İlkokul mezunlarına ehliyet kapısı kapandı

Sürücü ehliyeti için 8 yıllık temel eğitim şartı hayata geçirildi. Geçtiğimiz Salı günüden itibaren ilkokul mezunları, artık ehliyet için başvuruda bile bulunamayacak?? Sürücü adaylarıyla ilgili 1996'da Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklik, tartışmalara yol açmıştı. Ehliyet için 5 yıllık ilkokul eğitim şartı, 8 yıllık temel eğitim olarak değiştirilmişti. İtirazlar, yasanın uygulanmasını üç kez erteletti. Milli Eğitim'in, ilkokul mezunlarına 2006'da tanıdığı süre geçtiğimiz Salı günü sona erdi.

İlkokul mezunlarına ehliyet kapısı kapandı
07 Temmuz 2011 Perşembe 00:00

İlkokul mezunlarına ehliyet alamayacak olması hakkında görüşlerini aldığımız Özel Serhat Motorlu Taşıt Sürücü Kursu’nun sahibi Serhat Karakoç, Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte Çerkezköy’de de birçok İlkokul mezunun mağdur olacağını söyledi.
ÇERKEZKÖY’DE BİNLERCE İLKOKUL MEZUNU BULUNUYOR
Ehliyet almak için kendilerine başvuranlar arasında önemli bir oranda ilkokul mezununun olduğunu söyleyen Karakoç, “Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ülkede hâlâ 18 milyonun üzerinde ilkokul mezunu bulunuyor. Bu sayıya bağlı olarakta Çerkezköy’de İlkokul mezunu binlerce kişinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu kanun yürürlüğe girmeden önce birçok ilkokul mezunu kursumuza gelip kayıt olduysa da, bu konudan haberdar olmayan yüzlerce kişinin olduğunu düşünüyorum. Yürürlüğe giren kanunla ile birlikte mağdur olan vatandaşların durumu göz önüne alınarak bu kanunda yeni bir ertelemenin yapılması gerekiyor” dedi.
İLKOKUL MEZUNLARININ KAYITLARI BİLE YAPILMAYACAK
Konu hakkında Özel Eğitim Kurumları Müdürlüğünün sürücü kurslarına ulaştırdığı duyuru hakkında bilgi veren Serhat Karakoç şunları ifade etti:
“2918 sayılı Karayolları Kanununun 41. Maddesinin B bendinde F, G ve H Sınıfı sürücü belgesi alacakların ilkokulu,  A1, A2, B, C, D ve E Sınıfı sürücülerin en az ortaokulu veya 8 yıllık temel eğitimi bitirmiş olmaları hükmü yer almaktaydı. Bu hükümle ilgili aynı Kanunun geçici 20. Maddesinde ise ilkokul mezunları için verilen beş yıllık süre 05/07/2011 tarihinde sona erecek denilmişti. Bu sürenin sona ermesinden sonra İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü konu ile ilgili açıklamasında, 04/07/2011 tarihinden önce sürücü kurslarında eğitimini tamamlamış olanların sürücü sertifikalarının sürücü belgesine dönüştürüleceği, eğitimine 04/07/2011 tarihi veya öncesinde başlamış ancak, eğitim süreci bu tarihten sonrasına sarkmış olan dönemlerde alınan sürücü sertifikaları, İl veya İlçe Mili Eğitim Müdürlüklerinden temin edilecek dönem listesinden bulunması haline kabul edilecek denilmiştir.
04/07/2011 tarihi veya öncesinde kursa kayıt edilmiş olsa bile, bu tarihten sonra başlamış olan bir döneme devam ederek sürücü sertifikası almış olanların sertifikalarının ise kabul edilemeyeceği belirtilmiştir. Bu nedenle 04/07/2011 tarihinden sonra özel motorlu taşıt sürücü kursları tarafından A1, A2, B, C, D, ve E sınıfı sürücü sertifikası eğitimi vermek üzere açılacak dönemlere ilkokul mezunu kursiyerlerin kayıtları yapılmayacaktır”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.