Her zaman olduğundan daha fazla sahip çık!

Cumhuriyet’in ilan edilişin 94’üncü ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yıldönümü, Çerkezköy Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü ve ünlü sanatçı Emre Aydın konseri ile büyük bir coşku içerisinde kutlandı.

Her zaman olduğundan daha fazla sahip çık!
30 Ekim 2017 Pazartesi 16:10

YOĞUN KATILIM YAŞANDI
Çerkezköy Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşüne binlerce Çerkezköylü katılırken, ellerinde Türk Bayrakları ve meşaleler ile Cumhuriyet Meydanı’ndan KİPA AVM otoparkındaki konser alanına kortej eşliğinde yürüdüler. Yürüyüşe Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yanı sıra Tekirdağ CHP Milletvekili Dr. Candan Yüceer, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, Belediye Başkan Yardımcıları İmdat Özgör, Enver Bayram, Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile binlerce vatandaş katıldı.
KUCAK DOLUSU SEVGİ VE SAYGILARIMI GÖNDERİYORUM
Çerkezköy halkının konser alanına varmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çerkezköy Belediyesi Faaliyet videosu, Termik Santrale Hayır videosu ve Cumhuriyet konulu videonun gösterilmesinin ardından Tekirdağ CHP Milletvekili Dr. Candan Yüceer kürsüye gelerek bir konuşma yaptı ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94, Çerkezköy’ün kurtuluşunun 95. yıldönümünü kutladı. CHP Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay kürsüye çıkarak bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına “Sevgili hemşerilerim; Cumhuriyetine, Atatürk’üne, tarihine, yaşadığı topraklara, Çerkezköy’üne sahip çıkarak, bu güzel bayram coşkusuna ortak olan tüm hemşerilerime kucak dolusu sevgi ve saygılarımı gönderiyorum. hepiniz hoş geldiniz” diyerek başladı.
KURTULUŞ GÜNÜNÜ VE CUMHURİYET BAYRAMI’NI KUTLUYORUM
“Bugün Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 94., Çerkezköyümüzün Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 95. yıldönümü” diye devam eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bu sebeple Çerkezköyümüzün düşman işgalinden kurtuluş gününü ve en büyük bayramımız olan Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum” dedi.
Görev yaptıkları 3.5 yıl süresince Çerkezköy Belediyesi’nin yaptıkları çalışmaları çeşitli platformlarla zaman zaman paylaştıklarını belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay konuşmasını şöyle sürdürdü:
VERDİĞİMİZ SÖZLERİ YERİNE GETİRMENİN GURUR VE MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
“Her sabah uyandığımızda sizlerden almış olduğumuz görev ve sorumluluk bilinci içerisinde Çerkezköy’ümüze nasıl daha fazla faydalı olabiliriz anlayışıyla hizmetlerimize devam ediyoruz. Son dönemde hem Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz hem Çerkezköy Belediyemiz olarak siz değerli hemşerilerimize verdiğimiz sözleri birer birer yerine getirmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.
HİZMETLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ
Bu süre içerisinde yan yana yürüyerek bölgemize hizmet ettiğimiz Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a ayrıca teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Görev süremiz boyunca hız kesmeden yatırımlarımıza hizmetlerimize devam ederek verdiğimiz sözleri yerine getirmenin gururunu yeniden sizlerle paylaşacağız.
ÜLKE EKONOMİSİNE CİDDİ KATMA DEĞER SAĞLAYAN BİR ÇERKEZKÖY VAR
Bugün Çerkezköyümüzün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümü. Tarihten bugüne sanayileşmede gösterdiği ivme ile Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri haline geldik ve bu anlamda ülke ekonomisine ciddi katma değer sağlayan bir Çerkezköy var.
GÜNDEMİMİZDE 1 YILDIR BİR KONU VAR
Kendi sınırlarımızda 3 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 400’e yakın sanayi kuruluşu ile ülkemizin dört bir yanından gelen vatandaşlarımızla kardeşçe yaşadığımız, hep birlikte Çerkezköylü olduğumuz ilçemiz. Sanayi kimliği ile gurur duyduğumuz ilçemizin gündeminde 1 yıldır bir konu var.
KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL YAPILMAK İSTENİYOR
1 yıl önce Bakanlık tarafından Ambardere-Çayırdere Bölgesi’nde kömürlü termik santral kurmak üzere harekete geçildi. Önce planlara işlendi, ardından acele kamulaştırma kararı alındı, Büyükşehir Belediyesi, Çerkezköy Belediyesi ve vatandaşlarımız ile başlattığımız hukuk mücadelesi sonuç verdi ve Danıştay Ağustos 2017’de santrale dur dedi.
300 BİN NÜFUS OLUMSUZ ETKİLENECEK
Tam termik santralden kurtulduk derken, yaklaşık 10 gün evvel Pınarça ve Bağlık Mahallesi arasında, şuan bulunduğumuz alana kuş uçuşu yaklaşık 2500 metre mesafedeki alanı yeni santral sahası ilan ettiler. Yani Çerkezköy ve Kapaklı bölgesinde yaşayan 300.000 nüfusa 2500 metre mesafeye bir yeni santral. Termik santrallerin 1. derecede etki alanları 20-25 kilometre. Bizim mesafemiz 2-2,5 kilometre.
ÇERKEZKÖY’ÜN GELECEĞİNİN KARARMASINI İSTEMİYORUZ
Değerli hemşerilerim. Son zamanlarda yapılması hedeflenen kömürlü termik santraller neredeyse çevreye ve sağlığımıza faydalı bir yatırım olarak anlatılmaya ve tanıtılmaya çalışılıyor. Bugün bizlere anlatılanlar, sempatik gösterilmeye çalışılan termik santraller ile yaşayan şehirlerin geleceğini karartmış durumda. Ancak Biz Çerkezköy’ün geleceği kararsın istemiyoruz.”
BÖLGEYE VE ÇEVREYE VERECEĞİ ZARARLARI YOK EDEMEZSİNİZ
Yapılması planlanan kömürlü termik santralin 5 yıldızlı bir tesis dahi olsa bölgeye ve çevreye vereceği zararların yok edilemeyeceğini belirten Başkan Akay, “5 yıldızlı tesiste yapsanız, bacalardan çıkan dumanların zararlı etkilerini yok edemezsiniz. Taşıdığınız ve stokladığınız yüz binlerce ton kömür yığınlarının tozunun ciğerlerimize nüfus etmesini engelleyemezsiniz” açıklamasını yaptıktan sonra şöyle devam etti:
SUYUMUZU AZALTACAK, DERELERİMİZİ KİRLETECEKSİNİZ
“Yakılacak kömürün küllerinin toplayacağı alanın büyüklüğü yaklaşık 1250 dönüm. Bu küllerin üzerimize gelmesini engelleyemezsiniz. Bu kömürleri yer altı su kaynaklarımızı kullanarak yıkayacak ve suyumuzu azaltacaksınız. Yıkadığınız kömürün suyunu derelerimize atacak, dereleri kirleteceksiniz.
ÇERKEZKÖY’DE TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ
Bu nedenle bizler havamıza, toprağımıza, suyumuza, sahip çıkarak Çerkezköy’de termik santral istemediğimizi haykırıyoruz. Bizler bugünün yöneticileri, bizler bugünün anneleri ve babaları olarak bugün yanı başımızda yapılacak bu felakete bugün dur demezsek yarın çocuklarımız için çok geç olabilir. Bu işin siyaseti yok, gelin hep birlikte termik santral istemediğimizi haykıralım. Bugün bu vebale sessiz kalmayalım.”
BUGÜNÜN DİĞER ADI CUMHURİYET
“Evet Sevgili Hemşerilerim. Bugünün diğer adı Cumhuriyet” diye konuşmasını sürdüren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Binlerin değil, on binlerin değil, yüz binlerin canlarını, kanlarını vererek bir dirilişin başladığı Çanakkale. Ardından yurdun dört bir yanında; doğuda, batıda, kuzeyde, güneyde dört bir yanı saran türlü düşmanlar. İçeride hain Ali Kemaller, kaçıp giden Padişahlar. Tüm bunlara karşı yılmadan ‘Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır’ diyen bir büyük önder” ifadelerini kullandıktan sonra konuşmasını şöyle tamamladı:
SINIRLARI KANLA ÇİZİLMİŞ YENİ DEVLETİN ADIDIR YENİ CUMHURİYET
“Milletçe yapılan bir büyük milli mücadele. Büyük imkansızlıklar içerisinde yokluk içerisinde verilen o büyük mücadeleden sonra düşmanları topraklarından kovmuş, sınırları kanla yeniden çizilmiş yeni devletin adıdır Cumhuriyet.
