İnternetten satılan ilaçlara dikkat

Çerkezköy’de Eczacılık yapan Hakan Gümüş internet üzerinden satılan ilaçlar konusunda vatandaşları uyardı. İnternet üzerinde satılan ilaçların Sağlık Bakanlığı kontrolü altında olması gerektiğini söyleyen Eczacı Gümüş, “Özelikle şeker, kalp ve tansiyon gibi kalıcı rahatsızlıklar için satılan bitkisel ilaçlarda sağlık banklığı onayı olmalıdır” dedi ?

İnternetten satılan ilaçlara dikkat
22 Temmuz 2011 Cuma 00:00

Vatandaşlara bitkisel ilaç olarak lanse edilen ve içeriği tam olarak bilinmeyen ürünlerin reklamları internet ve televizyonlarda artmaya başladı. Vatandaşların bu reklamlara inanıp ilaç alması sağlık açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarıyor. Yaşanan olumsuz olaylar üzerine açıklama yapan Türk Eczacılar Birliği Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almaksızın bazı ürünlerin, ister ilaç isterse gıda takviyesi adı altında pazarlanmasının halk sağlığı için açık bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
KALICI RAHATSIZLIĞI OLANLARDA BİTKİSEL İLAÇ TEHLİKELİ OLABİLİR
Çerkezköy’de Eczacılık yapan Hakan Gümüş internet ve televizyon kanaları üzerinde satılan ilaç ve gıda takviyesi ürünlerin sağlık bakanlığı tarafından kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Kalp, Tansiyon, Şeker, Kolesterol gibi kalıcı rahatsızlılarda içeriği tam olarak bilinmeyen bitkisel ilaçların önemli sorunlara neden olabileceğini söyleyen Gümüş, “Bu ilaçların birçoğu piyasada gıda takviyesi ürün olarak adlandırılıyor. Bu yüzden bu ilaçları inceleme yetkisi de Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın kozmetik bölümüne verilmiş durumda. Bu ilaçları üreten firmalar, ürettikleri üründen birkaç örnek gönderip gerekli yerlerden izini alabiliyor. Ama zaman içinde bu ilaçlarda yapılan değişiklikler insan bedeni üzerinde olumsuz durumlara yol açabiliyor. Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki denetimleri kontrol altına alması ve tek elden yapması gerekiyor” dedi.
REKLAMLARA GÖRE İLAÇ ALINIYOR
İnsanların reklama dayalı olarak bitkisel ilaç almaya başladığını ve bunun giderek arttığını belirten Gümüş, “Ne yazık ki toplumumuz da bir ürünün reklamı yapılıyorsa o iyi bir üründür algısı yerleşmiş durumda. Vatandaş bitkisel ilaç diye satılan bir ürünü içinde hangi maddeler olduğunu bilemeden alıyor ve kullanıyor. Bu durum bazı örneklerde hiçte istenmeyen yaşamsal sorulara neden olabiliyor. Vatandaş reklamını izlediği ürüne o kadar kapılıyor ki eczaneye gelip özelikle o ürünü istediğini söylüyor. TEB’e bağlı eczanelere bu tarz ürünler girmediği için, satışını da yapmıyoruz. Ama vatandaşlar, daha etkili ilaçlarımız olmasına rağmen bitkisel ilaç almak istediğini ifade ediyor. İnsanlara doğru olanın ne olduğunu anlatana ve insanları ikan edene kadar bayağı bir uğraşıyoruz” dedi.
SÜRECE BİR AN ÖNCE MÜDAHALE EDİLMELİ
Eczacı Gümüş, bitkisel ilaç kullanımı üzerine Türk Eczacılar Birliği’nin bir açıklama yaptığını ve açıklama da şu ifadelere yer verildiğini söyledi:
“Son zamanlarda bitkisel içerikli ürünlerin kullanımında yoğun bir talep yaşanmaya başlandı. Talebin artmasında, bu tür ürünlerin içeriğinin bitkisel olması nedeniyle sanki ‘hiçbir zararı yokmuş’ gibi bir algı oluşmasının ve kitle iletişim araçlarının insanları yanlış bilgilendirmesinin etkisi çok büyük. Bununla birlikte, bazı sorumsuz şahsiyetlerin, bilim insanı kisvesi altında halkın iyi niyetini kendi menfaatleri doğrultusunda hiç çekinmeden kullanmakta olduğu da acı bir gerçek. Bu gibi kişilerin tanıtımını yaptığı ürünlere, ‘gıda takviyesi ürün’ olarak onay alınmakta, daha sonra bu ürünler ‘çeşitli hastalıklara iyi geliyor’ ibaresi ile pazarlaması yapılmaktadır. ‘İlaç’ gibi özellikler sergilediği ifade edilen ürünler, hiçbir sağlık profesyonelinin yönlendirmesi olmadan halkımıza tanıtılarak satılmaktadırlar. Bu durum halkımızın hastalıklar ile ilgili olarak yanlış ve tehlikeli bir biçimde yönlendirilmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle, ortaya çıkması muhtemel çok ciddi sağlık sorunları ve hatta ölümle sonuçlanan vakaların olması, sürece bir an önce müdahale edilmesini gerektirmektedir.
DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN İLAÇ KULLANMAYIN
Biz eczacılar ilkesel olarak tüm ilaç ve ilaç etkisi gösteren ürünlerin tamamının yalnızca Sağlık Bakanlığı onayı ile halka ulaştırılması gerektiğine inandığımız tekrarlamak istiyoruz. Mevzuattaki boşluklardan faydalanarak, karlarına kar katmak amacıyla toplumun sağlığıyla oynamaktan çekinmeyen bahsi geçen ürünleri üreten ve pazarlayan kişileri ‘vicdanlı’ davranmaya davet ediyor, bu ürünlerin satışı ve kullanımı konusunda tüm toplumu bir kere daha uyarıyoruz. Bu vesile ile doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan hiçbir ürünün kullanılmaması ve bu tür ürünlerin tanıtımını yapan kişilerin de bilimsellik kisvesini kullanmalarına itibar edilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.