Her 5 gençten birisi işsiz durumda

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği tarafından düzenlenen konferansın konuğu Profesör Doktor, Gazeteci Yazar Mehmet Altan oldu. Altan yapmış olduğu konferansta güncel meseleler ışığında Türkiye ve Dünya ekonomisi değerlendirerek, “İşsizlik rakamlarının açıklanmasıyla her beş gençten biri işsiz durumda. Dünya’da bu rakam bu şekilde seyrediyor. Çünkü eski alışkanlıklara ait meslekler, yaşam biçimleri bitiyor. Dünya’da bugün itibaren baktığımızda fabrikada çalışan 100 çalışan varsa 16’ya düşmüş durumda ortalaması. ABD’de 12’ye inmiş vaziyette. Teknoloji, robotlaşma arttıkça insan gücüne ihtiyaç kalmıyor. Aynı zamanda bu teknolojik gelişme çalışma zamanlarını azaltıyor. Ömrü uzatıyor ve geliri arttırıyor” dedi

Her 5 gençten birisi işsiz durumda
24 Kasım 2014 Pazartesi 08:29

SEMİNER HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDE DÜZENLENDİ

Gazeteci Yazar Profesör Doktor Mehmet Altan Halk Eğitim Merkezinde iş adamlarıyla buluştu. Halk Eğitim Merkezinde Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği tarafından düzenlenen konferansın davetlisi Gazeteci Yazar Profesör Doktor Mehmet Altan olurken, konferansa Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgür, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Hasan Demir ve çok sayıda davetli katıldı.

SÖZ SAHİBİ OLMAK NÜFUSUN BÜYÜKLÜĞÜNE BAĞLIDIR

Düzenlenen konferansın açılış konuşmasını ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Asbaş yaptı. Asbaş, “Bir ülkenin dünyada söz sahibi ve güçlü olabilmesi ne silah sayısına, ne askerinin çokluğuna ne de nüfusunun büyüklüğüne bağlıdır. Ekonomisi çarkına oturmuş demokrasiyi, adaleti halkın her kesimine eşit şekilde dağıtabilen ülkeler dünya da güçlü ülkeler arasındadır. Para ile işi olsun yada olmasın herkesi ilgilendiren, özellikle de son zamanlarda sınırlarımızda yaşanan olayların siyasi ve ekonomik olarak ülkemize etkileri göz önüne alındığında önemli bir sunum yapılacaktır. ÇESİAD olarak bugün burada bizi kırmayıp aramıza katılan Mehmet Altan Hocamıza teşekkür ediyoruz” dedi.

SİNİRLENİLECEK YENİ BİR ÇAĞ

ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Asbaş’ın ardından konuşan Gazeteci-Yazar Profesör Doktor Mehmet Altan, geçmiş yılların sanayi devrimlerinden bahsederek, “Sanayinin başladığı ama yerli yerine oturmadığı, bir taraftan eskinin hafif hafif buharlaşmaya başladığı ama yeninin de aynı hızla gelmediği, dikkatli bakar isen o gelişmeyi daha iyi okuyabileceğin ama günlük hayatla değerlendirirsen de sinirleneceğin bir yeniçağ. Bunun ne anlama geldiğini tam olarak kavrayabilmek için bunu bugündeki benzerleriyle kıyaslamak lazım. Bunun benzeri ne zaman oldu diye baktığımızda bu sizi ister istemez 1750 yıllarının İngiltere’sine 1789 Fransa’sına yani bir sanayi devriminin başladığı vakitlere götürüyor. Onlarla kıyaslamadığınızda bu değişimin bu kadar derinlemesine sarsıcı vasfını da anlamak güçleşiyor. Özellikle de gençler için, çünkü bu ruhsal bunalımları en azdıran şey belirsizlik” açıklamasında bulundu.

REFAH VE ÖZGÜRLÜK ARTIYOR

Çağın getirdiği zemin kaymasından kaynaklı belirsizliklerin olduğunu belirten Altan, “işsizlik rakamlarının açıklanmasıyla her beş gençten biri işsiz durumda. Dünya’da bu rakam bu şekilde seyrediyor. Çünkü eski alışkanlıklara ait meslekler, yaşam biçimleri bitiyor. Dünya’da bugün itibaren baktığımızda fabrikada çalışan 100 çalışan varsa 16’ya düşmüş durumda ortalaması. ABD’de 12’ye inmiş vaziyette. Teknoloji, robotlaşma arttıkça insan gücüne ihtiyaç kalmıyor. Aynı zamanda bu teknolojik gelişme çalışma zamanlarını azaltıyor. Ömrü uzatıyor ve geliri arttırıyor. Her yerde böyle değil tabii ki.  Bir taraftan güzel gelişmeler yaşanırken diğer yandan birçok insanın hala mahrumiyette yaşadığını görüyorsunuz. Sanayi devriminde olduğu gibi ilk önce çok ciddi krizler çıkıyor ancak sonra refah ve özgürlük artıyor” ifadelerini kullandı.

AHENKSİZLİK 2008 KRİZİNİ OLUŞTURDU

Kol gücünün yerini beynin emsal alındığı bir teknolojinin aldığını ifade eden Mehmet Altan, “O da bir şekilde aşılma evresinde. Herkes bilgisayar dönemi diyor ama İngiltere’deki ABD’deki çocukların eğitim müfredatına bakarsanız artık bilgisayar dönemi geçiyor yerine akıllı makineler dönemi geliyor. Akıllı makinelere çocukların alışması için ilkokul ve okul öncesi dönemde müfredata dersler ekleniyor. Bu süreç aslında 2008 krizinde silikon valede bu beynin bulduğu yeni keşiflerin oluşturduğu dünya ile dünyadaki finansın eski modelleri üstünden para kazanma anlayışı arasında muazzam bir çatlama meydana geldi. Bu ikisi arasındaki ahenksizlik 2008 krizini oluşturdu” dedi.

DÜŞÜNCE MODELLERİNİ DE DEĞİŞTİRMEYE BAŞLADI

Altan konuşmasının sonunda ise, “Amerika ve Avrupa bu ahenksizliği giderip bu yeni dünyanın yeni finans sistemini kurmakla uğraştığını söyleyerek, “AB, Ulus Devleti üzerinden bir birlik olamayacağını gördü, sanayinin yeniden şekillendirme zorlukları var. Kol gücüne ihtiyaç duyulmayan, yeni buluşların büyük zenginlik yarattığı dünyaya uyum çabaları var.  10 Kasım’da Dünya Formu’nun imalat sanayisindeki gelişmeler adı altında yayınladığı bir rapor var. Raporda en az para getiren şeyin üretimin kendisi olduğu yer alıyor. Standart olan şeylerden artık para kazanma zorluğu var. Üretim öncesi araştırma-geliştirmeye ait para kazanmak olanağı ve lojistik zincirlerinde yeni bir buluş yapar isen üretimin kendisinden daha büyük bir kazanç söz konusu. Eskiden Türkiye’de de dünyada da klasik sanayi döneminde de her şey denetim halindeydi, ama bu hem fizikteki değişimler hem teknolojinin içindeki nitelikler yaşam biçimini ve düşünce modellerini de değiştirmeye başladı” şeklinde konuştu.

Haber: Emrah ÇOĞALAN


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.