İstanbul Pendik Kartal 57. Alay yürüyüş komitesini uğurlandı

Tekirdağ Valiliği önünden başlayacak ve 57. Alay’ın şehit olduğu Çanakkale'de sona erecek olan Geleneksel 57. Alay Yürüyüşü’ne Çerkezköy’den katılacak 5 kişi Vatan Size Minnettar Anıtı önünde düzenlenen tören ile uğurlandı

İstanbul Pendik Kartal 57. Alay yürüyüş komitesini uğurlandı
13 Mart 2017 Pazartesi 10:16

TEMSİLİ UĞURLAMA TÖRENİ YAPILDI

Bu yıl yedincisi düzenlenecek olan 57. Alay Yürüşü’ne Çerkezköy’den katılacak olan Mehmet Zafer Avcılar, Mustafa Çiftçi, Bahadır Baydar, İhsan Engin, Cemil Şenel ‘i, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Muharip Gaziler ve vatandaşlar uğurladı.

ÇERKEZKÖY’DEN 3. KEZ YAPILDI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan uğurlama töreninde ilk konuşmayı 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Mehmet Zafer Avcılar yaptı. Bundan tam 6 yıl önce Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa’da şanlı 57. Alay’ın aziz ve pak hatırasını yad etmek için başlatılan Tekirdağ-Çanakkale yürüyüşünün Çerkezköy’den 3. kez startını verdiklerini belirterek, “Sadece vatanını, söz verdiği dostunun vatan savunmaktan başka gayelerinin kılıcı olmadan, saldırganlık, işgalcilik gibi hiçbir kavramı pür-u pak ruhuna bulaştırmadan kuruluşundan sadece 3 yıl 9 ay sonra bütünü ebediyete intikal eden aziz kahramanlarımızın anısına hürmeten, tarih sahnesinden çekilen Tekirdağımızın şanlı birliğinin hatırasını yaşatmak üzere her adımı rahmet ve minnet olan 57. Alay Dönmeyi Düşünmediler temalı yürüyüşün Çerkezköy ayağını başlatmak için burada toplanmış bulunuyoruz” dedi.

57. ALAYIN HİKAYESİ

Tarihi kahramanlıklarda dolu şanlı 57. Alay’ın 1 Şubat 1915 yılında Yar Kışla Mevkii’nde kurulduğunu, 22 Şubat 1915 yılında 19. Fırka Komutanı Yarbay Mustafa Kemal tarafından Alay Sancağı’nın Alay Komutanı Hüseyin Avni Beye verildiğini belirten M. Zafer Avcılar, “23 Şubat’ta Çanakkale’ye intikal emri verildi. Önce Eceabat’a, 26 Mart’ta da Bigalı Köyü’ne geçti. Yedek kuvvet olarak 24 Nisan tarihine kadar sürekli eğitim ve askeri tatbikatlara tabii tutuldu. 25 Nisan tarihinde kara savaşlarının ilk günü 3 tabur, bir dağ bataryası ve yaklaşık 3 bin mevcuduyla karaya çıkan düşmanı durdurup, karşı saldırıya geçmiş, savaşta mevcudunun üçte ikisini kaybetmiştir. Ve savaşın ortasında takviye edilmiştir.13 Ağustos 1915 Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey şehit olmuş, komuta Binbaşı Hayri Bey tarafından devir alınmıştır” açıklamasını yaptı.

SON ASKER ŞEHİT OLDU, ALAY SANCAĞI DÜŞMEDİ

Keşan’da konuşlandırılması ve takviye edilmesinin ardından 10 Temmuz 1916 tarihinde Galiçya’ya gönderildiğini, 29 Temmuz 1917 tarihinde ise Sina görevinin 57. Alay’a verildiğini belirten M. Zafer Avcılar, “23 Eylül 1918 tarihinde İngiliz piyadeleri ve Anzaklar tarafından çembere alınmış ve Alay Sancağı yere düşmeden, bir ağaç dalına asan son askerimizin şehit olması ile 57. Alay’daki tüm askerlerimiz şehit olmuştur” dedi.

AVCILAR TEŞEKKÜR ETTİ

Savaşlar ile halvet olmuş bir ulusun, coğrafyanın mensupları olarak belki de sosyo-psikolojik bir travmanın izlerini sürdürdüklerini ifade eden M. Zafer Avcılar sözlerini şair Behçet Kemal Çağlar ve Faruk Nafiz Çamlıbel’in ortak dizeleri olan, “Türk’üz, Cumhuriyetin göğsümüz tunç siperi. Türk’e durmak yakışmaz. Türk önde, Türk ileri!” dizeleri ile bitirirken, kendilerine destek olan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban ile Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a teşekkürlerini sundu.

DÜNYA TARİHİNİN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİ

Yürüyüş Komitesi Başkanı M. Zafer Avcılar’ın ardından kürsüye gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise “Çerkezköy’ün meydanında Çanakkale şehitlerimizin ve Güneydoğuda şehit olanlarımızın isimlerine Vatan Size Minnettar Anıtı’nda yaşatıyoruz. Çanakkale Savaşı, Türkiye ve dünya tarihinin belki de en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. Bu dönüm noktasında tarih içerisinde 57. Alay da kahramanlık hikayesidir” diyerek sözlerine başladı.

HAYIRLI YOLCULUKLAR DİLİYORUM

“Bugün 3 yıldan bu yana 57. Alayı Çerkezköy’den uğurluyoruz” diyen Başkan Akay, “Öncelikle 57.Alayı heyetimize, aynı ruhla Çanakkale ruhu ile bu ruhu yaşattıkları için onlara hayırlı yolculuklar diliyoruz. Çanakkale destanını her an yaşıyoruz. 18 Mart Şehitler Haftası’na girdik. Çanakkale Savaşlarında şehit olan dedelerimize, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde şehit olan tüm şehitlerimize buradan minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. 57.Alay Temsili Heyeti’ne hayırlı yolculuklar diliyorum ve yolları açık olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

BAYRAK VE FLAMA TESLİM EDİLDİ

57. Alay Yürüyüşü’ne bu yıl Çerkezköy’den 5 kişinin katıldığını belirten Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, “Yürüyüşe katılacak olan Mehmet Zafer Avcılar ve arkadaşlarına 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanına teslim edilmek üzere Türk Bayrağımızı ve flamamızı teslim ediyoruz. Bayrak onurumuzdur ve en iyi şekilde muhafaza edilerek, emanetin yerine ulaştırılacağından şüphemiz yoktur” ifadelerini kullandıktan sonra yürüyüşe katılan üç isme de küçük birer flama hediye etti.

GAZİLERİMİZ BİZE GÜÇ VE KUVVET VERDİLER

Emanetlerin yürüyüşe katılacak olan isimlere sunulmasının ardından kısa bir konuşma yapan Mehmet Zafer Avcılar, “Şahsım adına bizleri onurlandırdığınız ve destek verdiğiniz için başta Belediye Başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Çerkezköylü gazilerimize ise verdikleri bu sürpriz destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu vatan için gözlerini kırpmadan savaşa giden Gazilerimiz bizlere güç, kuvvet verdiler. Onların ve sizlerin duaları ile birlikte inşallah bu bayrağımızı ve sancağımızı 57. Alay’a sağ salim ulaştıracağız” diye konuştu.

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.