İşsizlik çift hanelere yerleşti, gerçek işsiz sayısı 5,5 milyonu aştı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Türkiye’de yaşanan hukuksuzluğun yatırım iştahını kestiğini, bunun rekor kıran işsizlik rakamlarında rolü olduğuna dikkat çekti. Öztrak, işsizlikteki artış hızının 2009 krizi seviyelerine ulaştığını ifade etti.

İşsizlik çift hanelere yerleşti, gerçek işsiz sayısı 5,5 milyonu aştı
16 Aralık 2014 Salı 18:24

 Eylül ayı itibariyle gerçek işsiz sayısının 5,5 milyonu aştığını, genç işsizliğinin ise yüzde 19,2’ye ulaştığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Bu ülkenin geleceği ve umudu olan gençlerimize iş ve istihdam sunamayan bir ekonominin iyi yönetildiğini söylemek mümkün değildir” dedi.

Eylül ayı işsizlik rakamlarını yazılı bir açıklama ile değerlendiren Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak şu tespitlerde bulundu:

KRİZDEN BU YANA EN YÜKSEK ARTIŞ

Eylül’de işsiz sayısı, geçen senenin aynı ayına göre 537 bin kişi birden artarak 3 milyon 64 bine çıktı. İşsizlikteki bu artış, küresel krizin yaşandığı 2009’un Ekim ayından bu yana kaydedilen en yüksek artış.

İŞSİZLİK ÇİFT HANELERE YERLEŞİYOR

Eylül’de işsizlik oranı ise geçen seneye göre 1,3 puan birden artarak yüzde 10,5’e çıktı. Bu, son 43 ayın en yüksek işsizlik oranı. Mevsim etkilerinden arınmış işsizlik oranı da üst üste dördüncü kez çift hanelerde gerçekleşerek, Eylül’de yüzde 10,7 oldu. Böylece işsizlik oranı giderek çift hanelere yerleşmeye başladı.

GERÇEK İŞSİZ SAYISI: 5,5 MİLYONU AŞTI

2014’ün Eylül ayı itibariyle, çalışmaya hazır olduğu halde, çeşitli nedenlerle iş bulma ümidini kaybeden vatandaşlarımızı da bu resme katarsak tablo daha da vahimleşiyor. Ümidini kaybeden vatandaşlarımızla beraber “gerçek işsiz” sayısı 5,5 milyonu aşarken, “gerçek işsizlik” oranı da yüzde 17,5’e sıçradı.

 GENÇ İŞSİZLİĞİ ALARM VERİYOR

Ancak asıl can sıkıcı gelişme genç işsizliğinde yaşanıyor. Mevsim etkilerinden arınmış genç işsizlik oranı Eylül’de % 19,2 oldu. Son üç aydır genç işsizliği yüzde 19’un üzerinde seyrediyor. Her beş gencimizden biri iş ve istihdamla buluşamıyor. Bu ülkenin geleceği ve umudu olan gençlerimize iş ve istihdam sunamayan bir ekonominin iyi yönetildiğini söylemek mümkün değildir.

ADALET YİTİNCE YATIRIM DA AZALIYOR

Ülkede kaybolan hukuk ve adalet ileriye dönük beklentileri olumsuz etkilemekte, yatırım iştahını hızla yok etmektedir. 2012’den bu yana ülkede özel yatırımlarının büyümeye katkı yaptığı dönem sayısı sadece 2 çeyrekten ibarettir. 

YAPIŞKAN DURGUNLUĞA GİRİYORUZ

Yatırımların yokluğunda bu yılın ilk 9 ayında % 2,8 büyüyebilen Türkiye ekonomisi giderek yapışkan bir durgunluğun içine girmektedir. Bu da özellikle gençlerimiz üzerinde işsizlik yükünü ağırlaştırmaktadır.

HÜKÜMET, GERÇEK SORUNLARA ODAKLANMIYOR

Hükümet, yolsuzluk ve hırsızlığın üstünü kapatma telaşından ekonomiyi ve ülkenin gerçek sorunlarını unutmuştur. Bunun bedelini başta gençlerimiz olmak üzere tüm toplum ödemektedir. Ancak seçimler yaklaşmaktadır. Bu, ülkemiz ve vatandaşlarımız için iktidardan kurtulmak için önemli bir fırsattır. Milletimizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine olan inancımız tamdır. “

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.