Hükümet olarak fiili durumu kabul etmişsiniz

TBMM’de görüşülmekte olan 2018 bütçesinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesi üzerine konuşan Köprülü, kurumun uluslararası öğrencilere verdiği burs ve birkaç tane konferans faaliyetinin dışında, başkaca bir organizasyonun olmadığını öne sürdü.

Hükümet olarak fiili durumu kabul etmişsiniz
18 Aralık 2017 Pazartesi 13:54

MİLLİ DURUŞTAN BAHSEDEMEZLER
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, hukuki statüsü belirlenmiş ve ülkemize bırakılmış ancak bugün Yunanistan'ın asker yığdığı adalarla ilgili durumun net olduğunu belirterek, “Ege adalarının durumuyla ilgili Yunanistan'a gidip tek kelime etmeyenler bize milli duruştan bahsedemezler” diye konuştu.
YUNANİSTAN’A YAPTIRIM UYGULAYAMIYORSUNUZ
Konuşmasında Batı Trakya Türklerinin sorunlarına da değinen Köprülü, parti olarak yurt dışında yaşayan soydaşlara bakış açılarının partiler üstü olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en son Yunanistan ziyaretinde, yurt dışındaki soydaşlarla ilgili bir milli davayı bir iç politika meselesi hâline getirmeye çalıştığını iddia eden Köprülü, “Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını devamlı dile getirdik ve hükümete bu konuda çözümler üretmesini söyledik ama belirtmemiz de gerekiyor ki bu sıkıntılar Lozan Anlaşması kaynaklı değil. Lozan Anlaşması'nın uygulanmaması ya da uygulattırılamamasından kaynaklıdır” diye konuştu.
BİZİM MİLLÎ DURUŞ ANLAYIŞIMIZ ÇOK NETTİR
Başbakan Binali Yıldırım’ın bütçe konuşmasında milli duruştan söz ettiğini söyleyen Köprülü, “Bir defa, millî duruş tanımlaması kimsenin tekelinde değil. Dahası, gerçekleşmeyeceği, sonucu belli olan bir şekilde bir ülkeyle tekrar masaya oturalım demek de bir milli duruş değildir. Bizim millî duruş anlayışımız çok nettir. Bir anlaşmayı uygulamayan bir ülke varsa, sorumluluklarını öyle ya da böyle uygulattırırsın” dedi.
TUTANAKLARI OKUDU
Bir önceki hükümette Milli Savunma Bakanı olan İsmet Yılmaz’ın, 2015 yılında konuyla ilgili mecliste yaptığı açıklamayı tutanaklardan okuyan Köprülü, hükümetin adalarla ilgili fiili durumu kabul ettiğini belirtti.
BU ADALAR HUKUKEN TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN EGEMENLİĞİNDEDİR
Bakan Yılmaz’ın “Bu adalar ile ilgili Yunanistan'ın fiilî uygulamaları olduğu bir gerçek. Ancak fiilî devlet uygulamaları onların yasal ve hukuki statülerini değiştirmez. Dolayısıyla bu adalar hukuken Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliğindedir” sözlerini tutanaktan okuyan Köprülü, “Bu adalarla ilgili durum nettir ve bu adalarla ilgili Yunanistan'a gidip tek kelime etmeyenler bize millî duruştan bahsedemezler” diye konuştu.
NEDENİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ
Her fırsatta Lozan'ın hükümet yetkilileri tarafından tartışmaya açılmasının nedenini çok iyi bildiklerini ve bu konuda bir algı yaratılmak istendiğini kaydeden Köprülü, Lozan'ın bir daha Sevr'i kimse ağzına dahi alamasın diye imzalatıldığını ifade etti. CHP’li Köprülü, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Lozan'da ülkeyi temsil eden İsmet İnönü'ye ve cumhuriyetin kurucu kadrolarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.