Irak’a hayali un ihracatı iddiaları TBMM gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, özellikle son dönemde artan Irak ve Suriye’ye hayali un ihracatı iddialarını TBMM gündemine taşıdı

Irak’a hayali un ihracatı iddiaları TBMM gündeminde
29 Ekim 2014 Çarşamba 07:46

CHP’li Öztrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, Irak’la yapılan un ticaretinde hayali ihracat şüphelerine dikkat çekti.

AKP DÖNEMİNDE 14 MİLYAR DOLARLIK HUBUBAT İTHALATI
Öztrak’ın soru önergesinde yer alan bilgilere göre Türkiye’nin ağırlığını buğdayın oluşturduğu hububat ithalatında, özellikle 2007’den sonra önemli artış görüldü. AKP döneminde yapılan hububat ithalatı toplamı 13,7 milyar doları buldu. Bu dönemde hububat faslındaki dış ticaret açığı ise 12,1 milyar dolar oldu. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre hububat ithalatının büyük kısmı Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılıyor. Yani hububat ithal edenler, ithal ettikleri hammadeyi ihraç etmek üzere aldıklarını beyan ederek, ithalattaki vergi ve benzeri kamusal yüklerden kurtuluyor.

İHRACAT ARTIŞI İTHALATI KARŞILAMIYOR
Diğer taraftan un, nişasta, pastacılık ürünleri gibi işlenmiş hububat ürünlerinin ihracatında da özellikle son 4 yıldaki artışla 8,9 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. Yine sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre bu ihracatın önemli bir bölümü Irak ve Suriye gibi yakın komşulara yapılıyor. Son bir yılda Irak’a yapılan un ihracatı 351 milyon dolara ulaşmış durumda. Hububat ve işlenmiş hububat türevlerinin toplam dış ticaret dengesine bakıldığında ise bu ürün grubunda Türkiye’nin net ithalatçı olduğu görülüyor.    
  
 HAYALİ İHRACATLA İLGİLİ SORUŞTURMA VAR MI?
Özellikle son dönemde Irak ve Suriye’ye hayali un ihracatı yapıldığı yönünde iddiaların arttığını belirten Öztrak, “Buna bağlı olarak, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında gerçekleştirilen buğday ithalatının yurtiçi tüketimde kullanıldığı ve Türk çiftçisinin mağdur edildiği” iddialarını şu sorularla gündeme taşıdı:
“Son 12 yılda, yıllar itibariyle, Irak, Suriye ve diğer komşu ülkelere yapılan un ihracatı, miktar ve değer olarak, ne kadardır? Son 12 yılda, yıllar itibariyle, DİR kapsamında dışarıdan ithal edilen buğday miktarı ve bedeli ne kadardır? Son 12 yılda, yıllar itibariyle, Irak ve Suriye’ye yapılan un ihracatı karşılığında DİR kapsamında yapılan buğday ithalatının her bir ülke için miktarı ve tutarı ne kadardır? Son 12 yılda, yıllar itibariyle, DİR kapsamında yapılan buğday ithalatı neticesinde devlet ne kadar vergi, fon ve benzeri gelirlerden vazgeçmiştir? DİR kapsamındaki buğday ithalatındaki artışın, Irak ve Suriye’ye yapılan hayali un ihracatı karşılığında gerçekleştiği yönündeki iddialarla ilgili herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır? Bu soruşturma kapsamında yıllar itibariyle hayali ihracat miktar ve tutarları ne kadardır?”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.