IWTO 2015'e Yünsa ev sahipliği yaptı

6 milyar dolarlık yünlü kumaşın geleceği İstanbul’da masaya yatırıldı

IWTO 2015'e Yünsa ev sahipliği yaptı
01 Aralık 2015 Salı 16:49

Uluslararası Yünlü Tekstil Örgütü’nün (IWTO) “Yünün Geleceği Vizyon ve Strateji Toplantısı” bu yıl Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde faliyetini sürdüren Yünsa ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Dünya yünlü sanayinin 80 uluslararası temsilcisinin katıldığı toplantının açılışında konuşan IWTO Başkanı Peter Ackroyd, “Bu yılki toplantının Türkiye’de yapılmasından dolayı memnuniyet duyuyorum” dedi. Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu, 2017’de 500 kişinin katılacağı Dünya Yün Kongresi’nin de Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacağını açıkladı.

80 ULUSLARARASI TEMSİLCİ KATILDI

Uluslararası Yünlü Tekstil Örgütü’nün (IWTO- International Wool Textile Organization) “Yünün Geleceği Vizyon ve Strateji Toplantısı” 23-24 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ve Yünsa ev sahipliğinde gerçekleşti. Sabancı Center’da gerçekleşen toplantıya dünyada yaklaşık 5.6 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip yünlü sanayinin önde gelen 80 uluslararası temsilcisi katıldı. Toplantıya katılan ülkeler arasında Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Almanya, Güney Afrika, Çin, Yeni Zelanda, Avusturalya, Türkiye, İtalya, Uruguay, Arjantin yer aldı. Toplantıda konuşan Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu da, 2017 yılında yaklaşık 500 kişinin katılacağı Dünya Yün Kongresi’nin Türkiye’de yapılacağını açıkladı.

TOPLU ÜRETİM BAŞKA ÜLKELERE KAYDI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Uluslararası Yünlü Tekstil Birliği (IWTO-International Wool Textile Organization) Başkanı Peter Ackroyd, “Bundan 20 yıl önce Birleşik Krallık’ta büyük miktarlarda toplu üretim yapan devasal tesisler vardı. Ama hepsi ayrıldı. Şu anda çok yüksek kalitede yünlü kumaş üreten 35 şirket var, bunlar çok niş ürünler üretiyor. Artık toplu üretim başka ülkelere kaydı” dedi. Ackroyd, yünlü kumaş tüketiminin son iki yılda Japonya’da %20, ABD’de %10, İngiltere’de ise %5 arttığını söyledi.

HIZ ÖNE GEÇTİ, TÜRKİYE’DE TEKSTİL ÜSLERİ OLUŞTU

Toplantıya ev sahipliği yapan Yünsa’nın Genel Müdürü Cem Çelikoğlu, IWTO’nun bu önemli toplantısına ev sahipliği yapmalarının hem Yünsa hem de Türk tekstil sektörü adına gurur verici olduğunu söyledi. Dünyada bugün gelinen ortamın Türk tekstil ve giyim sektörü için büyük fırsatlar sunduğunu belirten Cem Çelikoğlu, Türkiye’nin önünde tarihi bir fırsat olduğunu vurguladı.

TEKSTİL ÜSLERİ OLUŞMUŞ DURUMDA

Çelikoğlu, “Avrupa’da tekstil üretimi ciddi anlamda azaldı. Bugün etrafımızda tekstil üretiminde bir Bulgaristan, Romanya veya Rusya’dan bahsedemiyoruz. Bu nedenle gerçekleşen azalmayı Çin ve Hindistan karşılıyor. Oysa günümüzde müşteriyi hızlı dinleyip, hızlı ürettiğimiz takdirde rakiplerimizin önüne geçebiliyoruz. Türkiye’de tekstil üsleri oluşmuş durumda. Türkiye kalifiye insan kaynağı anlamında da son derece güçlü” dedi.

ÜRETİMİN %70’İNİ İHRAÇ EDİYORUZ

Konuşmasında Yünsa’nın yaklaşık 15 milyon metre üretim kapasitesi ile Türkiye ve Avrupa’da birinci, dünyada ise en büyük 5 yünlü kumaş üreticisi arasında yer aldığını hatırlatan Cem Çelikoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Ülkeler bazında değerlendirildiğinde halen dünya lideri olan İtalya’nın toplam yünlü kumaş üretimi 100 milyon metre. Bu üretimi de 25 firma yapıyor. En büyük İtalyan üreticisinin kapasitesi 6 milyon metre, kalanını diğer firmalar 3-4 milyon metre civarında yapıyor. Yünsa ise tek başına 15 milyon metre ile üretim yapma kapasitesine sahip. Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içinde sektörde dünya lideri olmak. Bugün tüm çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda sürdürüyoruz. Uluslararası bir takımla dünya liderliğine koşuyoruz. İşimize, yünlü kumaşa odaklandık. En iyi bildiğimiz işi yapmak istiyoruz. Biz üretimimizin yaklaşık %70’ini ihraç ediyoruz. Pazarlarımızın başında birinci sırada Almanya geliyor. İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa ve Amerika en önemli yurtdışı alıcılarımız.”

YÜN HEM ÇEVRECİ HEM SAĞLIKLI HEM DE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÜRÜN

Günümüz koşullarında doğal elyaf olan yünden üretilen kumaşlar kullanmanın daha da önemli bir hale geldiğini belirten Cem Çelikoğlu, “Yün, yüzde yüz doğal olan, geri dönüşebilir ve yenilenebilir bir elyaftan oluşuyor. Aynı zamanda sağlıklı bir ürün. Yünsa olarak ürettiğimiz kumaşlarda ağırlıklı yün elyaf kullanıyoruz. Dünyada yün bilinirliğinin artması ve bu değerli elyafın doğru şekilde kullanılması için çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız işin ve yünün doğası gereği sürdürülebilirlik bizim için vazgeçilmez. Sürdürülebilirlik çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2014 CDP İklim Değişikliği Raporuna göre tekstil sektöründe en iyi puanı alarak sektör birincisi olduk ve çalışmalarımızın başarısını kanıtladık.” dedi.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.