hastalıktan kurtulması çok büyük bir maliyet gerektiriyor. Bunun yanında şap hastalığında hayvanın verimi düşüyor. Şap hastalığı ile mücadele ekonomik açıdan da büyük önem taşıyor” denildi.

ŞARTLARA UYMAYANLARA PARA CEZASI UYGULANACAK
Kolluk kuvvetleriyle birlikte denetimlerin artarak devam edeceğini ifade eden yetkililer, “Belirtilen şartları taşımayan hayvanların kurban dönemi de dahil olmak üzere İstanbul’un Avrupa yakasına sevklerine müsaade edilmeyecektir. Belirlenen şartlara uymayanlar hakkında da küçükbaş hayvanlarda 60, büyükbaş hayvanlarda da yaklaşık 390 TL para cezası uygulanacak. Diğer yandan şap aşıları da başlarken büyükbaş hayvanlara yapılıyor. Son bahar dönemi aşıları yapılırken, büyükbaş hayvanlara yılda iki kere, küçükbaş hayvanlara da yılda bir kez şap aşısı yapılıyor” bilgisi verildi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.