HEMA’dan Dünya’ya LNG yakıt pompası

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde faliyet gösteren Hema Otomotiv Sistemleri A.Ş. ile Kanadalı Westport firması arasında sıvı doğal gaz yakıt sistemleri Tedarik Anlaşması imzalandı

HEMA’dan Dünya’ya LNG yakıt pompası
01 Mart 2015 Pazar 18:19

 Kanadalı Westport şirketi ile Hema Otomotiv Sistemleri A.Ş.arasında uzun vadeli tedarik anlaşması imzaladı. Öncelikli olarak 10 litre üzeri motor hacmine sahip yüksek yakıt tüketimi olan ağır ticari araçlarda uygulanmak üzere üretilen LNG pompalar Türkiye’den Kuzey Amerika ve Avrupa’ya gönderilecek. Anlaşma ile Hema Otomotiv Sistemleri A.Ş.2014 yılında yapılan ana sanayi otomotiv testlerinin başarı ile tamamlanmasını takiben ön seri sevkiyatlarına başladı;

2015 yılında seri sevkiyatların yıllık 2 milyon USD ile başlamasını takiben önümüzdeki yıllarda 18 milyon USD ciro gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Hema Otomotiv Sistemleri A.Ş.’nin üreteceği, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) pompası ticari araç filoları için yakıtta motor hacmi ve yapılan kilometre ile doğru orantılı olarak %30-50’ye varan tasarruf sağlayabilmektedir.

Hema Otomotiv Sistemleri A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat; " Ticari araç motor teknolojisinde çift yakıtlı motorların her geçen gün yaygınlaşmasının başlıca sebebi yakıt maliyetleri ve çevreye duyarlılığın artmasıdır. Çevre duyarlılığının yurdumuzda olduğu gibi tüm Dünya da artması sonucu salınım seviyesini düşürmek en birinci hedef olup bunun içinde araç üreticileri LNG-CNG-LPG gibi benzin ve dizele alternatif yakıtlara yönelmektedir. Sıvı doğalgaz kuyudan çıkarıldığı hali ile kullanılabilmekte olup; diğer yakıtlar gibi rafineri işlemine tabi tutulmasına gerek yoktur ve maliyette ciddi bir fark yaratır. Temiz yanan bir yakıt olduğundan sadece yakıt tasarrufu değil araç bakım giderlerini de ciddi oranda azaltır. Sıvı doğalgaz genelde boru hatları ile taşındığından karayolu ile taşınan yakıtlarda görülen tehlike ve ekstra masraf yoktur. Ticari araç sektörünün yanı sıra daha büyük motor hacimli gemi, demiryolları uygulamalarında da kullanılabilen bu teknoloji gün geçtikçe yayınlaşmaktadır.

2004 yılında dünyada 4 milyon adet sıvı doğalgaz ile çalışan araç varken 2010 yılında bu rakam 13 milyon adede yükselmiştir. 2020 yılında ise yollarda 70 milyonun üzerinde sıvı doğalgazla çalışan araç olması beklenmektedir. Şu an yürütmekte olduğumuz proje ile öncelikli hedef kitlemiz ağır ticari araçlardır. Bu klasman ‘Heavy Duty Trucks Class 8’ olarak sınıflandırılmıştır ve taşıma kapasitesi 14.969 kg ve üzeridir. Freightliner, International, Kenworth, Mack, Peterbilt, Volvo, Daimler gibi otomotiv firmaları bu klasmanda araç üretmekte olup; bu anasanayiilerin bir kısmında ürünlerimiz test ve numune aşamasındadır.

HATTAT Grubu olarak tabii kaynakların en verimli ve çevreye duyarlı şekilde sanayii’ye kazandırılmasını hedefliyoruz ve sıvı doğal gaz piyasasının geleceğine inanıyoruz. İşte bu maksatla LNG pompaları gibi geleceğin ürünlerine yatırım yapmaya devam ederek imalat sektörünün bu dalında da büyümek istiyoruz." dedi

Sıvı doğalgaz teknolojisinin diğer yakıt teknolojilerine oranla farklılığı;

-CO2 salınımı benzine göre %25, LPG’ye göre %12 daha düşüktür.

-Sera etkisi yapıcı gaz miktarı dizele kıyasla %22, benzine kıyasla %29 daha düşüktür.

-NOx salımı dizele göre %70, benzin ve LPG’ye göre %30 daha azdır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.