Her çocuk kendi çağının meyvesidir

Mevlana Haftası münasebetiyle Çerkezköy İlçe Müftülüğü ‘Mevlana ve Din Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar’ konulu konferans düzenledi. Programa konuşmacı olarak katılan Eğitimci yazar Sait Çamlıca, yaptığı konuşmada, “Her çocuk kendi çağının meyvesidir. Kendi zamanının şartlarında yetişir ve zamanın artıları ile beslenir. Eksilerinin ile sıkıntılarını yaşarlar. Biz kendi zamanımızın şartlarında takılıp kaldığımız için bugün ki çocuklarımızı anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu memleketin çocukların olduğu kadar yetişkinlerinin de eğitime ihtiyacı vardır” dedi

Her çocuk kendi çağının meyvesidir
21 Aralık 2014 Pazar 18:09

 PROGRAM KURANI KERİM TİLAVETİ İLE BAŞLADI

Çerkezköy Müftülüğü tarafından ‘Mevlana Haftası’ kapsamında çeşitli etkinliler düzenlendi. Müftülük personel eş ve çocuklarına yönelik Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Mevlana ve Din Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar’ konulu konferansı eğitimci yazar Sait Çamlıca sundu. Program Kızılpınar Merkez Camii İmam Hatibi Ahmet Baksi’nin Kuran-ı Kerim tilavetini okumasıyla başladı.

BİZLER SANKİ HİÇ YARAMAZLIK YAPMADIK

Programda daha sonra eğitimci yazar Sait Çamlıca, yaptığı konuşmada, “Şimdiki anne ve babalar yaramazlık yapan çocuklarına kızıyorlar. Biz sanki hiç okulda zamanında yaramazlık yapmadık. Kaç tane imam çocuklarına lisedeki yaramazlıklarını anlatmıştır. Kendi çocukluğumuzu unutuyoruz. Hiç çocuk ve genç olmamış ve hata yapmamışız gibi çocuklarımıza ve gençlerimizin en ufuk hatasında zamane çocuklarında iş yok bizim zamanımızda böyle değildi cümlelerini kullanıyorlar” açıklamasında bulundu.

OKUMAK SADECE DİPLOMA ALMAK DEĞİLDİR

İmam Hatip öğrencilerinin yüzde 90’ının okul bitirince imam hatipli olduğunu sözlerine ekleyen Çamlıca, “Bu sadece şuan var olanlar için değil bizler içinde öyleydi. Her çocuk kendi çağının meyvesidir. Kendi zamanının şartlarında yetişir ve zamanın artıları ile beslenir. Eksilerinin ile sıkıntılarını yaşarlar. Biz kendi zamanımızın şartlarında takılıp kaldığımız için bugün ki çocuklarımızı anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu memleketin çocukların olduğu kadar yetişkinlerinin de eğitime ihtiyacı vardır. Tarihimizin en büyük yanılgısını sorsalar hiç tereddüt etmeden diplomayı örnek verebilirim. Okumak sadece diploma almak değildir” dedi.

ÇOCUKLARIMIZA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Toplum olarak kitap okumadığımızı ifade eden Sait Çamlıca şöyle devam etti; “kısacası kendisini eğitemeyen de toplumunu da eğitemez. Kendisini eğitemeyen bir kişi değişen zamanın şartlarını göremez. Dedelerimiz akşama kadar evlilik programlarını izliyorlar. Ezan okunduğu zaman da camiye gidiyorlar. Ev hanımlarımızın bazıları reklam aralarında namazlarını kılıyorlar. Aynı kişiler bana zamane çocuklarında iş yok bizim zamanımızda böyle değildi diyorlar. Tarladan çıkıp sınıfa gelen bir çocuğun psikolojisi ile bilgisayar başından kalkıp sınıfa gelen birisinin psikolojisi aynı değildir. Bu farkı çocuklar ile gençlerin değil ailesinin bilmesi gerekiyor. Toplumun çocuklarına ve gençlerine hep birlikte sahip çıkmalıyız”

EĞİTİMİN ANAHTARI İLETİŞİMDİR

Çamlıca konuşmasının devamında teknoloji çağının çocukları ile uğraştıklarını belirterek, “İnsanlık tarihinde böyle bir örnek de yoktur. Günümüzün çocukları bir şeyi bilmedikleri zaman google’ye soruyorlar. Kısacası İstanbul’un fethi için bir tarihçeye ihtiyacı olmayan bir zamanı yaşıyoruz. Namaz kılmak için çocukların hocaya ihtiyacı yoktur. Çocuklarımız internete girdiği zaman nasıl namaz kılındığını görebiliyorlar. Eğitimin anahtarı iletişimdir ve tatlı dildir” dedi.

KATILIM BEKLENENDEN AZ OLDU

Eğitimci yazar Sait Çamlıca verdiği örneklerin ardından katılımcılara ‘Mevlana ve Din Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar’ hakkında bilgiler verdi. Müftülük tarafından organize edilen programa Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, din görevlileri, imamlar, vaizeler ve din görevlilerinin eş ve çocukları katıldı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.