EMPERYALİZMİN KÖKÜ KAZINDI
Emperyalizmi, paralı askerlerini, işbirlikçilerini yenmek, bu hayasızca akının kökünü kazımak kurtuluşun sadece bir parçasıydı. Bundan 94 yıl önce bugün. Cumhuriyetimizin ilan edildiği 29 Ekim 1923 sabahı. Okuma yazması neredeyse olmayan, yanmış yıkılmış binaları ile 2 milyona yakın salgın hastalığın kol gezdiği bir yaşam.
ÇAĞDAŞLAŞMA İDEALİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ
Kadına eğitim hakkı yok, seçme seçilme hakkı yok, yaşam hakkı yok. Köylüde traktör yok, üretim yok. Neredeyse sanayi yok. Bu şartlarda, 30 Ekim sabahı diyor ki büyük önder, ’Bize geri, borçlu, hastalıklı bir vatan miras kaldı. Ancak biz yoksul ve esir ülkelere örnek olacak şekilde çağdaşlaşma idealini gerçekleştirmek zorundayız.’
İşte yokluk ve yoksulluk içerisinde dünyada zafere ulaşan tek liderin Türkiye hayali ve o hayali kuran büyük önderin arka arkaya kurduğu devrimler. Cumhuriyetin onuncu yılında şanla şerefle kurulan, sağlam temellere oturan, geleceğe umutla bakan yeni Cumhuriyet.
CUMHURİYETE BORÇLUYUZ
Bugün kardeşçe yaşıyorsak, ayırmaya çalıştıkları, bölmeye çalıştıkları bu millet tek bir yürek gibi bir aradaysa bunu Cumhuriyete borçluyuz. Ortadoğu bataklığında Irak gibi parçalanmadıysak, Suriye gibi vatansız kalmadıysak bunun sebebi Cumhuriyet.
GEÇMİŞİ ANIMSA!
İşte bu yüzden sahip çık! Anımsa geçmiş mahkumiyetini, anımsa boğazlarına doluşmuş düşman gemilerini, anımsa boyun eğenleri, zulme sultanlık edenleri, anımsa istiklal aşkının tek bilek tek yürek Anadolu’yu sarışını, anımsa ilk kurşunu atan Hasan Tahsin’i Cumhuriyet şehidi Kubilay’ı, anımsa ocakları tütsün diye Cumhuriyet diyenleri
HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SAHİP ÇIK
Susmayacak ezanın inmeyecek bayrağın hatırına, kıvılcımın o mavi gözlerde parlayışını unutma. 1881’de Selanik’te açılan bir çift mavi gözü unutma. Kadınına, gencine, çocuklarına bu güzel günleri armağan eden eşsiz liderine her zaman olduğundan daha fazla sahip çık! Unutma ki ona dil uzatanlar vatan haini kahpelerdir.
DEMOKRASİMİZE VE CUMHURİYETİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ
Ve haykır haykırabildiğin kadar adını. Bağır duysun tüm dünya onun adı özgürlük, onun adı bağımsızlık, onun adı cesaret, onun adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Bizler hep birlikte onun açtığı yolda gösterdiği hedefe durmadan yürüyerek demokrasimize de Cumhuriyetimize de sahip çıkacak ve onun adını sonsuza kadar haykırmaya devam edeceğiz.”
 YAŞASIN CUMHURİYET
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın konuşmasının ardından sahne alan ünlü sanatçı Emre Aydın Çerkezköylüleri coşturdu. Uzun süre sahnede kalan Emre Aydın şarkılarına hayranları eşlik ederken, sanatçı Emre Aydın’a konser sonrasında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Hazim Tamer Dodurga ve Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından çiçek takdim edildi ve teşekkür edildi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.