Hijyen denetim süresi doldu Eğitimler ise devam ediyor

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sektörlere yönelik getirdiği ‘Hijyen Belgesi’ şartı için tanınan süre sona erdi. 5 Temmuz’da dolan sürenin ardından denetimler başladığını belirten Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Canmemiş, eğitim vermeye devam ettiklerini söyledi

Hijyen denetim süresi doldu  Eğitimler ise devam ediyor
12 Ağustos 2014 Salı 07:49

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Canmemiş, hijyen eğitimleri vermeye devam ettiklerini duyurdu. Canmemiş, “5 Temmuz 2014’ten itibaren hijyen denetimi için verilen süre doldu. Mesleki Eğitim Merkezi olarak eğitim vermeye devam ediyoruz. Bugüne kadar hijyen belgesi almayan gıda sektöründe çalışan arkadaşlarımız bir an önce bize müracaat edip eğitim alabilir” dedi.
HİJYEN BELGESİ DENETİMİ İÇİN VERİLEN SÜRE DOLDU
05 Temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereğince; gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler, otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler ve komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları. bu işyerlerinde çalışan tüm personeller hijyen eğitimi almak zorundadır” denilmişti.
Yönetmeliğin 11. Maddesi gereği ‘Her iş kolunun izin, onay, kayıt, ruhsatlandırma ve benzeri hizmetlerini yürüten Bakanlık veya mahalli idare tarafından,  yönetmelikte belirtilen işyerlerinin yükümlülükleri yerine getirip getirmediği denetlenecek ve yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 1593 Sayılı Kanunun 282.maddesine göre işlem yapılacağı’ bildirilmişti. Denetimler için 5 Temmuz 2014 tarihine kadar sertifika alınması zorunluluğu getirilmişti.
HİJYEN BELGESİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
Hijyen Belgesi denetimi için verilen süre doldu, ancak hijyen belgesi verilmesi durdurulmadı. Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Canmemiş, “5 Temmuz’da verilen süre doldu. Ancak biz Mesleki Eğitim Merkezi olarak eğitimlerimize devam ediyoruz. Şu anda müracaat alıyoruz. Kurs için yeterli sayı doldukça kurslarımızı açıp eğitim vererek, çalışanlarımızın hijyen sertifikası almasını sağlıyoruz. Hijyen eğitimi almayanların çalışması 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren artık mümkün değil. Bu nedenle gıda sektöründe çalışan arkadaşlarımız ve çalışanlarının eğitimi için işletme sahipleri bir an önce müracaatta bulunmaları onların yararına olacaktır. Meslek Eğitim Merkezi olarak bize doğrudan müracaat edilebilir" dedi.
HİJYEN EĞİTİMİ 8 SAAT
Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Canmemiş,  'Hijyen Eğitimleri’ kapsamında 8 saatlik bir eğitim verdiklerini belirtti. Geçtiğimiz şubat ayından beri aldıkları müracaatlar doğrultusunda belirli sayılara ulaştıkça kurslar açtıklarını anlatan Müdür Canmemiş, "Hijyen yönetmeliği doğrultusunda Mesleki Eğitim Merkezi olarak eğitimler veriyoruz. Hijyen Eğitimi Kursu 8 saat. Kurslarımız bir gün içerisinde tamamlanmakta.  Bir gün içinde 8 saat birden ayıramayan kursiyerlerimiz için 4'er saatten iki gün kurs düzenliyoruz" bilgisini verdi.
3 BİN 668 KİŞİ HİJYEN EĞİTİMİ ALDI
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Canmemiş, Şubat ayından bugüne kadar 131 kurs açtıklarını belirterek, bu kurslara katılım sayısını bildirdi. Canmemiş, hijyen eğitimleri sonucu 3 bin 668 kişinin sertifika aldığını bunun 2 bin 126’sının erkek, bin 542’sinin bayan olduğunu belirtti.
SERTİFİKASI OLMAYANLARA KESİLECEK CEZA
Yönetmelik gereği söz konusu iş yerlerinde çalışanların 'Hijyen eğitimi sertifikası' alması zorunluluğu getirildiğinin vurgulayan Vedat Canmemiş  "Bu yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanların hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur" dedi. 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren başlayan denetimlerde hijyen eğitimi sertifikası olmayanlara 250 TL ile 1000 TL arasında ceza kesileceği belirtiliyor.
HANGİ İŞ KOLLARINI KAPSIYOR
Hijyen eğitimlerinin kapsadığı iş kolları ise şunlardan oluşuyor:
1-Gıda üretim ve perakende iş yerleri.
2- İnsani tüketim amaçlı sular ile  doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.
3- Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pearsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
4- Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
5- Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.