İki çalışanınız varsa bir çalışan da İŞKUR’dan

İŞKUR Çerkezköy Şubesi yetkilileri tarafından işbaşı eğitim programları hakkında bilgilendirme de bulunuldu. ‘İki çalışanınız varsa bir çalışanda İŞKUR’dan’ sloganıyla çalışmaların yapıldığı ifade edilerek, “Programı başarı ile bitiren kursiyerlerin yüzde 50’si kurs/işbaşı eğitiminin tamamlanmasından itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılmak üzere 120 günden az olmamak üzere en az program süresi kadar talep sahibi işyerinde istihdam edilmesi gerekir” denildi.

İki çalışanınız varsa bir çalışan da İŞKUR’dan
14 Ağustos 2014 Perşembe 07:08

TECRÜBE KAZANACAKLARI BİR PROGRAMDIR
İşbaşı eğitim programı hakkında bilgi veren İŞKUR Çerkezköy Şubesi yetkilileri, ‘iki çalışanınız varsa bir çalışanda bizde’ sloganıyla çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek, “İşbaşı eğitim programı, iş arayanın mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amacıyla düzenlenen programlardır. İşsizlerin mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri bir programdır” denildi.
TÜM MÜDÜRLÜKLERDEN BİLGİ ALINABİLİR
Program süresince tüm giderlerin İŞKUR tarafından karşılandığını belirten yetkililer, “Katılımcı zaruri giderleri (günlük 25 TL) ve sigorta prim giderleri kurum tarafından karşılanmaktadır. Bu şekilde işverenler, katılımcıyı işin başında görme imkânı bularak kendi ihtiyacına göre yetiştirebilmektedirler. 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak ayrıntılı bilgi alınması mümkündür” açıklamasında bulunuldu.
TALEPTE BULUNMAK İÇİN KENDİ DAHİL 1 SİGORTALI ÇALIŞANI OLMALI
Program Sürecinden de bahseden yetkililer, “Kurs talebinde bulunmak için işverenin kendi dahil 1 sigortalı çalışanı olma şartı yeterlidir. İşgücü talebinde bulunan işverenler bu taleplerini bu genelge eki taahhütname (EK-2) ile oda/borsaya bildirirler. Kurs yönetimi talebi uygun görüp işyerinin bulunduğu İŞKUR’a talebi iletir. İşgücü talebinin, İŞKUR’ca  açılan kurslardan mezun olanlar öncelikli olmak üzere İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden karşılanması esas olup, karşılanamayan kısım için okul ve ya işyerlerinde işbirliği kapsamında kurs açılabilecektir. Kurs yönetimince İşkura iletilen bu talepler 5 işgünü içinde tamamlanır. Okullarda kurs açılabilmesi için talebin 10 kişilik, işyerlerinde açılabilmesi için talebin 5 kişilik olması şarttır. Okul bünyesinde düzenlenen kursları takiben işyerinde işbaşı eğitim uygulanacak, işyerinde düzenlenen eğitimler için uygulanmayacaktır. Kursun işyerinde düzenlenmesi halinde uzman usta öğretici niteliklerini taşıyan mühendis, teknik öğretmen ustabaşı görevlendirilebilir” denildi.
İSTİHDAM EDİLMESİ GEREKİR
İstihdam yükümlülüğü hakkında da konuşan İŞKUR yetkilileri, “Programı başarı ile bitiren kursiyerlerin yüzde 50’si kurs/işbaşı eğitiminin tamamlanmasından itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılmak üzere 120 günden az olmamak üzere en az program süresi kadar talep sahibi işyerinde istihdam edilmesi gerekir” bilgisini verdiler.
KATILIMCILARIN PARALARI HESAPLARINA YATIYOR
İşbaşı eğitim programına katılma şartları hakkında da bilgi veren yetkililer, şöyle devam etti; “Katılımcı için; kuruma kayıtlı olmak. 15 yaşını tamamlamış olmak. İşbaşı eğitimi yapılacak firmada son 3 aylık dönemde işyerinin sigortalı hizmet listesinde kayıtlı veya kayıt dışı çalışanı olmaması, işverenin 1. veya 2.  derece kan hısmı olmamak. Katılımcılara, eğitime devam ettikleri her fiili gün için 25 TL karşılığı aylık olarak belirttikleri hesap numarasına (Ziraat Bankası) yatırılır.”
EN AZ 2 KİŞİ ÇALIŞANI BULUNAN İŞYERLERİNDE DÜZENLENİR
İşbaşı eğitim programlarının en az 2 kişi çalışanı bulunan, kuruma kayıtlı işyerlerinde ve kamu kurum ve kuruluşlarının payının yüzde ellinin altında olduğu işyerlerinde düzenlendiğinin altını çizen yetkililer, “Başvuru tarihi itibarı ile son altı ay içinde işbaşı eğitim programı kapsamında başvurulan meslekte çalışmış kişiler söz konusu meslekte açılmış işbaşı eğitim programına katılamazlar. Program süresince katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile sağlık güvenceleri, bulunmaması halinde ise ayrıca genel sağlık sigortası yapılır. Projenin yapılabilmesi için, başvurunun yapıldığı aydaki çalışan sayısının bu aydan önceki üç ayın ortalamasının üzerinde veya eşiti olması gerekir. Örneğin Kasım ayı içerisinde başvuru yapıldı ise Kasım ayı çalışan sayısının, Ağustos, Eylül ve Ekim ayları ortalamasına eşit veya üzerinde olması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
TOPLAMDA 160 FİİLİ GÜNDEN FAZLA OLAMAZ
Yapılan açıklamanın devamında ise, “Yönetmeliğin 49. maddesinin ilk fıkrasına göre, işbaşı eğitim programına katılabilecek kişi sayısı, programın başlama tarihi itibariyle aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde çalışan ve sigortalı hizmet listesinde görünen toplam sigortalı sayısı üzerinden kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenecektir. Program süresi, günlük en az beş, en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten ve toplamda 160 fiili günden fazla olamaz” denildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.