İnce, 6522 sayılı yasayı kamyoncu esnafına anlattı

Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı yasanın Bağ-kur borçları ile genel sağlık borçlarına getirdiği kolaylıkları Çerkezköy SGK Merkez Müdürü Yücel İnce, kamyoncu esnafına anlattı.

İnce, 6522 sayılı yasayı kamyoncu esnafına anlattı
19 Kasım 2014 Çarşamba 07:29

FAYDALANMADIKLARI TAKTİRDE BİZİM KADAR KENDİLERİNİN DE KAYBI OLACAK
 
6552 sayılı borçların yapılandırma ile çıkan yasada yer alan Genel Sağlık sigorta borçları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Çerkezköy Motorlu Taşıtlar Kooperatifi lokalinde dün düzenlenen bilgilendirme toplantısı saat 10.30’da başlarken, toplantıda Çerkezköy Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat da hazır bulundu. Prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanunun 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girdiğini ifade den Yücel İnce, “Amacımız kurumumuza borcu bulunan tüm paydaşlarımızın bu kanundan faydalanmasını sağlamaktır. Başvuru süresince hizmet sunduğumuz tüm kesimlere tamamen ulaşarak katılımın en üst seviyeye çıkartmaktır. Bu hedefimizi gerçekleştirirken paydaşlarımıza da büyük görevler düşmektedir. Paydaşlarımızın bu torba yasadan faydalanmaması kendilerinin olduğu kadar bizim de kaybımız olacaktır” dedi.
 
GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANMAYA BAŞLAYACAKLAR
 
Borcu bulunan vatandaşların 6552 sayılı yasanın başvuru tarihlerini kaçırmadan bu ödeme kolaylıklarından faydalanmaları mutlak ve mutlak avantajlarına olacaktır diyerek konuşmasını sürdüren İnce, “Prim borçlarından dolayı sağlık hizmeti alamayan, 5510 sayılı kanunun 4’ncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar, 60’ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalıları, Ek-5 ve Ek-6’ncı maddeler kapsamında sigortalı olanlar, geçici 60’ncı madde kapsamındaki borçlarını yapılandırmaları halinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirilmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve bu maddeye göre yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri halinde, genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklar” açıklamasında bulundu.
 
SİGORTALIK SÜRESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK
 
Çerkezköy SGK Merkez Müdürü İnce konuşmasının devamında ise borçlarını yapılandıran işverenlere, ödeme vadesi geçmiş taksit borcu ve yapılandırma kapsamına girmeyen muaccel borcu bulunmuyorsa borcu yoktur yazısı verme imkanı sağlanmıştır ifadelerini kullanarak, “Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir. 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tecilleri yapıldığı halde 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle sigortalılıkları durdurulanların, 31 Aralık 2014 tarihine kadar kuruma başvurmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin hesaplanan tutarları en geç 2 Şubat 2015 tarihine kadar ödemeleri halinde, durdurulmuş bu süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir” diye konuştu.
 
GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARI GÜNCELLENECEK
 
Borç yapılandırmasının genel sağlık sigortalılarına da sağladığı faydaları anlatan İnce Şöyle devam etti; “Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin, 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurması durumunda, genel sağlık sigortası borçları yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek. 10 Eylül 2014 ve öncesinde gelir testi yaptırmış olmakla birlikte gelir düzeyleri asgari ücretin iki katından daha düşük olarak tespit edilmiş olanların, bu tespit öncesinde genel sağlık sigortası prim ödenmemiş olan süreleri hakkında da gelir testi bulunan tutarlar esas alınarak genel sağlık sigortası borçları güncellenecektir.”
 
36 AYA KADAR ÖDEME İMKANI
 
Yasa ile birlikte genel sağlık sigortası prim borçlarının yeniden yapılandırılacağının altını çizen Yücel İnce, “Diğer kapsamlarda sağlık güvencesi olmayan ve gelir testine tabi olan genel sağlık sigortalılarına ait borç asıllarının 1 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir. Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için, peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkanı getirilmiştir. Yapılandırılan borçlar; 6,9,12 veya 18 ödenebilecektir” dedi.
 
2 ŞUBAT TARİHİNDE SONA ERECEK
 
Çerkezköy SGK Merkez Müdürü İnce konuşmasının sonunda ise, “Başvuru süresi genel sağlık sigortası borçluları için 30 Nisan 2015 tarihinde, diğer borçlular için ise 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek. İlk taksit ödemesi genel sağlık sigortası borçluları için 1 Haziran 2015 tarihi, diğer borçlar için 2 Şubat 2015 tarihinde sona erecek” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.