Her üç kişiden biri kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölüyor

Çerkezköy İlçe Sağlık Grup Başkanı Olcay Palak 29 Eylül Kalp Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Palak "Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında 57 milyon kişi ölmüş ve tüm ölümlerin % 63’ü bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucunda meydana gelmiştir" dedi.

Her üç kişiden biri kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölüyor
01 Ekim 2014 Çarşamba 08:05

7.3 MİLYONU KALP KRİZİNE BAĞLIDIR
29 Eylül Kalp Günü dolayısıyla Kalp ve Damar Hastalıkları ile ilgili bilgiler veren Olcay Palak "Dünyada her 3 kişiden 2’si bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise her 3 kişiden biri ( 17.3 milyon kişi ) kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölmüştür. Bu ölümlerin 7.3 milyonu kalp krizine bağlıdır.Beklenilenin aksine ölümlerin %80’i iyi gelir düzeyi olan ülkelerde değil, düşük ve orta gelir düzeyinde yer alan ülkelerde gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.
 
2030 YILINDA 23.3 MİLYONA ULAŞACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
Kadınlarda risk düzeyinin erken yaşlarda daha düşük olduğunu ve yaşın ilerlemesi ile riskin artmakta olup hastalıktan kadınların ve erkeklerin eşit olarak etkilendiğini dile getiren Olcay Palak "Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 23,3 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir" dedi.
 
RİSK FAKTÖRLERİYLE MÜCADELE EDİLEREK ENGELLENEBİLİR
Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğünün görüldüğü belirten Palak "Davranışsal risk faktörleri koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir" dedi.
 
RİSK FAKTÖRLERİ ARASINDA YER ALAN DAVRANIŞLAR
Kalp hastalıkları için davranışsal risk faktörleri'nden bahseden Palak "Sağlıksız beslenme,yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı davranışsal risk faktörleri arasında yer almaktadır. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği,  kan lipidleri yükselme, fazla kilo ve obezite görülür. Tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz kısıtlaması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkolün zararlı kullanımından kaçınılmasının kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca hipertansiyon, diyabet ve yüksek kan lipidlerinin tedavisi de kardiyovasküler riski azaltır" dedi.
 
DİĞER BELİRLEYİCİLERDEN BAHSETTİ
Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıklarının diğer belirleyicileri arasında olduğunu dile getiren Palak "30 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir" dedi.
 
HASTALIĞA YAKALANMA RİSKİNDEN UZAK DURMAK İÇİN
NELER YAPILMALI

Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için neler yapılması gerektiğine değinen Palak "Sağlıklı beslenelim, yeterli sebze-meyve tüketelim, diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltalım, düzenli fiziksel aktivite yapalım, her gün en az 30 dakika süreyle yapılan düzenli fiziksel aktivite kalp sağlığını sürdürmeye yardım eder, tütün ve tütün ürünleri kullanmayalım, alkol kullanmayalım, kardiyovasküler riskimizi öğrenelim, kilolu veya obez olup olmadığımızı, kan basıncımızı, kan şekerimizi ve kan lipidlerimizi öğrenelim, hekim tavsiyelerine uyalım" ifadelerini kullandı.
 
Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.