Kadın hakları Kent Konseyi’nde anlatıldı

Çerkezköy Kent Konseyi, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıldönümü dolayısıyla ‘Kadın hakları’ konulu bir seminere ev sahipliği yaptı. Seminere konuşmacı olarak Av. Füsun Sular katıldı

Kadın hakları Kent Konseyi’nde anlatıldı
06 Aralık 2016 Salı 12:21

SEMİNER SALONUNDA TOPLANDILAR
Çerkezköy Kent Konseyi seminer salonunda gerçekleşen seminere, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Av. Füsun Sular, Veliköy Mahalle Evi Başkanı Gülten Altay ile Çerkezköy’de yaşayan kadınlar katıldı.
HAKLARIN TARİHÇESİNDEN BAHSETTİ
Programın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe şu ifadeleri kullandı: “Kadınlar ilk olarak 1776 yılında Amerika’nın New Jersey eyaletinde seçme hakkını elde ettiler; ancak bu hak 1807 yılında geri alındı. Güney Pasifik’te bir adada İngiliz kolonisi Pitcairn’de ilk olarak 1838 yılında kalıcı kadın hakları elde edildi. Bu hak farklı ülkelerde farklı tarihlerde geri alındı, bir süre sonra tekrar uygulandı. Aslında tarihin hangi dilimine gidersek, dönersek bir kez daha görüyoruz ki, kadınlar hep geride bırakılmak istenmiştir. Bu doğu – batı – yakın – uzak neredeyse tüm ülkelerde benzer tepkiler görmüş. Kadınlar sınırlı alanlarda bırakılmaya çalışılmış ve maalesef ki, hep kontrol altında tutulmak istenmiş.
BİZLERE ÖNCÜ OLMUŞLAR
Ama içimizden öyle ısrarcı, kararlı, başarılı hemcinslerimiz çıkmış ki, onlar birçok alanda bizlere öncü olmuşlar: Siyaset, seçme ve seçilme hakkı, karar mekanizmaları, hukuk, kadın erkek ilişkileri, evlilik, iş ve çalışma hayatı, sağlık… Kadınlar her alanda yüzyıllardır verdikleri savaşın olumlu karşılığı olarak, yerlerini almışlardır.
EŞİT HAKLARI HEDEFLEDİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, 1926 – 1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir.
AVRUPA ÜLKELERİNDEN ÖRNEKLER VERDİ
Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti’nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Fransa ve İtalya’da kadınlara 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
ATATÜRK’Ü ANDILAR
Biz Türkiye Cumhuriyeti kadınları olarak, her konuda olduğu gibi dünyaya örnek olmuş liderimiz, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’e kadın hak, eşitlik ve özgürlüğüne karşı gösterdiği duyarlılık, verdiği önem ve attığı adımlar için bir kez daha minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.
5 ARALIK’I KUTLADI
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümünü bu duygu ve düşüncelerim ile bir kere daha kutluyor, kadın – erkek eşitliğinin sosyal ve siyasal hayatta tam ve koşulsuz gerçekleştiği bir gelecek diliyorum.”
AV. FÜSUN SULAR KONUŞMACILIĞINDA GERÇEKLEŞTİ
Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe’nin ardından kürsüye çıkan ve sunumuna başlayan Av. Füsun Sular, kadına seçme ve seçilme hakkının verilişi, kadın hakları, fiziksel ve psikolojik şiddet gören kadınların yapması gerekenler konusunda bilgilendirmede bulunarak katılımcıların sorularını yanıtladı.
Haber: Uğur Kılıç
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.