‘Kadınlar’ farkındalık yarattı

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar dolayısıyla bir etkinlik düzenleyerek günün anlam ve önemine ilişkin farkındalık yarattı

‘Kadınlar’ farkındalık yarattı
12 Mart 2018 Pazartesi 21:54

CHP İLÇE TEŞKİLATI’NDA GERÇEKLEŞTİ
Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Teşkilatı’nda düzenlenen etkinliğe Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Eşi Güliz Akay, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı ve yönetimi, İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca ve üyeleri, Gençlik Kolları Başkanı Uğur Can Avcılar, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, civar ilçelerin CHP Kadın Kolları Başkanları ve üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.
EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ
1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, “Bugün burada İlçe Kadın Kolları Başkanlığımızın hazırladığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için güzel bir etkinlik hazırladı. Bu etkinlik tamamen kadınların gününe ait bir program. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Aslında bugün sadece kadınlarımız konuşacak. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarımıza verdiği hakları sonuna kadar kullanın. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü içtenlikle kutluyor saygılarımı sunuyorum” dedi.
 BU DÜNYADA YALNIZCA ERKEKLER YOK; KADINLAR DA VAR
CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca da günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirerek, “Yaşamın her alanında yer alan siz değerli kadınlar hepiniz hoş geldiniz. Bundan tam 161 yıl önce, 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı. Bu günde ilk başlarda yapıldığı gibi kadınların eşitliği için, bağımsızlığı için, politik haksızlıkların ortadan kalkması için daha iyi çalışma ve daha iyi yaşama koşulları elde edebilmesi için çalışılmaktadır. Bu dünyada yalnızca erkekler yok. Kadınlar da var. Öyleyse kadınların değeri bilinmeli ve onlara gereken önem verilmeli. Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının katılmadığı, kadının yok sayıldığı bir topluluğu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. Kadın toplumun içindeyse o toplum medenidir. Kadın toplumun içindeyse o toplum ileridir. Kadın toplumun içindeyse o toplum üretkendir. Kadın toplumun içindeyse o toplum,  toplum gibi toplumdur. Bu düşüncelerle hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyor, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüzü kutluyorum” ifadelerini kullandı.
SORUNLAR TİYATRAL BİR ŞEKİLDE AKTARILDI
Programda, daha çocukluklarını yaşamadan evlendirilen çocuk gelinler, kadına şiddet ve kadına tecavüz olayları konu edilen tiyatral gösteriler sahnelendi. Programı hazırlayan CHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu üyesi  Asuman Cömert’in anlatımı sunulan gösteriler büyük bir ilgiyle izlendi. Programda, çocukluğunu yaşayamayan çocukların küçük yaşlarda evlendirilmeleri, kadına uygulanan çeşitli şiddetlerin ve kadın cinayetleri konusunda gerekli yasaların ve yaptırımların acilen alınarak yürürlüğe konulması gerektiği, artık bu tür olayların yaşanmasını istemedikleri, 10 kadından 4’ünün şiddete maruz kaldığını, kadın cinayetleri ve kadın çocuk istismarlarının önlenebilmesi için devletin önlem alması gerektiği, bunların önlenmesinde ailelere de büyük görev düştüğü ve ailelerin çocuklarıyla iletişim içinde olmaları konu edinildi.
ŞİDDET, SOSYAL SORUNLARIN BAŞINDA GELİYOR
Programda daha sonra, kadınlara uygulanan çeşitli şiddet olayları slayt sunumu halinde gösterildi. Sunumların ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Şube Müdürlüğü Çerkezköy Kadın Danışma Merkezi Sorumlusu Uzman Psikolog Psikolog Beril Buket Bağcı şunları söyledi: “Şiddet ne yazık ki insanlık tarihinde, yaşamın politik, ekonomik, sosyal ve psikolojik tüm alanlarında çeşitli biçimlerde meydana gelmiş olgu ve sorunlardan biridir. Şiddet olgusu ister gerçek ve ister potansiyel olsun, bireylerin yaşam kalitelerini büyük ölçüde zedeleyen, zarar veren, yöneldiği kişi ve kesime göre çeşitli olumsuz etkiler yaratan ve bugün hemen hemen her toplumda mücadele edilen sosyal sorunların başında gelmektedir. Şiddetin yoğun olarak uygulandığı bir kesim olan kadınlar da söz konusu durumun yarattığı fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
ŞİDDETİN TANIMI KADAR ALGILANMASI DA ÖNEMLİ
Şiddet, insanın doğal bir özelliği olarak algılanmaktadır. Genellikle inandırma ve ikna yerine, kaba söz ve güç kullanma şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kasıtlı olarak ‘anlamın çarpıtılması’ ve ‘aşağılayıcı davranışlara ve dile başvurma’ da şiddet kapsamında değerlendirilmelidir. Şiddetin tanımı kadar ‘algılanması’ da önemlidir. Benzer davranışlara maruz kalan bireylerin bazıları, şiddet sayılması gereken davranışları şiddet olarak algılamadıklarından, gereken önlemleri almada yetersizlik gösterebilmektedirler. Şiddetle mücadele etmede geç kalan bireyler ise, dozu giderek artan şiddet ve büyük bir çaresizlik içinde kalmaktadırlar
FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK ŞEKİLDE OLABİLİR
Güç kullanımına dayanan ve herhangi bir fiziksel zarar vermeye yönelik saldırgan davranışların tümü fiziksel şiddet olarak değerlendirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü cinsel şiddeti, iş, ev ya da her türlü ortamda gerçekleştirilebilen, cinsel ilişkiye zorlama, istenmeyen cinsel davranışlarda bulunma, rahatsız etme, cinselliği vurgulayan eleştirilerde bulunma ve sözler söyleme, istenmeyen cinsel içerikli konuşmalar yapma davranışlarıdır. Buna göre baskı ve zorlama fiziksel olabildiği gibi, tehdit ve psikolojik baskı biçiminde de olabilmektedir. Kadına yönelik cinsel şiddetin sonuçları ölümcül olmayan sonuçlar psikolojik sonuçlar ve ölümcül sonuçlar meydana getirmektedir.
 
Kişinin kendine uyguladığı şiddet, kendine fiziksel zarar verme, intihar eğilimi ve intihar eylemleri olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum çoğu zaman yaşanan kişisel ruhsal sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkmakla beraber, şiddetin bu türünün, kişiler arası şiddet, aile içinde uygulanan şiddet ve topluluk içi şiddet olarak iki alt gruba ayrılmaktadır.”
Program, konuşmaların ardından katılımcılara hediye takdim edilmesiyle sona erdi.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.