İnşaat işçilerine yönelik kurslar başladı

Çerkezköy Meslek Eğitim Merkezi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu yıl başından itibaren uygulamaya konulan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren inşaat işçilerine yönelik sertifika zorunluluğunu karşılamak üzere kurslara başladı. Merkez Müdürü Vedat Canmemiş, ilk kurs için 25 kişiden oluşan 2 sınıf açtıklarını söyledi. Kurs süresince iş güvenliği ve sağlığı dersleri ile mesleki dersler verilecek.

İnşaat işçilerine yönelik kurslar başladı
08 Mart 2012 Perşembe 00:00

Çerkezköy Meslek Eğitim Merkezi (Çıraklık Eğitim Merkezi) inşaat ve tesisat işlerinde çalışan işçilere yönelik kurslar başladı. İlk kurs 25'er kişiden oluşan iki sınıf ile açıldı. Kurs süresince iş güvenliği ve sağlığı dersleri ile mesleki dersler verilecek.
50 KİŞİ KURSA BAŞLADI
Çerkezköy Meslek Eğitim Merkezi 'Geçici Ustalık Belgesi' almak isteyen inşaat işçilerine yönelik kurslara başladı. İlk ders Meslek Eğitim Merkezi'nde oluşturulan iki sınıfta yapıldı. Sınıfları 25'er kişiden oluşan kursun ilk dersine Merkez Müdürü Vedat Canmemiş ve Meslek Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Pak da katıldı. Çevre ve Şehircilik (Bayındırlık ve İskan) Bakanlığı 3194 Sayılı İmar Kanununun 28. Maddesi gereği 01.01.2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi almaları zorunluluğu getirmesi nedeniyle açılan kurslara müracaat edenlerden ilk 50 kişi için iki sınıf oluşturduklarını belirten Merkez Müdürü Canmemiş, "Kursumuz iki hafta sürecek. Toplam ders süresi 40 saat. Haftada 4 gün; pazartesi, salı, perşembe ve cuma günleri kursiyerlerimiz akşam 18.00'da Merkezimize gelerek eğitim görecek. Kurslar süresince 16 saat iş sağlığı ve iş güvenliği dersleri verilecek. 24 saat de mesleki dersler de eğitimler verilecek" açıklamasını yaptı.
KURS SONUNDA SINAV VAR
İki hafta sürecek kursların bitiminde kursiyerlerin sınava tabi tutulacağını belirten Merkez Müdürü Canmemiş, "Sınavda başarılı olan kursiyerlerimize Geçici Ustalık Belgesi vereceğiz. Başarılı olamayanlar bir sonraki kursun sınavlarına katılabilecek. Yeniden kursa katılmalarına gerek yok. Sadece sınavlara girebilecekler" dedi.
Merkez Müdürü Vedat Canmemiş, Bakanlık tarafından başlatılan "Geçici Ustalık Belgesi" uygulama zorunluluğu kapsamında inşaat çalışanlarının ilgisine karşın elektrik alanında çalışanların yeteri kadar talep göstermediğini dile getirdi. Canmemiş, "Maalesef inşaatın diğer unsurları olan elektrik alanında yeteri kadar talep yok. Bir sınıf açabilecek kadar bile talep gelmedi. Bunu elektrik alanında çalışan esnaf yeterince bilmiyor. Geçici Ustalık Belgesi almadıkları takdirde çalışamayacaklar. Bunu bilmeleri gerekiyor. Bu yüzden elektrik alanında talep gelmesini bekliyoruz" hatırlatmasını yaptı.
KURSLAR DEVAM EDECEK
İlk kursta kursiyerleri yalnız bırakmayan Meslek Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Pak, "Bu kursu düzenlemekten dolayı okul olarak son derece memnunuz. İnşaat işçilerimizin mesleklerini icraa ederken daha bilinçli olmaları bize memnuniyet verecek. Kursumuz sorunsuz başlıyor. Akşam 18.00'da olması nedeniyle, okulun ısıtmasından kantinine kadar kursiyerler için hazırlık yaptık. Okul idaresiyle birlik, beraberlik ve dayanışma içinde bu kursları sürdüreceğiz" diye konuştu.
Merkez Müdürü Vedat Canmemiş, talep geldikçe kurs açmaya devam edeceklerini hatırlatarak sözlerini tamamladı.
GEÇİCİ USTALIK BELGESİ NASIL ALINACAK
Merkez Müdürü Vedat Canmemiş, Geçici Ustalık Yetki Belgesi almak isteyen inşaat işçilerinin takip edecekleri işlem sırasını da açıkladı. Buna göre Merkez Müdürlüğü'ne müracat etmek isteyen inşaat işçileri önce şu işlemleri yaparak 'Geçici Ustalık Yetki Belgesi'ni alacak.
1- 19 ARALIK 2010 Tarihinden önce çalıştığı işverenden (Müteahhitten) İnşaat ve/veya Tesisat işlerin de çalıştığına dair yazı alınacak.
2- Sosyal Güvenlik Kuruluşundan Sigortalı Hizmet dökümü alınacak.
3- Yapı Ruhsatı ve Yapı kullanma izin belgesi verme yetkisine sahip idareye (Belediye,Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü) bir dilekçe ile "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" talebinde bulunacak.
4- Yapı Ruhsatı ve Yapı kullanma izin belgesi verme yetkisine sahip idareye dilekçe verirken aşağıda bulunan ekleri de dilekçesine ekleyecek.
5- SGK’ dan alınmış Sosyal Güvenlik Hizmet Dökümü,
6- Geçici Ustalık Yetki Belgesi  2 adet
7- İşverenden (Müteahhit) ten alınmış yazı
8- 3 adet Vesikalık Fotoğraf
9- Diploma Fotokopisi
10- Nüfus Cüzdan Fotokopisi
11- Geçici Ustalık Yetki Belgesini Yapı Ruhsatı vermeye yetkili idareden alındıktan sonra Mesleki Eğitim Merkezi ne müracaat ederek 40 saatlik eğitimini ders olarak işleyip bitirdikten sonra inşaatlarda belgeli eleman olarak çalışabilecektir.
12- Mesleki Eğitim Merkezine Müracaat ederken aşağıdaki evraklar dilekçeye eklenecek.
a- Geçici Ustalık Belgesinin Fotokopisi
b- Diplomanın Fotokopisi
c- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.